Foci

Már megvette a jegyét a meccsre, mikor kiderült, hogy ő lesz az edző

Valószínűleg minden szurkoló álmát valósította meg Pete Wild, az angol Oldham Athletic ideiglenesen kinevezett edzője. A 33 éves szakember ugyanis a klub akadémiáján tanult focizni, és bár hamar eldőlt, hogy labdarúgói pályafutásra nem számíthat, a csapatot örökre szívébe zárta. Edzőnek állt inkább és hol máshol kaphatott volna munkát, ha nem imádott együttesénél?

Az Oldham Athletic súlyos vereséget szenvedett decemberben a Carlisle United vendégeként, 6-0-val kullogtak haza a “Baglyok”, így aztán senkit sem lepett meg, hogy négy nappal az év vége előtt bejelentette a klub, Frankie Bunn vezetőedzőt kirúgják. Egy ember viszont nagyon meglepődött aznap.

Egyik nap még az ificsapat edzését irányítottam, majd mire visszatértem a klubházba fenekestül felfordult körülöttem a világ. Még fel sem fogtam igazán, milyen óriási lehetőséget kaptam. Ez egy olyan ajánlat, amit nem lehet visszautasítani és alig várom, hogy belevágjak!

– mondta kinevezése után Wild.

Merthogy a régi nagy rajongóé lett az állás, a hűséges tréneré, aki már tíz éve a klubnál tevékenykedett. A váltás bejött, az új edzővel két bajnokit játszott a csapat:

  • a Port Vale ellen idegenben 4-1-re győzött az Oldham,
  • hazai pályán a Notts County ellen 2-0-ra nyert a csapat.

Az igazi megmérettetés csak ezután következett: az FA Kupában a Premier League-ben szereplő Fulhamet kapta a negyedosztályú kiscsapat. Wild történetesen mindenképp megjelent volna: már a vasárnapi kezdősípszó előtt megvette barátai segítségével a vendég szektorba szóló jegyét. Akkor még nem tudhatta, hogy nem nézőként, hanem edzőként lesz majd jelen.

A legrégebbi kupasorozatról nem hiába tartják a mai napig, hogy bármelyik együttes kiütheti bármelyik PL-csapatot. Tudta ezt az Oldham edzője is, aki folyamatosan mondogatta játékosainak, minden esély adott a sikerre.

Meglepetést okozhatunk, ha ebben nem hiszünk, fölösleges kiállnunk a meccsre. Miért ne csinálhatnánk meg? Tizenegy futballista játszik tizenegy ellen, nekünk annyi a dolgunk, hogy úgy álljunk hozzá a találkozóhoz, hogy meglepetést okozzunk.

– idézi a klub honlapja az edzőt még a meccs előtt.

Labdarúgói pedig szót fogadtak, hiába szerzett vezetést a második félidőben Dennis Odoi a hazaiaknak, egy lerántás miatt megítélt büntetőt a kapuba vágott a csereként beálló Sam Sturridge. A találkozó hajrájában azonban tizenegyeshez jutott a Fulham is. A labda mögé Alekszander Mitrovics állt, csakhogy Daniel Iversen eltalálta az irányt, kipaskolta a labdát, majd megfordulva a vendég szurkolókkal egy emberként ünnepelt.

Pedig a java még hátra volt. A 88. percben egy bal szélről érkező beadást Callum Lang fejelte a PL-csapat kapujába. Egyenlítésre nem maradt idő, így a negyedosztályú kiscsapat kiütötte a londoni óriást.

Életem legszebb pillanata volt. Emlékszem, másodpercenként néztem az órámat, hogy mikor ér már véget a meccs. Az ilyesmit ki kell élvezni, hiszen tudod pontosan, amikor lejár az idő, csak egy csapat örülhet. Elképesztő érzés valamit visszaadni egy olyan kis városnak, amely fölé számos nagyobb csapat tornyosul. Nincs nálam büszkébb ember Oldhamben!

– mondta a lefújást követően a város legboldogabb fociedzője.

Nagy kérdés, hogy mikor nevezik ki a végleges vezetőedzőt a klubnál, az viszont nem vita tárgya, hogy a 33 éves edző minden rajongó álmát megvalósította azzal, hogy imádott csapatával ilyen ragyogóan szerepelt.

Az Oldham Athletic legjobb eredménye az FA Kupában a legjobb négy közé jutás, 1990-ben és 1994-ben jött össze ez a bravúr. Wild pedig jól emlékszik még a legutóbbi elődöntőre. A negyedik forduló sorsolásáról csak annyit mondott a BBC-nek:

A Manchester Unitedet szeretném megkapni, mivel 1994-ben tönkretették a gyerekkorom.

Ugyanis 24 évvel korábban a Vörös Ördögök ütötték ki a kedvenc csapatát.

Nyitókép: Clive Rose/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik