A Vidi bebizonyíthatja, hogy nagyobb, mint Lazovic

Az Európa Liga-rajt előtt távozott a legfontosabb játékos, már nélküle fogadja a fehérorosz BATE-t a magyar bajnok.
Kapcsolódó cikkek

Hat év után szerepel ismét magyar focicsapat európai kupasorozat csoportkörében, az NB I bajnoka, a Vidi verekedte el magát az Európa Ligába, de a Bajnokok Ligája-főtábla is karnyújtásnyira volt. A BATE Boriszov ellen kezdenek a fehérváriak, reális esély lehetne a pontszerzésre is, ám úgy alakultak a dolgok, hogy kissé háttérbe szorult a meccs.

Ne tegyünk úgy, mintha ez normális lenne

Danko Lazovicról van szó, a Vidi legfontosabb játékosáról, aki furcsa körülmények között, az Európa Liga-rajt előtt hagyta el a csapatot. A 35 éves szerb nemrég még a futball iránti szenvedélyéről beszélt az UEFA Európa Liga-magazinjában, múlt hétvégén pedig végigjátszotta a Puskás Akadémia ellen 2-1-re elveszített és botrányos véget ért bajnokit. Hétfőn jött a hír, hogy a visszavonulást fontolgatja, a klub szokásához híven hallgatott, majd szerdán már a Vidi is bejelentette, hogy a játékos kérte szerződése megszüntetését.

Ilyen előzményekkel alighanem egyetlen másik csapat sem büszkélkedhet a 48-as mezőnyből.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A sokkoló bejelentés kapcsán különböző teóriák keringenek, lehetett hallani arról, hogy összeveszett a klubtulaj Garancsi Istvánnal, vagy hogy korábbi klubja, a belgrádi Partizan kereste meg egy visszautasíthatatlan ajánlattal és ő lesz majd a sportigazgató. Ami biztos, hogy Lazovic távozik, ezzel pedig többszörösen nehéz helyzetbe került a Vidi.

Olyan pletykákról is lehetett hallani, hogy ez az ügy akár a vezetőedző jövőjére is hatással lehet, de Nikolic az erre vonatkozó kérdésre kitérő választ adott, arról beszélt inkább, hogy játékosai egytől egyig hősök, nincsenek konfliktusok a csapaton belül.

Elmondjuk, mi állhat Lazovic meglepő visszavonulása mögött
Senki nem értette, miért döntött így három nappal az első EL-meccs előtt.

Nehéz belőni, milyen hatással lehet a Vidire és teljesítményére az egyik hangadó távozása. Főleg, hogy az eredményes nemzetközi selejtezők mellett a bajnokságban azért csúsztak be váratlan eredmények, és miközben az európai porondon jól kezelték a fehérváriak a neccesebb helyzeteket, addig Magyarországon, ahogy például Felcsúton is láthattuk, akadnak gondok a koncentrációval és a fegyelemmel.

Pedig tényleg nagy esély lenne egy jó kezdésre

A Vidi az Európa Ligában a fehérorosz BATE-val, a görög PAOK-kal és az angol Chelsea-vel került egy csoportba, csütörtökön a Boriszov ellen kezdődik a sorozat a Groupama Arénában. A BATE-t 1973-ban alapították, a szovjet időkben három bajnoki címet nyertek, de aztán 1984-ben megszűnt a csapat, csak tizenkét évvel később alapították újra. A harmadosztályban kezdték újra, a következő két évben eljutottak az első osztályig, ahol első nekifutásra másodikak lettek. 1999-ben szerezték első fehérorosz bajnoki címüket, 2002-ben a másodikat, 2006 óta pedig letaszíthatatlanok a hazai trónról: zsinórban 12 bajnoki aranyat nyertek és most is hét pont előnnyel vezetik a tabellát.

A hazai dominanciát kihasználva már elég szép európai tapasztalattal rendelkeznek, korábban ötször játszottak a Bajnokok Ligája főtábláján, most pedig negyedszer szerepelnek az Európa Liga csoportkörében. Kétszer a tavaszt is megérték, de mindkétszer elvéreztek a legjobb 32 között az EL-ben.

A BATE Boriszov a PSV elleni playoff-meccsen a BL-selejtezőben, középen, 11-es mezben Hleb Nyitókép: VI Images via Getty Images

Ezek az eredmények össze sem hasonlíthatóak a Vidi közelmúltbeli szereplésével, mégis azt lehet mondani, hogyha valaki, akkor a Boriszov ellen lehet a legnagyobb esélye a pontszerzésre, sőt, akár a győzelemre a magyar bajnoknak. A fehérorosz keret ugyanis gyengült valamelyest a korábbi évekhez képest (azért így is számos válogatott, nemzetközi rutinnal bíró játékos van a csapatban), az egyik legjobbjuk pedig 37 éves, a korábban az Arsenalban és a Barcelonában is megfordult Alekszandr Hlebet talán nem nagyon kell bemutatni.

De itt most megint visszakanyarodhatunk Lazovichoz és a játékának fontosságához: a szerb a selejtezőben négy gólban volt benne (két-két gól és gólpassz), miközben a Vidi összesen hetet szerzett.

Szóval kérdés, ki tudja átvenni az ő szerepét a csapaton belül. Kovács István lenne a kézenfekvő válasz, ő végre olyan formában játszik, amit évek óta várt tőle mindenki, de egyedül nem fogja tudni pótolni Lazovicot. Ráadásul a csatárok terén sem túl biztató a helyzet:

Persze az előző szezon hajrájában is volt rá példa, hogy Lazovic nem játszott, a Vidi mégis meggyőző játékkal nyert, de az NB I-et nem lehet összehasonlítani az Európa Ligával. A Ludogorecen viszont nélküle jutott túl a csapat, erre már lehet építeni. A csoportkörben ugyanakkor pont az olyan rutinos labdarúgók dönthetnek, mint a szerb.

A meccs, amit mindenki meg akar nyerni

A két vezetőedző nyilatkozataiból is lejön, hogy a csapatok az egymás elleni győzelmet tartják a legreálisabbnak. A sorsolás után Magyarországon is sokan örültek a BATE-nak (a játékosok azért visszafogottak voltak), míg a fehérorosz lapok is azzal vezetik fel a csütörtöki mérkőzést, hogy minden adva van a győztes kezdéshez.

Néhány döntetlennel talán felhívnánk magunkra a közvélemény figyelmét, de összességében sokra nem mennénk vele a továbbjutás szempontjából. Nekünk céljaink vannak most és hosszútávon is, nem azért jöttünk, hogy szórakozzunk, hanem hogy eredményeket érjünk el. Egy folyamat közepén járunk, nem annak a végénél. Nem szerencsével jutottunk ide, be akarjuk bizonyítani, hogy igenis képviseljük azt a minőséget, ami ahhoz kell, hogy olyan csapatok ellen felvegyük a versenyt, mint a BATE

mondta szerdai sajtótájékoztatóján Marko Nikolic.

Úgy érzem, erős csapatunk van, számottevő tapasztalattal a birtokában. Száz százalékig biztos vagyok benne, hogy nagyon sokat számít a főtáblás múlt, teljesen más egy selejtező, mint egy teltházas csoportkörös összecsapás. Idegenben egyébként is jól szokott menni a játék, Finnországban és Azerbajdzsánban egyaránt győzelmet arattunk a kvalifikáció során

mondta Alekszej Baga, aki egyébként a nyáron vette át a BATE irányítását, de előtte hét évig másodedző volt és a klub korábbi játékosa.

Ritka, hogy két ilyen fiatal edző csapatai találkozzanak egymással: Nikolic 39 éves, Baga pedig 37.

A Vidi FC – BATE Boriszov EL-csoportmeccset csütörtök este 18:55-kor rendezik.

Európa Liga, L csoport, 1. forduló

MOL Vidi FC – BATE Boriszov (fehérorosz) 18.55 – Játékvezető: Mads-Kristoffer Kristoffersen (dán)

Nyitókép: MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz