Foci

Romániában a futballjukba ömlő magyar adóforint a téma

Szerdai és csütörtöki lapszámában is címlapi vezető sztoriként foglalkozott Románia egyetlen sportnapilapja, a Gazeta Sporturilor azzal, hogy a magyar kormány közvetlenül pénzel két erdélyi klubot, az első osztályú Sepsit és a harmadik ligás, nemrég a kupában hatalmas bravúrt végrehajtva, a Dinamo Bukarestet kiejtő (2-2) FK Csíkszeredát (nyitóképünkön).

A lap kérdéssel fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához és választ is kapott. Kiderült, hogy a 1801/2016-os számú kormányhatározat értelmében a kormány a két klubot a Magyar Labdarúgó Szövetségen keresztül 1-1 milliárd forinttal (3,2-3,2 millió euróval) támogatja infrastruktúra-fejlesztés és más befektetési projektek megvalósítása, elsősorban akadémia működtetési céllal.

Az érdekes az, hogy a román sportlap és a megszólaltatott labdarúgó vezető egyáltalán nem elítélő módon nyilatkoznak minderről.

A cikk megemlíti, hogy

  • Orbán Viktor miniszterelnök egykori labdarúgóként imádja a sportot, kiváltképp a labdarúgást, és mindent megtesz annak fejlődéséért.
  • Amióta tart a támogatás, a Sepsi feljutott az első osztályba és a Csíkszereda olyan infrastrukturális háttérrel rendelkezik immár, amelyet sok élvonalbeli klub csak irigykedve néz.
  • A két klubot magyar, vagy romániai magyar vállalkozások támogatják (MOL, OTP, Gyermelyi, Diószegi).

A cikk megállapítja, hogy az állami támogatás mértéke (összesen 6,4 millió euró) nagyságrendileg akkora, mint

  • a leggazdagabbnak tartott FCSB (lényegében a Steaua Bucuresti utódcsapata) éves bérköltsége,
  • kétszerese annak, amennyit a román élvonal, Liga 1 bajnoka a televíziós jogdíjakból bevételez,
  • akkora, mint amennyit Romániában az evezés, a torna, az atlétika, a birkózás és a kézilabda állami támogatásként kap az ottani sportminisztériumtól.

A lap megszólaltatta a közvetlenül a moldovai határ mellett lévő, a 14 csapatos a Liga 1, tizenkettedik helyén álló FC Botosani tulajdonosát, aki érdekes módon nemhogy nem ítélte el, hanem még kvázi örült is a magyar kormány támogatásának.

Jól jön ez a pénz, mert ez is a román futball fejlődését szolgálja. Bár a Csíkszereda csak magyar nemzetiségű vagy külföldi labdarúgókat szerződtet, és ez olyan, mintha nekem megmondanák, hogy csak moldovai játékosokat hozhatok, de Sepsinél román játékosok is játszanak és ez nekünk is jó

– érvel Valeriu Iftimie, akinek a klubja kétszázezer euró támogatást kap a helyi önkormányzattól.

A Gazet a csütörtöki lapszámban folytatja a sztorit.

Csütörtökön a címlap már a „Bravó Magyarország, szégyen a román kormányra nézve”  címmel jelent meg, ami elég beszédes állásfoglalás.

Ezúttal a 75-szörös román válogatott labdarúgót, a korábbi sikeredzőt, a 70 éves Cornel Dinut, a még mindig aktív, 67-szeres válogatott, 37 éves Mirel Radoit és a Schalke, a Stuttgart és a Getafe csapatait is megjáró, 70-szeres válogatott, a magyar nemzeti tizenegy orra alá többször is borsot törő Ciprian Maricát faggatta a Budapestről Sepsiszentgyörgyre és Csíkszeredára érkező támogatásról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik