Foci

Pintér Attila: a munkamániás

A magyar labdarúgó-válogatott élére csütörtökön nevezték ki Pintér Attilát. De ki is ő valójában?

Csányi Sándor úgy fogalmazott az MLSZ csütörtöki sajtátájékoztatóján, a válogatottnak készen kell állnia az ősszel kezdődő Európa-bajnoki selejtezőkig és mivel a külföldi kapitányok többsége azt mondta, nekik kevés ez a határidő, így nem tudják garantálni az eredményeket, ezért döntött a szövetség elnöksége a több klubbal is sikereket elérő, taktikailag a legjobban felkészült magyar edző, azaz Pintér Attila mellett.

Mindenképpen hízelgő szavak.


Pintér Attila fejest ugrott a feladatba. Erős egyéniség
Fotó: MTI

A salgótarjáni születésű szakember 2014. május 7-én ünnepli 48. születésnapját. Akkor már túl lesz egy barátságos válogatott meccsen – március 5. a FIFA-nap – minden bizonnyal.

Játékosként tagja volt annak az utolsó nagy magyar futballgyőzelmet arató csapatnak, amely Moszkvában vívta ki 1984-ben az Ifjúsági Európa-bajnoki címet. 1986 és 1991 között 20 mérkőzésen szerepelt védőként a válogatottban, és ezeken három gólt szerzett. Balhés, szókimondónak tartották edzői, vagy csak, mint általában Magyarországon, nem tűrték a játékos különvéleményt…

Szakvezetői munkájátát jékosedzőként kezdte, majd már vezetőedzőként dolgozott Sárváron, Celldömölkön, Pápán, Sopronban (ahol két időszakot is eltöltött), a Ferencvárosnál, a Vasasnál és két időszakban a Győri ETO FC-nél.

A Ferencvárossal megnyerte a 2003-2004-es bajnokságot, valamint a Szuperkupát és a 2004-es Magyar Kupa-döntőt. A Fradinál a sikereket követően azért mondtak föl neki, mert állítólag csúnyán beszélt a játékosokkal, akik a klub honlapján tettek közzé nyilatkozatot az ügyben.

Ebből idézve kiderül, hogy: “Leandrot rendszeresen buzi brazilként emlegette és szólította, de ez persze csak egy kiragadott példa, hiszen számos játékostársunkat alázta meg ehhez hasonló módon.”

Elődjét, Garami Józsefet sem kímélte, őt Múmiának hívta. “Sokat elmond vezetőedzőnkről, hogy az általa az öltözőben csak Múmiának nevezett, és lekicsinyelt Garami Józsefnek nem köszönte meg a bajnoki cím megnyerését, holott előző edzőnk sokkal többet tett ezekért a sikerekért, mint ő.” – írták anno a játékosok a kommünikéban.

Kétségtelen tény, ahogy az edző maga is nyilatkozta akkoriban, őt nem irodalom tanárnak szerződtették. Az is igaz, az öltöző sosem volt leánynevelde és meglehet az is, Magyarországon játékos uralom van, “sztárjaink” is túl érzékenyek, nehezen viselik, tűrik az edzői véleményt, a kritikát…

 

Ami biztos, Pintér a külső szemlélő számára is sokat komolyodott, mondhatni tanult saját hibáiból. Korai lobbanékonysága már a múlté, sokkal megfontoltabban lép a külvilág elé, miközben a munkában nem ismer kegyelmet. Munkamániás edzőnek is hívják ezért, erről a győri pálya gondnoka sokat tudna mesélni. Rendkívül erős egyéniség, aki nem fél a konfliktusoktól és nem hajlik meg külső, tulajdonosi nyomás előtt sem. A zuhanyhíradó szerint már-már diktátori szigorúsággal dönt a csapatot érintő kérdésekben.

Az, hogy sokat fejlődött az évek alatt bizonyítja, hogy a Sopron egykori (Antók Zoltán) és a Győr jelenlegi tulajdonosa (Tarsoly Csaba) is esküszik rá, utóbbi még a szurkolók egy részének támadását is vállalta az edző visszacsábításakor. Mindenképp javára írható, hogy tanulni tudott a saját hibáiból. Az ilyen ember képes lehet egyre nagyobb feladatok megoldására.

Amit még tudni lehet: Pintér kinevezése Győrben is új fejezetet nyitott, hiszen megüresedett a kispad, a klub vezető és másdodezdő nélkül maradt. Az ETO egyelőre hivatalosan nem kommentált. Pintér Attila fizetés gyanánt körülbelül a negyven százalékát kapja a külföldi jelentkezőknek. A fizetés nagyban függ az Eb-kvalifikációtól. Győri pályaedzője, Farkas József is a stábja tagja lesz, a kapusedzőjelölttel még tárgyal Pintér Attila.

„Számomra az alapok közé tartozik, ki mennyit fut, milyen agresszíven futballozik, mennyire akarja a győzelmet. Nekem pedig a szakmaiságommal kell meggyőznöm a játékosokat!” – szólt a sajtótájékoztatón a rövid új szövetségi kapitányi nyilatkozat.

Hogy milyen kapitány lesz? Alapvetés: a kapitány, az edző munkáját mindig az eredményesség dönti el.
Papíron van két éve. Majd meglátjuk…

Pintér Attila az 50.

Született: 1966. május 7., Salgótarján

JÁTÉKOS-PÁLYAFUTÁSA:
Ifjúsági Európa-bajnok (1984). 1986 és 1991 között 20 mérkőzésen szerepelt védőként a válogatottban és ezeken három gólt szerzett. 
Az NB I-ben 224 mérkőzésen játszott és 20 gólt szerzett. Elsősorban a Ferencvárosban futballozott, de megfordult a belga Germinal Beerschot, a szlovákiai Dunaszerdahely, a BVSC, a Vasas, a Rába ETO és a Diósgyőri VTK csapatában is. 
A Ferencvárossal egyszeres Magyar Kupa-győztes (1991) és kupaezüstérmes (1989), kétszeres bajnoki ezüstérmes (1988-1989, 1990-1990). 

EDZŐI PÁLYAFUTÁSA:
Játékosedzőként kezdte szakvezetői munkáját, majd már vezetőedzőként dolgozott Sárváron, Celldömölkön, Pápán, Sopronban (ahol két időszakot is eltöltött), a Ferencvárosnál, a Vasasnál és két időszakban a Győri ETO FC-nél. 

A Ferencvárossal megnyerte a 2003-2004-es bajnokságot, valamint a Szuperkupát és a 2004-es Magyar Kupa-döntőt. A Sopron csapatával (éppen az FTC ellen) hódította el a 2005-ös Magyar Kupát, a Győri ETO-val pedig az előző idényben végzett az OTP Bank Liga első helyén, és a DVSC-Tevát legyőzve elhódította a Szuperkupát is. 

Csak néhány tizenegyes választotta el attól, hogy elmondhassa, egyedüli magyar edzőként három egymást követő évben három különböző klub színeiben nyert Magyar Kupát, de végül a Vasassal alulmaradt a Fehérvár FC-vel szemben, 2006-ban. (2004 Ferencváros, 2005 FC Sopron). 

2009-ben bajnoki bronzérmesként csapata, a Győr szerepelhetett az Európa Ligában, ahol kiejtette a szlovákiai Nyitra, a kazah Atariut és a francia Montpellier csapatát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik