Foci

Anglia megmutatta, mi értelme a Nemzetek Ligájának

Amikor az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) bejelentette, hogy elindítja a Nemzetek Ligáját, sokan kétkedve fogadták. Bonyolult rendszerével nem volt túl szimpatikus sem a szurkolóknak, sem a csapatoknak. Mivel azonban plusz terhet nem jelentett, lévén a barátságos mérkőzések helyett kaptak tétmérkőzést a válogatottak, nagy ellenállást nem fejtett ki. Hamarosan a végéhez ér az első kiírás és mostanra nagyon úgy tűnik: óriási húzás volt.

Egyszerűen mindenki számára izgalmasabb az egyerős csapatok csörtéje, ez pedig a nézőknek a legjobb hír. Elég csupán a magyarok csoportját megnézni a C osztályban: a finn, görög és magyar csapat körbeverte egymást, a végén pedig az észtek is magukra találtak.

Mindez azonban még így sem üti meg az A osztály drámájának mércéjét, ahol percek alatt lesz valakiből kieső.

Az elitben ugyanis csak 12 csapat kap helyet, négy csoportban három-három csapattal. Mivel egy nemzet jut be a négyes döntőbe, valamint az utolsó kiesik, minden meccs élet-halál harc. Ennek ékes bizonyítéka volt a vasárnapi Anglia-Horvátország találkozó.

Kiesett a vb-döntős horvát válogatott is az elitből
Az angolok egyetlen góllal fenekestül felforgatták a Nemzetek Ligája A osztályát, ilyen meccsekért jött létre ez a sorozat.

A mérkőzésen a vb-ezüstérmes horvátok tűntek esélyesebbnek, ráadásul az angol válogatottnak csak a győzelem jelenthetett megnyugvást. Nyomtak is becsülettel a hazaiak, aztán végül mégis Horvátország került előnybe. Végül csak begyötört egy gólt az angol csapat és őrült rohanás vette kezdetét. A hős egyrészt Harry Kane volt, akire feljátszották a labdát, de Jesse Lindegardé lett a találat, aki biztosra ment.

Ettől persze vérszemet kapott Anglia, mert bár ugyanúgy kiesésre állt a válogatott, mégis csak egyszer kellett áttuszkolni a labdát a gólvonalon, hogy bennmaradjon a csapat.

Mindeközben a csoport harmadik tagja, Spanyolország azért drukkolt, hogy maradjon az 1-1, mivel így ők jutottak volna a négyes döntőbe.

Nem a spanyolok jutottak azonban tovább, hanem a nevető harmadik: az angol válogatott. Hét perccel az egalizálás után Kane ezúttal becsúszva lőtt a kapuba, ezzel válogatottját a mennybe, valamint az A osztály rájátszásába küldve. Mindössze hét perc alatt kiesőből csoportelső lett Anglia, vagy megfordítva: Horvátország 12 percre volt a továbbjutástól, végül mégis kiesett.

Ez az őrület, a Nemzetek Ligája. Szinte nincs unalmas meccs, ahol már minden mindegy, nincsenek egyértelműnek tűnő párharcok. Az elmúlt évek legjobb újítása, amivel csak profitál a labdarúgás.

Végeredmény – Nemzetek Ligája, A osztály, 4. csoport

Anglia-Horvátország 2-1 (0-0)
gólszerző: Lingard (78.), Kane (85.), illetve Kramaric (57.)

A végeredmény:
1. Anglia 7 pont,
2. Spanyolország 6 pont,
3. Horvátország 4 pont

Nyitókép: Catherine Ivill/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik