Foci

Szerhij Rebrov a Ferencváros új vezetőedzője

Kedden a Ferencváros némileg váratlanul bejelentette, hogy közös megegyezéssel távozik Thomas Doll a vezetőedzői posztról. Hogy azért nem volt teljes meglepetés a német lecserélése, annak okairól itt írtunk bővebben:

Megunta a Fradi az öt éve tartó sikeres sikertelenséget
Thomas Doll menesztésének a hátterében két dolog áll: a szurkolók és az európai kupák.

A klub szerda délelőttre ígérte, hogy bejelenti az új vezetőedzőt. Az edzőváltás utáni egyből jöttek a hírek, hogy a Dinamo Kijevvel ukrán bajnok Szerhij Rebrovra esett a Fradi választása, a szakember is sejtelmes nyilatkozatot adott kedden. Szerdán aztán a Ferencváros bejelentette, hogy

valóban Szerhij Rebrov lesz az új vezetőedző. A szerződés részleteiről, így annak hosszáról és az anyagiakról nem árultak el semmit, sőt, Orosz Pál még azt sem mondhatta el, hogy még az elvárásokról sem adhat információt.

A csakfoci.hu értesülései szerint a 44 éves ukránnal már egy hónapja felvette a kapcsolatot a klub, akivel sikeresen alakultak a tárgyalások. Orosz Pál elmondta a szerdai sajtótájékoztatón, hogy több komoly jelölttel is tárgyalásban voltak, de Rebrov kijevi eredményei meggyőzték a ferencvárosi vezetőket. Hogy milyen játékosmozgások lesznek, abba nem ment bele.

A 24.hu kérdésére az urkán tréner elmondta, hogy a drukkereket jó eredményekkel szeretnék kiszolgálni és emellett azt is fontosnak tartja, hogy jó legyen a csapat kapcsolata a szurkolói táborokkal.

90 perc intenzív futball. Ezt képviseltem játékosként és most edzőként is

– mondta arról, hogy mire lehet számítani a Fraditól ezentúl, és reméli, hogy minél hamarabb megmutatkoznak majd a munkája jelei.

Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

Megkérdezték arról is, hogy milyen nyelven fog kommunikálni az öltözőben, mire csak annyit üzent tolmácsán keresztül: jöhetnek az angol kérdések nyugodtan. Több évet játszott ugyanis Angliában korábban.

Edzői példaképei között emlegette Jürgen Kloppot és Manuel Pellegrinit, de korábban arról is beszélt, hogy a Klopp-féle Dortmund mellett az Atlético Madrid játéka, szervezettsége is nagyon tetszik neki.

Az egyik legnagyobbtól tanult

Fotó: GENYA SAVILOV / AFP

Szerhij Rebrov elég komoly pályafutást tudhat maga mögött. A Sahtarnal kezdett, majd a Dinamo Kijevhez került, ahol nem csak, hogy a későbbi aranylabdás Andrij Sevcsenko volt a csatártársa, de az edzőlegenda Valerij Lobanovszkijjal is együtt dolgozott. Utóbbitól saját elmondása szerint rengeteget tanult, és hiába dolgozott számos edzővel karrierje során, Lobanovszkij gyakorolta rá a legnagyobb hatást.

Rebrov a sikeres kijevi évek (nyolc bajnoki cím, öt kupagyőzelem, gólkirályi cím és megannyi egyéni kitüntetés) után megjárta az angol Tottenhamet, a örök Fenerbahcét (bajnok volt velük), az angol West Hamet, visszatért aztán Kijevbe (újabb egy bajnoki cím és két kupagyőzelem), majd az orosz Rubin Kazanynál töltötte karrierje utolsó két szezonját, mindkétszer bajnoki aranyat szerzett.

2009-ben fejezte be a 75-szörös ukrán válogatott Rebrov, akiről a következő komolyabb hír 2014-ben érkezett, amikor ideiglenesen kinevezték a Dinamo vezetőedzőjének. Mivel semmilyen vezetőedzői tapasztalata nem volt, sokan kétkedve fogadták a megbízatását, de egy kupagyőzelemmel jelezte, nem véletlenül került oda.

Korábban a Dinamo játékosai csak magukkal foglalkoztak, illetve vagy a támadásra, vagy a védekezésre koncentráltak. Most viszont már csapatként működnek: együtt védekezünk, együtt támadunk. Mindenkinek meg kell értenie, mi miért történik a pályán, ezután jöhet az improvizáció

– mondta Rebrov a goal.com-nak és a fenti szavai egybecsengenek Lobanovszkij filozófiájával: a csapaton belüli egység, az összhang legalább olyan fontos, mint maguk a játékosok.

Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

Lobanovszkij korát megelőzve a nagy híve volt az analizálásnak, Rebrov ezt is átvette tőle. De megjegyezte, korábbi edzőjének egyik legnagyobb erőssége az volt, hogy tudott haladni a korral, nem a régi beidegződéseket erőltette mindig.

Annyi minden változik a futballban. Lobanovszkijjal mi például rengeteg labda nlküli edzést végeztünk, most már ez változott. Plusz, ha labdával fut egy játékos, fel sem tűnik neki, hogy nagyobb távot tett meg, mintha csak monoton futást végzett volna.

Rebrov munkája révbe ért, a visszaeső Sahtar botladozását is kihasználva a Dinamo Kijev nyert két bajnoki címet, két Ukrán Kupát és egy Ukrán Szuperkupát.

A 2015-16-os szezonban 15 év után először juttatta túl a Dinamót a Bajnokok Ligája csoportköréből.

A FourFourTwo két egymást követő évben is a legjobb 50 edző közé választotta.

2017 májusában, szerződése lejártával aztán közölte, távozik a kijevi csapattól és az Al-Ahli vezetőedzője lett, de csak áprilisig dolgozott náluk. Most viszont a Ferencvárosnál újra lehetőséget kap, sajtóhírek szerint Doll menesztése előtt már két tárgyaláson is túl volt vele a Fradi.

Rebrov kinevezése érdekes, de teljesen indokolt húzás. Az egyik legnagyobb edzőtől tanulhatott, és mivel a játékospályafutására jellemző volt, hogy a jól működő rendszerekben tudott igazán kiemelkedően játszani, az eddigi munkája alapján ezt akarja vezetőedzőként is visszaadni. A Dinamo Kijevvel sikerült nagyot dobnia, most a Magyarországon a legtöbb pénzből gazdálkodó Ferencvárossal teheti meg ugyanezt.

Nyitókép: Farkas Norbert / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik