Élő Foci

A Vidit vért izzadva tudta csak megverni a Chelsea

A BATE Boriszov ellen 2-0-s vereséget szenvedő Vidi FC-re az Európa Liga csoportkör legnehezebb mérkőzése várt csütörtökön: a Premier League élcsapata, a Chelsea látta vendégül a magyar bajnokot. Az angolok kényelmesen verték 1-0-ra a PAOK-ot Görögországban és hazai pályán sem akarták három pontnál alább adni.

Ennek megfelelően az első félidő pontosan úgy alakult, ahogyan arra számítani lehetett. A Chelsea letámadta ellenfelét, sorra dolgozta ki a helyzeteket, de Willian és Álvaro Morata is rendkívül rosszul használta ki a helyzeteit. A spanyol csatár egy százszázalékos ziccert is elpuskázott, ráadásul a kaput sem találta el.

Ez volt egyébként az angolok legnagyobb baja: 45 perc alatt tizenhétszer próbálkoztak góllövéssel, de csak három alkalommal találta el a kaput a hazai csapat.

A Vidi viszont rendkívül stabilan védekezett az első húsz perc átvészelése után, sőt Loic Nego és Georgi Milanov révén még helyzeteket is kialakított a magyar bajnok.

Fordulás után sem változott a játék képe, Maurizio Sarri egészen korán cserélt is kettőt, de a nagy nyomáson kívül helyzeteket ritkán alakított ki az angol csapat. Egészen a 69. percig, ekkor egy beívelt labdát Willian csúsztatott Moratához, aki közvetlen közelről Tomás Tujvel feje fölé bombázott.

Cserélt ezután a Vidi is, meg is volt a lehetőség az egyenlítésre, de Kovács István lövését szenzációs bravúrral védte Kepa Arrizabalaga, így aztán elmaradt a hatalmas bravúr. Óriásit küzdött a Vidi, de tisztességes vereségre futotta az erejéből.

Európa Liga, L csoport, 2. mérkőzés

Chelsea – Vidi 1-0 (0-0)
London, Stamford Bridge. Játékvezető: Zelinka (cseh)
Chelsea: Kepa – Zappacosta, G. Cahill, Christensen, Emerson – Loftus-Cheek (Barkley 66.) , Fabregas, Kovacic – Willian (Moses 73.), Morata, Pedro (Hazard 53.)
Vezetőedző: Maurizio Sarri
Vidi: Tujvel – Fiola, Juhász, Vinícius, Stopira – Nikolov, Hadzic (Pátkai 83.), Milanov (Hodzic 83.) – Nego, Huszti (Kovács 77.) – M. Scsepovics
Vezetőedző: Marko Nikolics
Gólszerző: Morata 69.

További eredmények:

L csoport:
BATE Boriszov (fehérorosz)-PAOK (görög) 1-4 (0-3)

G csoport:
Glasgow Rangers (skót)-Rapid Wien (osztrák) 3-1 (1-1)
Szpartak Moszkva (orosz)-Villarreal (spanyol) 3-3 (1-1)

H csoport:
Eintracht Frankfurt (német)-SS Lazio (olasz) 4-1 (2-1)
Apollon (ciprusi)-Olympique Marseille (francia) 2-2 (0-0)

I csoport:
Sarpsborg (norvég)-Genk (belga) 3-1 (1-0)
Malmö (svéd)-Besiktas (török) 2-0 (0-0)

J csoport:
Standard Liege (belga)-Akhisar (török) 2-1 (2-1)
Krasznodar (orosz)-Sevilla (spanyol) 2-1 (0-1)

K csoport:
Jablonec (cseh)-Dinamo Kijev (ukrán) 2-2 (1-2)
Asztana (kazah)-Rennes (francia) 2-0 (0-0)

A csoport:
FC Zürich (svájci)-Ludogorec (bolgár) 1-0 (0-0)
Bayer Leverkusen (német)-AEK Larnaca (ciprusi) 4-2 (1-1)

B csoport:
Salzburg (osztrák)-Celtic Glasgow (skót) 3-1 (0-1)
Rosenborg (norvég)-Leipzig (német) 1-3 (0-1)

C csoport:
Zenit (orosz)-Slavia Praha (cseh) 1-0 (0-0)
Girondins Bordeaux (francia)-FC Köbenhavn (dán) 1-2 (0-1)

D csoport:
RSC Anderlecht (belga)-Dinamo Zagreb (horvát) 0-2 (0-1)
Fenerbahce (török)-Spartak Trnava (szlovák) 2-0 (0-0)

E csoport:
Qarabag (azeri)-Arsenal (angol) 0-3 (0-1)
Vorszkla (ukrán)-Sporting Lisboa (portugál) 1-2 (1-0)

F csoport:
AC Milan (olasz)-Olimpiakosz Pireusz (görög) 3-1 (0-1)
Real Betis (spanyol)-Dudelange (luxemburgi) 3-0 (0-0)

Nyitókép: Mike Hewitt/Getty Images

Vége a mérkőzésnek, nem jött össze a bravúr

Az első félidő pontosan úgy alakult, ahogyan arra számítani lehetett. A Chelsea letámadta ellenfelét, sorra dolgozta ki a helyzeteket, de Willian és Álvaro Morata is rendkívül rosszul használta ki a helyzeteit. A spanyol csatár egy százszázalékos ziccert is elpuskázott, ráadásul a kaput sem találta el.

Ez volt egyébként az angolok legnagyobb baja: 45 perc alatt tizenhétszer próbálkoztak góllövéssel, de csak három alkalommal találta el a kaput a hazai csapat.

A Vidi viszont rendkívül stabilan védekezett az első húsz perc átvészelése után, sőt Loic Nego és Georgi Milanov révén még helyzeteket is kialakított a magyar bajnok.

Fordulás után sem változott a játék képe, Maurizio Sarri egészen korán cserélt is kettőt, de a nagy nyomáson kívül helyzeteket ritkán alakított ki az angol csapat. Egészen a 69. percig, ekkor egy beívelt labdát Willian csúsztatott Moratához, aki közvetlen közelről Tomás Tujvel feje fölé bombázott.

Cserélt ezután a Vidi is, meg is volt a lehetőség az egyenlítésre, de Kovács István lövését szenzációs bravúrral védte Kepa Arrizabalaga, így aztán elmaradt a hatalmas bravúr. Óriásit küzdött a Vidi, de tisztességes vereségre futotta az erejéből.

Újra cserél Sarri

Nagyon szépen tartja magát a Vidi, sőt még Milanov és Nikolov helyzetbe is került. A hazaiak edzője pedig lépett, pályára dobta Ross Barkley-t Loftus-Cheek helyett, aki első labdaérintésével kapura is lőtt, de Tujvel a helyén volt, maradt a 0-0.

Most unta meg Sarri

Nagyon nyom a Chelsea, de emberfölötti erővel védekezik a Vidi. Maurizio Sarri lépett is, a halovány Pedro helyére beküldte legnagyobb ászát: Eden Hazard-t.

Rögtön Vidi-helyzettel kezdődött a félidő

A Vidi kezdte a második játékrészt és azonnal helyzetbe került, a balról érező labdát Nego fejelte le, ezt blokkolták az angolok, de a kipattanó labdát kapásból a jobb alsó felé lőtte a francia, Kepa védett bravúrral.

Hatalmas volt a Chelsea fölénye

Szorongató 72%-ban birtokolta a labdát a hazai csapat, ráadásul 17-szer lőtt kapura – szerencsénkre csak háromszor találta azt el. Túloldalon a Vidi háromból egyszer találta el a kaput, veszélyes volt a magyar csapat. Nagyjából azt kaptuk, amire számítottunk.

Huszti buktatott

Egy ellentámadásból nagyon veszélyes helyzet bontakozott volna ki, Huszti inkább összekoccantotta ellenfele bokáját. A szabadrúgás Willian a sorfalba vágta, ezután véget is ért a félidő, remek meccsen 0-0 az állás félidőben.

Nego hihetetlen helyzetet hagyott ki

Emersont egy ütközés után hagyta faképnél a francia, majd egy csellel átverte Christiensent, ám az öt méterről leadott lövés erőtlen volt és pont Kepa kezében landot. Hatalmas helyzet volt!

Tizenegyest reklamált mindkét csapat

Ruben Loftus-Cheek sokadjára tört be remekül a magyar tizenhatoson belülre, majd a nagy dulakodásban földre került. A bíró továbbot intett, majd Boban Nikolovot is kiugratták a túloldalon és Gary Cahill hátulról megrúgta, a büntetőt – vagy inkább szabadrúgás – itt is elmaradt.

Kihúzta a kezdeti rohamokat a Vidi

A nagy rohamokat némi mázlival átvészelte a Vidi, nagyon fegyelmezetten védekezik a magyar csapat. Sőt, ellentámadásra is futja, Fiola Attila került előre, de nem sikerült helyzetbe kerülnie. Ellenben Kepával úgy találkozott, hogy bedagadt a kapus arcának bal fele. Lassan a félidő hajrájához közelítve még mindig nincs gól.

Közben a PAOK szétveri a BATE-t

Az első körben 2-0-ra nyert a BATE Boriszov a magyarok ellen, ehhez képest 17 perc alatt vágott neki egy hármast a görög PAOK.

"Nincsen hangotok"

A Vidi szurkolói nem szívbajosak, a magyar pályán már jól megszokott “nincsen hangotok” kezdetű rigmust éneklik. Abban a Stamford Bridge-ben, amelynek több mint 41 ezer fő a befogadó képessége és hétről hétre megtelik. Erős vicc, de alighanem csak a magyarok értik. Mégis, kristálytisztán érteni, hogy “parasztok, nincsen hangotok”.

Morata óriási ziccert puskázott el!

Szenzációs kiugratást kapott a spanyol csatár, egy az egyben vezethette Tujvelre a labdát. A kapust ugyan átemelte, de egyszerűen nem találta el a kaput tíz méterről. Óriási mázlival marad 0-0 a meccs.

Ilyet se látni minden nap!

Loic Nego úgy megrángatta Loftus-Cheek mezét, hogy elszakadt. A Vidi szélsője megkapta a sárga lapját, de a cseh játékvezető az angolok középpályását küldte le a pályáról, hogy vegyen föl egy ép mezt. Pár percig emberelőnyben volt ezért a vendég csapat, de keveset volt a fehérmezeseknél a labda.

Rákapcsolt a Chelsea

Máris jött a következő helyzet, Willian kavargatott jól, kibillentette Juhászt is, de szerencsére a lövése már nem volt jó, pedig komoly helyzet volt ez is.

Hát, ezt megúszta a Vidi!

Emerson fogta magát és négy vendégjátékos között is begyalogolt a tizenhatoson belülre, a magyar bajnok szerencséjére kapu fölé vágta a meccs eddigi legnagyobb helyzetét.

Eddig pörgős a meccs

Nagy tempót diktálnak a hazaiak, de egy jó Vidi megindulás utáni szögletből veszélyeztettek a vendégek is. Ezután Pedro iramodott meg, ám Willian cseleit nem ette meg Fiola és blokkolni tudott. Eddig kifejezetten jól megy a Vidi, marad a 0-0.

Elrajtolt a meccs

A hazai csapat kezdte a mérkőzést, rögtön egy felívelt labda hullott a Vidi védelmének jobb oldalához, Fiola magabiztosan bólintotta ki.

Történelmi mérkőzés lesz

Érdekesség, hogy a Chelsea még soha nem játszott tétmérkőzést magyar csapat ellen. Ilyen szempontból akármi is lesz a végeredmény, a Vidi már bekerül a Chelsea történelmébe.

A főszereplők

A Chelsea ugyan megragadta az alkalmat, hogy néhány játékosának lehetőséget adjon, de azt állítani, hogy például a bajnoki kezdőből kiszorult Gary Cahillel gyengült volna az angol csapat, badarság lenne. Piszok erős a csapat, a Vidinél viszont visszatért Huszti Szabolcs.

Chelsea: Kepa – Zappacosta, G. Cahill, Christensen, Emerson – Loftus-Cheek, Fabregas, Kovacic – Willian, Morata, Pedro
Vidi: Tujvel – Fiola, Juhász, Vinícius, Stopira – Nikolov, Hadzic, Milanov – Nego, Huszti – M. Scsepovics

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik