Foci

Átadták a milliárdos magyar támogatással épült dunaszerdahelyi fociakadémiát

Hivatalosan is átadták Szlovákia „legmodernebb edzőközpontját”. Világi Oszkár tulajdonos szerint közép-európai szinten sem kell szégyenkezniük az akadémia miatt.

Tovább épül a határon túli magyar futballbirodalom, a napokban a magyar és a román média is foglalkozott azzal, hogy két erdélyi klub, a Sepsi OSK és az FK Csíkszereda is élvezi a magyar állam anyagi támogatását.

Most pedig Dunaszerdahelyen adták át a MOL Futballakadémiát, amely egy 14 millió eurós beruházás formájában valósult meg. Ennek az összegnek a felét a Világi Oszkár által tulajdonolt klub teremtette elő önrészként, de a projektet támogatta a Magyar és a Szlovák Labdarúgó Szövetség, valamint a Bethlen Gábor Alapítvány is. Az MLSZ 2,1 milliárd forinttal, a szlovák szövetség 500 ezer euróval, a Bethlen Gábor Alapítvány 300 millió forinttal támogatta az akadémia felépülését.

Egy Nelson Mandela-idézettel kezdenék: „Mindenki lehetetlennek vélte mindaddig, míg meg nem csinálta”. 15 évvel ezelőtt ez a terület Közép-Európa egyik legmodernebb cukorgyárához tartozott, majd amikor ez lebontásra került, tíz éven keresztül a 18 hektáros területen csak gaz nőtt és szemétlerakásra használták. Három és fél évvel ezelőtt nem sokan hittek abban, hogy itt egy akadémia áll majd. Úgy döntöttem, hogy megpróbálok csodát tenni, de ehhez szükség volt forrásokra. A szlovák szövetség eleinte semmit nem adott, érdeklődtünk Magyarországon is, hogy be tudunk-e kapcsolódni a támogatói programokba. Sajnálom, hogy a szlovák féltől nem tudtunk több pénzt kapni, a sok itt focizó fiatal srác biztosan megérdemelné

– nyilatkozta Világi Oszkár.

Fotó: Bielik István / 24.hu

Az akadémia területén összesen három speciális és tíz szabványméretű pálya található, hét füves, amik közül kettő fűthető, valamint három műfüves. A klubházhoz legközelebbi füves pálya olyan kifogástalan állapotban van, hogy az ember legszívesebben kerítene egy labdát valahonnan és máris menne a gyepre rugdosni. Az akadémián azért nincs még minden kész, munkagépek jöttek-mentek, a munkások pedig még a klubépületben is lázasan dolgoztak, finoman ránk is szóltak, amikor belopakodtunk az épületbe megkeresni a mosdót.

A hangosítással sem volt minden tökéletes, Nagy Krisztián DAC-sajtófőnök bevezetője során többször is elment a hang.

Ennek ellenére jogosnak tűnik Világi megállapítása, miszerint

ez ma Szlovákia legmodernebb edzőközpontja, és közép-európai szinten sem kell szégyenkeznünk az akadémia miatt.

A szlovák bajnokságban jelenleg második helyen álló – a legutóbbi idényben még Marco Rossi vezetésével a harmadik helyen záró – első csapatnak is ez lesz a bázisa, a számukra fenntartott két edzőpályán ugyanolyan gyepszőnyeg van, mint a stadionban.

Három és fél éve nem volt egyetlen edzőpályánk sem, a felnőtt csapat a környékbeli falukban edzett. Most viszont elmondhatjuk, befejeztük, megcsináltuk, a klubnak megvan az infrastrukturális háttere

– mondta Világi.

Az egyik szlovák újságíró azt kérdezte Világitól, nem érzi-e, hogy a köztudottan futballrajongó magyar miniszterelnök, Orbán Viktor azzal, hogy támogatja a határon túli magyar akadémiákat, egyben meg is jelöli ezeket a területeket.

Orbán segíteni akar, nem a területeket megjelölni.  Sajnálom, ha ebben az emberek a rosszat keresik, ez Szlovákiában sajnos gyakran tapasztalható, hogy mindenben a negatívumot keresik, ahelyett, hogy örülnének annak, ami itt van

– hangzott Világi válasza.

A DAC tulajdonosa szeretné, ha a régió akadémiája lenne a most átadott intézmény, ahol a magyar fiatalokat is szívesen látják.

Galéria
Fotó: Bielik István / 24.hu
A képre kattintva galéria nyílik!

„A magyar adófizetők pénzéből is épült az akadémia, mit gondol erről?” – jött egy újabb keményebb kérdés Világinak, aki azt mondta, a Szlovákiában élő magyarok sok adót hagynak Magyarországon, példaként hozta fel Győrt, ahol a gazdasági élet szerves részét képezi az átutazó és a városban fogyasztó réteg.

Amit a magyar állam eloszt, annak egy része a szlovákiai magyarokat is illeti. Ez a klub a szlovák futball fontos szereplője, három magyar játékos is szerepel nálunk, egyikük, Kalmár Zsolt csütörtökön a magyar válogatottban lépett pályára. Ilyen értelemben az MLSZ jó döntést hozott, amikor anyagilag támogatta az akadémia létrejöttét, hiszen mi is igyekszünk segíteni, hogy a magyar futball sikeres legyen. Úgy érzem, méltatlan gondolkodás, hogy a határon túli magyarok nem kérhetnek vagy kaphatnak segítséget

– érvelt Világi, aki eredetileg azt tervezte, hogy bentlakásos lesz az akadémia, de végül úgy érezte, a fiatalok szempontjából kedvezőbb, ha nincsenek folyamatosan összezárva. Németh Krisztián, a DAC ifjúsági sportigazgatója azt mondta, az elmúlt években a klub 30 játékost adott a korosztályos válogatottakba, és jelenleg minden utánpótláscsapat az élvonalban szerepel.

Szép lassan befejeződik a DAC stadionjának, a MOL Arénának az építése is, az átadót február 16-án tartják majd, amikor a legnagyobb rivális, a pozsonyi Slovan látogat Dunaszerdahelyre. Jelenleg 10 275 néző fér be a stadionba, ha elkészült, 12 800 fő lesz a befogadóképessége. A stadion 29 millió euróba került, a szlovák szövetség 3,9 millió euróval, a MOL Aréna Zrt. 2,6 millió euróval szállt be, a többit a klub fedezte banki hitelből és saját tőkéből.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik