Foci

Marco Rossi, a futballmagyar diktátor

Játékosnak saját bevallása szerint is középszert súrolta, edzőként pedig épp az a legnagyobb erénye, hogy középszerű futballistákból képes rendkívül erős csapatot formálni. Olasz mivoltát nem tagadja meg, a biztos védekezésre épít a pályán, de a stabilitás és a támadások közti egyensúlyt keresi. Két napja még a világbajnokságról hiányolta a magyar válogatottat, most rajta múlik, lesz-e esélyünk négy év múlva kijutni. Bemutatjuk a magyar labdarúgó-válogatott új szakvezetőjét.

Marco Rossi számára Magyarország hozta el edzői karrierje első áttörését, ennek köszönhetően az első szövetségi kapitányi megbízatását is itt kapta meg. A torinói cserejátékosból lett „futballmagyar” szíve szerint világbajnokságon látná a válogatottunkat. Az idő azonban sürgeti. Két év múlva ugyan csak Eb lesz, ám az budapesti helyszínnel. Kedden nyakába vette a felelősséget, immár magyar szövetségi kapitányként tehet érte, hogy ott legyünk. Elődje teljes homályban volt, ő azonban nem takarózhat azzal, hogy nem ismeri a játékosokat és a magyar futballt.

Georges Leekens teljes homályban van
Nagyon úgy tűnik, a kapitánynak kevés volt 4 hónap, hogy megismerje a magyar játékosokat. Hozzá képest Pintér Attila válogatottja fantasztikusan szervezettnek tűnt. Elemzés.

„Nem a győzelem, a részvétel a fontos”

A magyar labdarúgó-válogatott élére frissen kinevezett szakember szerint, ha van gondolat a sportfilozófiában, ami tőle a távol áll, akkor az a fenti Pierre de Coubertin, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alapítójától származó idézet.

Marco Rossi ugyanis igazi futballbolond, aki nagyon utál veszíteni.

Torinóból indult, 18 évig tartó játékos pályafutása során tizenegy klubnál fordult meg. Igazán csak Bresciában tudott gyökeret ereszteni, 1988-tól 1993-ig futballozott a csapatban, ahol későbbi edzői példaképe, a román Mircea Lucescu kezei alatt is dolgozott.

Mircea Lucescu
Fotó: Paul ELlis / AFP

Legnagyobb sikerét 1994-ben a Sampdoria labdarúgójaként érte el, ahol olasz kupagyőztes lett. Igaz, nem számított alapembernek, két idény alatt 25 meccset kapott és egy gólt szerzett a genovaiaknál.

Levezetésképpen megjárta Mexikót és Németországot. Előbbinél a Club América, utóbbinál az Eintracht Frankfurt kiegészítő embere volt.

Játékosként nem voltam valami nagy tehetség, de azt hiszem, mindig a maximumot hoztam ki magamból. Mindennapi harcokat, amolyan kis háborúkat vívtam a céljaim elérése érdekében

– jellemezte karrierjét egy későbbi interjúban a klikkoutout.sk-nak.

Rossi 2000-ben a Serie D-s AC Saló játékosaként akasztotta szögre a stoplist.

Középszerből küzdötte fel magát

Görögországban lett pályaedző, majd három év elteltével egy Brescia közeli kisvárosban, Lumezzanéban kezdte meg vezetőedzői pályafutását, ahol először az U19-es csapatot, majd egy esztendő elteltével a felnőtteket is irányította. Komolyabb siker nélkül.

A folytatás sem hozott áttörést, harmad-negyedosztályú csapatok váltogatták egymást Rossi életében, amely mellett a Manchester City félhivatalos játékosmegfigyelőjeként kereste az ifjú reménységeket. Már-már megfeneklett edzői karrierje, mígnem az akkor a Honvéd nemzetközi igazgatójaként dolgozó Fabio Cordella beajánlotta – majd állítása szerint az erős ellenszél ellenére is – Kispestre csábította.

Az biztos, hogy én nem szeretem a 0-0-t. Nyerni szeretek, ezért az olaszos 1-0-t választom. A focit úgy jellemezném, hogy az egyensúly sportága. Nem lehetsz túlságosan offenzív, de defenzív se – meg kell találni az egyensúlyt

– vallja edzői filozófiája egyik alapkövének.

Marco Rossi, a Honvéd vezetõedzõje a labdarúgó OTP Bank Liga 5. fordulójában játszott Újpest FC – Budapest Honvéd mérkõzésen a Szusza Ferenc Stadionban
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Antréként tán a a magyar válogatottnál is üdvözítő lenne az egyensúly és a szervezettség megtalálása, mert pont ezt nem sikerült kialakítani Georges Leekens kérészéletű kapitánysága alatt. Első kispesti szezonja, a 2012/13-as rögvest emlékezetesen alakult, első öt meccséből négyet megnyert, egyet adott csupán döntetlenre az olasz edző alakulata. Megverték idegenben a Videotont, majd a Ferencvárost is. Végül 30 meccsen 52 pontot gyűjtöttek, olaszosnak nehezen nevezhető 4-3-3-as alapfelállással 50 gólt lőtt a csapata és 36-ot kapott. Utóbbi a negyedik legkevesebb volt a ligában: csak a bajnok Győr, az ezüstérmes Videoton és a nyolcadik helyen záró Szombathely tudott ennél jobb mutatót produkálni.

A Honvéd az 1994-es ezüst után először állhatott fel a dobogóra – a harmadik fokára –, majd húsz év után. És ekkor még senki sem sejtette, hogy ez csak a kezdet. Rossit már ekkor megszerették a Honvéd-drukkerek. Ritkán beszélt félre, kerülte a lózungokat és nem félt vállalni a felelősséget. E tekintetben tán akad némi hasonlóság Dárdai Pál és közte.

Amikor két játékosa, Lanzafame és Martinez kis híján összeverekedett egy tizenegyes elvégzésén, akkor is magára vállalta a balhét, mondván, ő nem adott egyértelmű utasítást meccs előtt, hogy ki végezze el a büntetőt, ha arra kerül sor.

Még az idény vége előtt szerződéshosszabbítást ajánlottak neki, amit alá is írt. A következő szezon végén már mégsem Marco Rossinak hívták a kispestiek edzőjét.

A Honvéd zsinórban öt meccsen szenvedett vereséget 2014 áprilisában, a pécsi 1-0-s vereséget követően pedig az olasz tréner benyújtotta első lemondását.

A magyar bajnok edző, aki arannyal a nyakában mondott le

Kilenc hónappal később azért hívta vissza Georges F. Hemingway tulajdonos, mert a kieső helytől csupán két pontra állt a Honvéd Csábi József irányításával. Másfél igen szürke év kezdődött Rossi számára, aki úgy tűnt, képtelen megismételni korábbi sikereit:

  • 2015-ben benntartotta a Honvédot, de más pozitívumot nehéz lett volna találni a csapattal kapcsolatban.
  • Egy esztendőre rá pedig a 8. helyen zártak a megújult, immáron 12 együttesből álló élvonalban. Izgulniuk nagyon nem kellett. Sem a nemzetközi kupaindulást jelentő helyek, sem a kiesés miatt.

A futball 70 százalékban fejben dől el, mi ebben értünk el hatalmas fejlődést

– mondta, amikor 2017 márciusában az Origo megkérdezte, mit tett a csapattal, hogy az a középmezőnyből a dobogós helyekért kezdett harcolni.

Ekkor már a Videoton állt az élen, a Honvéd hiába vezette előtte többször is a tabellát, hol a fehérváriakat, hol pedig a szezon másik meglepetéscsapatát, a Vasast előzve.

Marco Rossi kispesti edzõ magyaráz a játékosoknak
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Hogy az olasz szakvezető mentálisan rendkívül erős Kispestet rakott össze, mi sem bizonyítja jobban, minthogy a kiélezett helyzet ellenére sem veszítettek pontot az utolsó öt fordulóban. Köztük a bajnoki döntőn, a Videoton elleni utolsó mérkőzésen sem (1-0), ezzel pedig visszaelőzték a fehérváriakat és 24 év után bajnoki címet ünnepeltek.

Bajnok lettem, így kapok majd egy fejezetet ennek a fantasztikus klubnak a történelemkönyvében. A munkámat elvégeztem, aminek nagyon szép a vége, és ahogy mondani szokták: a csúcson kell abbahagyni. Én sem teszek másként

– búcsúzott mindenki megdöbbenésére a Honvédtól és a szurkolóktól azon melegében, a mérkőzést követő nyilatkozatában az első bajnoki címéért járó aranyéremmel a nyakában.

Felvidéki kitérő – újabb érem

Persze a valóság kevésbé volt idilli. Két hét pihenő után 2017 nyarán már a Dunaszerdahely edzőjeként folytatta, innen keveredett éles szócsatába a Honvéd-tulaj George F. Hemingwayjel. Rossi állítása szerint maradt volna továbbra is, csak épp arra nem kapott garanciát, hogy tovább építheti a csapatát és a klub nem adja el a bajnoki cím után legjobbjait.

A DAC-nál komoly lehetőségek, remek jövőkép van, biztos vagyok benne, hogy sokra fogják majd vinni, velem vagy nélkülem, de így lesz. Sajnos – és ezt mondom úgy, hogy minden tiszteletem a Honvédé – ez Hemingway úr csapatánál nem biztos, hogy így lesz

– mondta a csakfoci.hu-nak tavaly decemberben.

Rossi karrierje Dunaszerdahelyen sem indult simán. Hiába rajtolt jól a csapata, és verték novemberben hazai pályán 2-1-re a nagy rivális Slovant, kis híján benyújtotta a lemondását. A szurkolók a jó eredmények ellenére is elődjét, László Csabát éltették újra és újra a DAC-meccsein.

Az ősz elején többször is téma volt a mester távozása, de a lehető legjobb választ adta a kritikusoknak. Az idei lett a DAC történelmének legjobb szezonja. Előzetesen a felsőházi rájátszást tűztük ki célul, magunk elé, majd miután ez megvolt, az 50 pontos klubrekord beállítását. Ebből aztán 57 lett és a dobogó harmadik foka

– mesélte Vida Kristopher, a csallóköziek magyar karmestere a 24.hu-nak Rossi akkori hozzáállásáról, aki honlapunknak több pontban jellemezte az olasz edzőt:

  • Rendkívül taktikus, jól felkészült.
  • Igazi stratéga.
  • Nem tudja meghazudtolni olasz mivoltát: a védekezésre óriási hangsúlyt fektet.
  • Rengeteg munkát fektetett abba, hogy az általa preferált, a Juventus, vagy épp a Napoli által alkalmazott 3-5-2-es hadrendet a lehető legjobban elsajátítsa a DAC is, mint ahogy három éven át „verte” a Honvéd fiataljainak a fejébe is ugyanezt.
  • Rossi elképesztő hévvel, mentalitás, szenvedéllyel éli meg a meccsnapokat.
  • A hét hat napján bármikor, bármivel fordulhatnak hozzá játékosai. Meccsnapon viszont átmegy diktátorba, nincs kérdés és nincs lelki pátyolgatás. Feladat van, amit meg kell oldani.

Feladat a magyar válogatott élén is lesz, bőven

Rossi korábban sem titkolta, ha megkeresnék az MLSZ-től, szívesen irányítaná a nemzeti tizenegyet. Legutóbb kinevezése előtt bő egy héttel beszélt erről, amikor a Honvéd-drukkerek látták vendégül. Épp egy festményt avattak fel a szurkolók egyik törzshelyén, ahol Puskás Ferenccel és a kétszeres magyar gólkirály, Davide Lanzafaméval szerepel együtt.

Magyarország a második otthonom, hat évig itt éltem, és éreztem az emberek, a szurkolók megbecsülését. De ki vagyok én, hogy nemet mondjak a válogatottnak?

– tette fel a költői kérdést a DigiSport kamerája előtt.

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Végül nem is tudott nemet mondani.

Nézem a vébét, és azt kell mondanom, Olaszország és Magyarország nélkül ez nem az igazi. Nagyon szomorú

– írta egyetlen nappal a kinevezése előtt közösségi oldalán, talán már annak tudtában, hogy ő lesz a következő, aki próbát tehet a magyar válogatott nagy tornára való kijuttatására.

A magyar szurkolók nem tekintenek négy évre előre. Egyelőre tán megelégednének annyival, hogy az őszi Nemzetek Ligája mérkőzéseken már olyan válogatott lépjen pályára, ahol mind a tizenegy játékos a posztjának megfelelő helyen játszik és külső szem számára is látható, érzékelhető cél, elképzelés rajzolódik ki a gyepen.

Marco Rossi

Született: 1964. 09.09., Druento, Olaszország
Posztja játékosként: hátvéd
Klubjai játékosként (időszak, klub, meccs/gól):
1982–1984 – Torino FC 2/0
1984–1986 – Campania – 26/3
1986–1987 – Campania Puteolana 26/3
1987–1988 – Catanzaro – 38/3
1988–1993 – Brescia Calcio – 164/10
1993–1995 – UC Sampdoria – 25/1
1995–1996 – Club América – 17/2
1996–1997 – Eintracht Frankfurt – 15/0
1997–1998 – Piacenza Calcio – 24/0
1998–1999 – FC Ospitaletto – 23/1
1999–2000 – AC Salò – 24/0

Edzői karrierje:
2003–2006 – AC Lumezzane
2006–2008 – Pro Patria
2008–2009 – Spezia Calcio
2009–2010 – Scafatese
2010–2011 – Cavese
2012–2014 – Budapest Honvéd FC
2015–2017 – Budapest Honvéd FC
2017-2018 – FC DAC 1904
2018- Magyarország

Kiemelt kép: Czeglédi Zsolt / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik