Foci

Horváth Ferenc, a magyar foci tűzoltója

Amikor a Szombathelyi Haladás jelenlegi edzőjének a neve fölmerül, általában két dolog jut eszébe mindenkinek: jó rajtot követő mélyrepülés és az emlékezetes nyilatkozatok. A 45 éves edző igazi vándormadár; az elmúlt nyolc évben tíz felnőtt csapatnál dolgozott több-kevesebb sikerrel. „Poroltóval” a kezében járkál fel és alá az ország futballstadionjaiban, de sehol sem marad sokáig.

Aki az elmúlt nyolc évben követte a magyar élvonal eseményeit, pontosan tudja, milyen karrierívet írt le Horváth Ferenc. Az aktív futballt alig hagyta abba, amikor már edző lett, majd villámgyorsan az NB I-ben találta magát, ahol remek rajtot vett:

három évvel élete első vezetőedzői megbízatása után már a bajnokaspiráns Győri ETO FC szerződtette.

Nyolc év alatt azonban tíz kispadon ült, ami elgondolkodtató. Egy biztos, a 45 éves, mindig frappánsan nyilatkozó edző egy darabig szélsebesen jutott felfelé, ezért még nem volt módja megtapasztalni,

  • milyen csapatot építeni, hosszú távon gondolkodni és irányítani.
  • Mik az örömök és buktatók egy hosszan tartó „házasságban”?
  • Hogyan lehet visszaszerezni egy elvesztett öltözőt, kimászni a gödörből?
  • Mi következik azután, ha már nem csak a túlélés a cél?

A Horváth-üstökös

Horváth Ferenc labdarúgó pályafutása

1991–1996 Magyar 1957–2000 Videoton
1996–1998 Magyar 1957–2000 Ferencvárosi TC
1998–2000 Belgium KRC Genk
2000 Németország Energie Cottbus
2001–2002 Izrael Maccabi Tel-Aviv
2002–2003 Magyarország Újpest FC
2003 Spanyolország UD Almería
2003–2004 Portugália GD Estoril-Praia
2004 Magyarország Videoton FCF
2005 Skócia Livingston FC
2005 Magyarország Diósgyőri VTK
2006–2007 Magyarország FC Fehérvár
2007 Magyarország Paksi SE
2008 Magyarország Lombard-Pápa
2008–2009 Ausztria SC Ostbahn XI
2009–2010 Ausztria SV Markt

Összesen 444 mérkőzésen lépett pályára, ezeken 164 gólig jutott csatárként. A magyar válogatottban 32-szer szerepelt, ezalatt 11 gólt lőtt.

Szokványos történet, ha a profi labdarúgó karrierje befejezése után egy-egy korábbi közönség kedvenc, válogatott labdarúgó edzőnek áll. Számtalan példát lehet felsorolni külföldön és itthon egyaránt. Olyan sztori azonban, mint Horváth Ferencé, minden bizonnyal kevés van. Pályafutása vége felé a Dunakeszi futsalcsapatában játszott együtt játszott az akkor még „csak” miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkáraként dolgozó, 2014 júniusa óta külgazdasági és külügyminiszter Szijjártó Péterrel.

A futsal mellett kezdte edzői karrierjét a Ferencváros utánpótlásedzőjeként, majd 2010-ben megkapta első nagypályás, felnőtt csapatát, amikor kinevezték a Vecsés vezetőedzőjének.

Kinevezésekor az NB II-es klubnak még hét meccse volt hátra a bajnokságból és bár a Hajdúböszörmény és a Bőcs – a mai Balmazújváros – ellen sem Horváth szerepel az MLSZ adatbankjában vezetőedzőként, de az utolsó öt bajnokin már őt tüntették föl ott is vezetőedzőként. Ha szigorúak vagyunk és csak ezt az öt mérkőzést vesszük figyelembe, a mérlege egy győzelem, egy döntetlen és három vereség, viszont az egyetlen siker az MTK 5-0-s péppé verése volt. A Hajdúböszörménnyel és a Bőccsel is remizett egyébiránt.

A vecsési kaland után szintén kevés meccsen vezette a harmadosztályú Biatorbágyot (4 győzelem, egy döntetlen, három vereség), ami után végre úgy tűnt, az NB II-es Szigetszentmiklósnál már egy teljes idényt eltölthet. A 2011-12-es szezon jelentős részében Horváth vezérletével lett hetedik az SzTK a másodosztály nyugati csoportjában. Úgy látszik ennyi, no és a pro licence menet közbeni megszerzése elegendő bizonyíték volt ahhoz, hogy a következő idény elején máris élvonalbeli csapatot kapjon.

horváth ferenc (kte, kecskeméti te, kecskemét, horváth ferenc)
Fotó: kecskemetite.hu

Csak igazán magasból lehet nagyot esni

Az akkori KTE egy ambiciózus projektnek számított, mivel szűk egy esztendő alatt három kupadöntőt is játszottak a lila-fehérek, érdekesség, hogy mindet a Videoton ellen. A 2011-es Magyar Kupa döntőjét 3-2-re megnyerte a Kecskemét Tomiszlav Sziviccsel, ám a nyári Szuperkupában (0-1) és a 2012 tavaszán lejátszott Ligakupa fináléjában is alulmaradt (0-3). Jóllehet az újabb kupadöntők nem jöttek a 2012 szeptemberében kinevezett Horváth Ferenccel, de a KTE közönsége kifejezetten élvezte a támadó focit, amit a csapat játszott, a szezonvégi 7. hely pedig abszolút megfelelt a várakozásoknak.

Horváth Kecskeméten produkálta pályafutása legjobb rajtját, négy győzelemmel és egy döntetlennel.

Csakhogy a klub háza táján gondok adódtak, főleg pénzügyi aggályokról lehetett olvasni, így amikor a stabil anyagi háttérrel rendelkező Paks 2013. nyarán ajánlatot tett, rögtön egymás tenyerébe csaptak a felek. Itt fél évet sem időzött, 2014. év elején jött a nagy felkérés: nyerjen újra bajnokságot az edző nélkül maradt ETO-val. Pintér Attilát ugyanis 2013. decemberében nevezték ki a magyar válogatott élére és a fiatal, támadó szellemű focit játszó Horváth úgy tűnt megfelelő megoldás lehet a tavaszi folytatásra.

Olyan embert kerestünk, akinek az első hely siker, a második hely már kudarc

– magyarázta döntését a győri klub akkori tulajdonosa, Tarsoly Csaba.

A cél egyértelmű volt: megvédeni a bajnoki címet. Érdekes módon sokan csak arra emlékeznek, hogy ez végül nem sikerült, pedig fél évvel később egyedül a rosszabb gólkülönbsége miatt nyert ezüstérmet a Győr a DVSC mögött.

Az összkép kedvéért érdemes megjegyezni, Horváth Ferenc négyévnyi edzősködés után hajszálnyira állt attól, hogy magyar bajnok legyen.

A következő idényben októberben önként mondott le az ETO kispadjáról, annyira nem ment a csapatának, ám egy rövid szigetszentmiklósi kitérő után szinte rögtön újabb bajnokaspiránsnál kötött ki; a Videoton edzője lett. Szokásához híven Székesfehérváron is erősen indított (négy győzelem, egy vereség), ám az első hely reménye már elődje, Bernard Casoni gyenge bajnoki rajtja alatt szertefoszlott, így az edzői stáb sikerként könyvelte el, hogy gatyába rázta a Vidit és újra ezüstérmes lett a csapat.

horváth ferenc (horváth ferenc)

A Videotonnál a pazar hajrá ellenére nem marasztalták és ezzel kezdetét vette a lejtmenet. A Diósgyőrrel a következő idényben ugyan legyőzte a Vidit, de a kiesés szélére sodródott a borsodiakkal, ezért kirúgták fél év után. A Balmazújváros edzőjeként dolgozott még a legtovább, ám az újoncot nem tudta az élvonalban tartani, majd a felmerülő anyagi gondok, a költségcsökkentés miatt otthagyta a csapatot a másodosztályban. Szeptember 27-én elfogadta a szlovák Hipp edzőt menesztő Haladás invitálását, de a legendás rajtja ezúttal nem jött. Az első öt meccsen nulla pontja után szombaton épp korábbi csapata, a Ferencváros ellen szerezte meg első szombathelyi győzelmét (1-0). A találkozó után amolyan „horváthos” stílusban csak annyi mondott:

„Jó lett volna, ha elmozdulunk az utolsó helyről. Bár a katicát legalább megelőztük, mert neki hét pontja van, nekünk meg nyolc.”

Ha van „egyszezonos csatár”, akkor Horváth egyszezonos edző

Horváth Ferenc eddigi edzői karrierjének megítélésekor számolgathatjuk a győztes-vesztes meccsek arányát, szórakozhatunk a nyilatkozatain, azonban mindennél beszédesebb, ha megnézzük; vajon megvalósította-e az elvárt célokat?

  • Kecskeméten a tisztes helytállás egyértelműen sikerült, megtalálta az összhangot a csapattal és a szurkolókkal is.
  • Paksról olyan gyorsan ugrott tovább, hogy nem lehet megítélni az elvégzett munkát.
  • A balszerencsés győri ezüst esetében talán csak ő tudja, hogy siker-e, vagy kudarc?
  • A Videotonnál a mélyből indulva hozta a nemzetközi szereplést.
  • A DVTK is rövid románc volt, ami hamar véget ért, de inkább kudarcként élték meg a felek.
  • Balmazújvárosban az utolsó fordulóig küzdött a csapatával, ám a száraz tény mégis az, kiesett az élvonalból.
  • Szombathelyen pedig eddig 1-0-5 a mérlege.

Hat év, hét NB I-es csapat, eközben talán ha háromnál beszélhetünk sikeresen megvalósított célról. Ez a mutató a legbeszédesebb, ami azt jelzi, Horváth Ferenc jobban járt volna, ha kevesebb ugrással több rutint szerez vezetőedzőként. 

horvath-ferenc(650x433).jpg (horváth ferenc)
Horváth Ferenc a Győri ETO edzőjeként

Így azonban olyan lett az élete, mint a Sportszeletes reklám, csak a sors nem egy raszta hajú ember formájában lökte le autóját a szakadékba, hanem a futball mély vízébe hajította be az, aki a szekerét hátulról túltolta. Puszta jó szándékból, segítségképp.

Afelől ne legyen kétségünk, hogy minden klubnál azt hitték, be fog jönni Horváth-mágia. A felvágott nyelvű fiatal, magyar szakembert a legtöbb helyen örömmel várták, hiszen mindenki azt remélte, a kecskeméti támadó foci tér vissza a pályára. Aztán jött, jó esetben megmentette a helyzetet, majd ilyen-olyan okokból rendre továbbállt máshová tüzet oltani.

Az elfáradt tűzoltó

A Horváth védjegyének gondolt erős rajt Szombathelyen eddig nem sikerült, ami azt jelzi, arra a gyors stabilizálásra, amire legtöbb csapata felvette, már nem tud garanciát vállalni a 45 éves szakember. A bajnokság hátralévő részében ellenben bebizonyíthatja, megy-e ez hosszabb távon.

Horváth Ferenc szezonkezdései

Kecskemét (2012.09.28 – 2013.06.24): 4 győzelem, 1 döntetlen
Videoton (2015.10.06 – 2016.05.02): 4 győzelem, 1 vereség
Paks (2013.06.24 – 2014.01.09): 3 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség
Győr (2014.01.09 – 2014.10.31): 2 győzelem, 1 döntetlen, 2 vereség
Diósgyőr (2016.06.30 – 2017.03.02): 2 győzelem, 3 vereség
Balmazújváros (2017.06.14 – 2018.09.26): 1 győzelem, 2 döntetlen, 2 vereség
Haladás (2018.09.27 – ): 0 győzelem, 0 döntetlen, 5 vereség

A negatív tendencia azt mutatja, az elmúlt évek alatt mintha elfogyott volna a Horváth-varázs. Az ide-oda csapkodó, egyre nagyobb lángnyelvek között a hétvégi Fradi-verés egyelőre csak halvány remény a sikeres tűzoltásra. Szombathelyen még ég a ház, holott pont ez az a hely, ahol a poroltó sikeres használata után a romokból látványos fel lehetne építeni valamit.

Nyitókép: dvtk.eu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik