Élő Foci

Rossi nélkül, két fejesgóllal vertük az észteket

Utolsó előtti Nemzetek Ligája-mérkőzésén Észtország volt a magyar labdarúgó-válogatott ellenfele. Az az észt csapat, amely Tallinnban meglepte a magyar csapatot, de Giovanni Constatino, Marco Rossi másodedzője azt mondta, a baltiak otthon mindig agresszívabbak, mint idegenben.

Giovanni Costantino: Milyen indok szól amellett, hogy Dzsudzsák ne legyen válogatott?
A válogatott stábjában Marco Rossi másodedzőjeként dolgozó olasz szakember mesélt arról, milyen stílus illik a magyar csapathoz, hogy van-e esélyünk kijutni az Eb-re, és hogy a kapitány melyik tulajdonsága viheti előre leginkább a válogatottat.

A magyar csapat kispadjáról hiányzott Marco Rossi, akit eltiltottak a Görögország elleni idegenbeli meccsen tanúsított viselkedése miatt, így helyette most egy másik másodedző, Cosimo Inguscio dirigált.

Azt már a meccs elején tudni lehetett, hogy a magyar válogatott már nem juthat tovább a csoportjában, viszont a kiesés még fenyegette, ezért is kellett nyerni az észtek ellen. Bár Dzsudzsák visszatért, de a kezdőbe nem került be, az MLSZ délutáni Twitter-posztja viszont becsapós volt, mert nem Kádár lett a csapatkapitány, hanem Szalai.

Az első helyzet az észtek előtt adódott, Vihmann fejelt Orbánt lerázva, Dibusz azonban óriási bravúrral védett. Két perccel később Orbán javított, de még hogy: Kalmár szöglete után ő fejelte az első gólunkat, először volt eredményes a lipcsei védő magyar színekben.

Az első félidő hátralévő részében további helyzeteket dolgozott ki a magyar csapat, de ezek rendre kimaradtak, az viszont látszott, hogy a letámadás nagyon ült, mert az észteket rendre sikerült megzavarni

A második félidő elején ismét Orbán fejelhetett, de ezt bravúrral kivédte az észt kapus. A vendégek nem sok vizet zavartak, a magyar csapat pedig a szemfüles Szalai révén megszerezte a második gólt, amivel el is dőlt minden.

A Nemzetek Ligáját vasárnap a finnek ellen zárja a magyar csapat, amelynek immár 7 pontja van, és idén először hozott le meccset kapott gól nélkül. Az észtek ezzel a vereséggel lecsúsztak a D osztályba, a finnek pedig az egygólos görögországi vereségük ellenére megnyerték a csoportot.

Cosimo Inguscio, a magyar válogatott másodedzője a találkozót követően elmondta, elsősorban annak örül, hogy végre nem kapott gólt a csapat.

Azt láttuk a játékosoktól, amit a felkészülés során elterveztünk. Az ellenfélnek egyetlen lehetősége volt, megérdemelt győzelmet arattunk, minden játékos a legjobbját nyújtotta”

– fűzte hozzá a szakember, aki megjegyezte, nem vállaltak különösebb kockázatot, megbecsülték helyzeteiket, melyekből rögtön az elsőt gólra váltották.

Martin Reim, az észtek szövetségi kapitánya arról beszélt, hogy a magyar csapat minden tekintetben jobb volt és megérdemelten nyert. Hozzátette, sérülések miatt a szokásosnál rövidebb volt a kispadjuk, emiatt is volt alacsonyabb színvonalú a játékuk.

Nemzetek Ligája, C osztály, 2. csoport, 5. forduló:

Magyarország – Észtország 2-0 (1-0)
Budapest, Groupama Aréna, 7000 néző
v.: Jorgji (albán)
Magyarország: Dibusz – Baráth, Kádár, Orbán, Korhut – Nagy Á., Pátkai – Nagy D. (Dzsudzsák, 65.), Kovács I., Kalmár (Kleinheisler, 84.) – Szalai (Böde, 76.).
Észtország: Aksalu – Teniste, Vihmann, Tamm, Pikk – Dmitrijev, Antonov – Ojamaa (Zenjov, 60.), Vassiljev (Purje, 82.), Luts (Puri, 77.) – Anier.
gól: Orbán (8.), Szalai (69.)
sárga: Pátkai (63.), illetve Pikk (23.), Anier (49.), Antonov (62.)

 

A csoport másik meccsén:
Görögország – Finnország 1-0 (1-0)
gól: Granlund (25., öngól)

 

A csoport állása:
1. Finnország  5  4  –  1  5-1 12 pont – feljutott a B osztályba
2. Görögország 5  3  –  2  4-4  9
3. Magyarország  5  2  1  2  7-6  7
4. Észtország 5 – 1  4  3-8  1 – kiesett a D osztályba

Korhut pont középre

26 méterről lőtt az Izraelben légióskodó védő, de ez Aksalu kapus zsákmány lett. Nem baj, a statisztikába ez is bekerül.

Pátkai brazilkodott

Sarokkal tette le a labdát az észtek 16-osánál, de ezúttal nem lett lövés az akció vége.

Már megint sikerült megzavarni a kapust

Szalai csente el a labdát a kapus passza után, de már nem tudott kapura fordulni, inkább megpróbálta Kovácsot megjátszani, de a lövését blokkolta egy védő.

Megvan Orbán első válogatottbeli gólja!

Kalmár veszélyes beadása után Kovács elől mentettek a védők, így magyar szöglet következett. Kalmár beadására Orbán érkezett, akinek a fejese kicsit megcsúszott Pikk vállán, és végül a kapu bal oldalában kötött ki a labda. Vezetünk!

Úristen, mit védett Dibusz!

Egy észt szöglet után Vihmann fejelt öt méterről Dibusz fantasztikus bravúrral kapott bele a labdába, majd a kipattanóra rárobbanó Luts elől is menteni tudott. Ezt megúsztuk!

Elindult a meccs

Mi a szokásos piros-fehér-zöld összeállításban léptünk pályára, az észtek kék-feketében nyomulnak.

Telt ház nem lesz

De az is lehet, hogy fél ház sem, mert elég kevesen vannak a Groupama Aréna lelátóján. Az M4 közvetítésében nagyjából hétezres nézőszámot említettek.

Bezzeg három éve

2015. november 15-én hazai pályán 2-1-re nyertünk Norvégia ellen, és azzal a győzelemmel kijutottunk az Európa-bajnokságra. Milyen messzinek tűnik ez most.

Nyolcból egy

Idén eddig egyetlen mérkőzést tudtunk megnyerni, a görögöket vertük a zárt kapus hazai meccsen a Nemzetek Ligájában. És mind a nyolc idei meccsünkön kaptunk legalább egy gólt. Egyik sem valami veretes statisztika.

Volt már nagy mélypont az észtek ellen

Az egy hónappal ezelőtti tallinni 3-3-ra sem lehetünk büszkék, de volt már ennél lejjebb is: 2003-ban az év utolsó meccsét vívtuk az észtek ellen, akkor 457 néző látta, ahogy a vendégek 1-0-ra győznek Gellei Imre csapata ellen. A vereség után a kapitány lemondott.

Mire megyünk Rossi nélkül?

A kapitány eltiltását tölti, még a szünetben sem mehet le a csapathoz, úgyhogy ezúttal az egyik másodedző, Cosimo Inguscio lesz a főnök. Rossival eddig 1 győzelem, 1 döntetlen és 2 vereség a mérleg, ezen kellene most javítani.

Olvasói sztorik