Foci

Nem Ronaldót kell megfojtania a Bayernnek

Hat éven belül harmadszor találkozik egymással a Bayern és a Real a BL-elődöntőben. A Bayernnek kockáztatnia kell, a Realnál pedig az a nagy kérdés, feladja-e a labdabirtoklást Zinedine Zidane.

“Nincs favorit. Ez a meccs, ez a párharc az összes futballszeretőt elégedettséggel tölti majd el, mert mindkét csapatban top játékosok játszanak és mind a két csapat nagyon magas színvonalú, attraktív, kultivált focit játszik.

De annyit elárulok: mi azért kifejezetten jó érzéssekkel készülünk.”

Jupp Heynckes, a Bayern München veterán edzője úgy indul neki a BL-elődöntőnek: csapata semmivel nem esélytelenebb, mint a zsinórban harmadik végső győzelmére készülő, 2011 óta egyébként folyamatosan legalább az elődöntőig jutó Real Madrid.

Hogy igaza van-e, na, ez a ma esti első meccs legnagyobb kérdése.

A Bayern München és a Real Madrid elődöntőjének pikantériáját az adja, hogy a két csapatnak elvben nagyon hasonló erényei vannak a pályán. Mind a két keret tele van technikailag szinte hibátlan, remekül passzoló, a legpontosabban megszerkesztett és végrehajtott letámadás ellen is használható középpályásokkal.

Mind a két csapat képes már az ellenfél térfelén visszatámadni és a megszerzett labdával első szándékból, villámgyorsan a kapu elé érni. Mind a Bayern, mind a Real szélső hátvédei komplex, sokoldalú támadófegyverek, a labdás játék kulcsfontosságú szereplői.

És végül, de egyáltalán nem utolsósorban: mind a két keret legnagyobb sztárja egy-egy két lábon járó gólgép, a modern centerek könyörtelenségének megtestesítője – Robert Lewandowski és Cristiano Ronaldo.

Az ilyen karakterű párharcokban alapvetően mindig az a fő kérdés: melyik szereplő lesz képes, melyik csapat akar majd egyáltalán megmaradni a komfortzónájában, és melyik lesz, amelyik kilép belőle.

Kinek az akarata érvényesül, melyik edző hozza meg a döntéseket, és melyik kényszerül reagálni. Ha közelebb akarunk jutni a várható meccskép megrajzolásához, ezeken az ösvényeken kell elinduljunk.

Előjelek

A Bayernnél kuszábbak a szálak most, ez egyértelmű. A kapus Manuel Neuer hosszú ideje sérült, ő ezúttal sem lesz hadra fogható, mint ahogyan kihagyta a meccs előtti utolsó edzést a szintén sérülésből lábadozó Arturo Vidal, illetve a hosszú ideje hiányzó Kingsley Coman is. Mellettük állítólag David Alaba sem teljesen egészséges, így a legtöbb németországi forrás most arra számít, helyette a brazil mindenes, Rafinha játszik majd a védelem baloldalán.

A Realnál egyedül Nacho hiányzik sérülés miatt, de ez a helyzet nem jelent újdonságot Zinedine Zidane vezetőedzőnek.

Visszatér ellenben eltiltásából Sergio Ramos, akinek hiányában feltűnően sebezhető volt a védelem a Juventus ellen visszavágón (1-3).

A spanyol bekk egyébként simán kaphatott volna újabb büntetést, mivel a madridi meccsen eltiltottként is feltűnt a kispadok környékén, de az UEFA eltekintett a szankcióktól – sokak felháborodására.

Az elmúlt hat évben ez már a harmadik alkalom lesz, hogy a két klub összefut a sorozat elődöntőjében. 2012-ben a müncheniek jutottak tovább, hihetetlen izgalmak után, tizenegyespárbajban.

Két évvel később ellenben Carlo Ancelotti Real Madridja valósággal feltörölte a padlót Pep Guardiola Bayernjével.

Tavaly egy negyeddöntős párharcban futottak össze, az végül hosszabbításba torkollott, ahol már az emberelőnybe is kerülő Real Madrid volt a jobb, de Münchenben azóta sem felejtik a visszavágót (4-2) vezető Kassai Viktor igencsak vitatható döntéseit, amelyek jobbára a spanyoloknak kedveztek.

Nem sokat számít a meccs képéhez, de sokatmondó érdekesség: azok közül az edzők közül, akik legalább 20 meccsen irányítottak a Bajnokok Ligájában, Zidane-nak (67%) illetve Heynckesnek (71%) van a harmadik, valamint a második legjobb győzelmi mutatója.

A rekorder az a Luís Enrique (73%), akit egyre állhatatosabban pletykálnak az Arsenal kispadjára a következő szezontól.

Hol dőlhet el a meccs?

Alapvetően három kérdés köré lehet rendezni a legfontosabb vitatémákat az első meccs előtt:

  • Milyen formációt választ a Bayern München, egészen pontosan: kezd-e egyszerre Thiago és James Rodríguez?
  • Bevállalja-e Zidane, hogy lemond a labdabirtoklásról, és kontrákra játszik?
  • El lehet-e szigetelni egy teljes meccsen át Ronaldót?

Az elsőre talán a legnehezebb válaszolni. Heynckes idei legnagyobb innovációja az volt, hogy kifejezetten mélységi szerepkörbe vonta vissza Jamest, holott a kolumbiait korábban – részben éppen a Real Madridnál eltöltött, kevésbé sikeres időszaka alapján – klasszikus irányítónak ismertük meg.

A Bayernnél tavasszal ellenben már inkább “nyolcasként” játszott, sokszor egészen mélyen visszalépve a baloldali félterületben, ezzel érdemben segítve és gyorsítva a bajorok labdakihozatalait. Nem kérdés, hogy utóbbira most is nagy szüksége lenne a csapatnak, de korántsem egyértelmű, hogy a csapatjáték elbírja-e egyszerre őt és Thiago Alcantarát is a kihagyhatatlan védekező középpályás, Javi Martínez oldalán.

Pontosabban, ez így nem teljesen igaz: a csapatjáték valószínűleg elbírná őket, sokszor láttuk. A nagyobb gond, hogy így Thomas Müllernek egy sorral feljebb, támadóként kellene játszani, így viszont a Lewandowski, Franck Ribéry, Arjen Robben hármas egyik tagja elől venné el a helyet.

A lengyel nyilván kihagyhatatlan – tavaly az ő sérülése is erősen hátráltatta a Bayernt a Madrid ellen, most ellenben bombaformában van -, és Ribéry is a várakozások felett szállt be Coman súlyos sérülése után, valósággal újra kivirult a balszélen.

Egyértelműen Robben a gyenge pont

– sem a labda ellen nem olyan hasznos és értékes, mint a csapat többi tagja, sem a mögötte játszó hátvéddel, Joshua Kimmichhel nem érti meg magát teljesen -, ám az ő kihagyása feltehetőleg komoly konfliktusokat okozna az öltözőben.

Heynckes tehát így, vagy úgy, de kénytelen lesz kockáztatni.

A legvalószínűbb forgatókönyvnek az tűnik, hogy az edző kihagyja Thiagót, és Müllert játszatja jobboldali nyolcasként. Főleg, mivel azon az oldalon a legerősebb a Real: Toni Kroos, Ronaldo és a felfutó Marcelo hármasának megállítása az egész párharc egyik legfontosabb vetülete lesz, és ebben Müller labda nélküli munkájának kulcsszerep juthat majd.

Isco és Kroos is fontos szereplő lesz a párharcban. Fotó: Christof STACHE / AFP

Robben védekezésbeli hiányosságait így ő kompenzálhatja majd, és várhatóan a nem igazán gyors, de előrefelé sokat kalandozó Kimmichnek is rendszeresen be fog majd segíteni.

A Real Madrid nagy erénye, hogy bár igazából a játék szinte egyetlen elemében (letámadás, labdabirtoklás, build-up, kontra) sem kiemelkedően zseniális,

mindegyikben tud olyan szintet hozni, amellyel a meccsek egyes szakaszában komolyan fel tudja adni a leckét az ellenfélnek.

Zidane csapata az, amelyik, ha kell, letámad, ha kell, eldugja a labdát, ha kell, akkor pedig visszahúzódik, és két húzásból szántja végig a pályát, mielőtt Ronaldo kontrából gólt szerez.

Ez két szempontból is nagy kihívást jelent a Bayernnek: egyrészt megnehezíti a felkészülést, másrészt megosztja a figyelmet. Nekünk is nehéz dolgunk van, ha össze akarjuk foglalni, mit kell tennie Heynckesnek ahhoz, hogy kihúzza a spanyolok méregfogát, de talán nem járunk messze az igazságtól, ha egy huszárvágással átkötünk a hármas pontra, és Ronaldo köré írjuk fel az egyenletet:

CR ugyanis a Real Madrid origója. Minden és mindenki körülötte forog, ha őt kiveszi valaki a játékból, a Madrid játéka szintekkel esik vissza.

A probléma az, hogy a portugált szinte lehetetlen kivenni a játékból. A Bayern tehát valószínűleg okosabban teszi, ha nem is önmagában Ronaldóra koncentrál, hanem azokhoz, akik eljuttatják hozzá a labdát. Kroosra, Marcelóra, Dani Carvajalra és Iscóra.

A Kroos-Marcelo-Ronaldo hármasról már volt szó, itt Müllernek vélhetően kulcsszerepe lesz, de azon is sok múlik majd, hogy Robben ne veszítsen labdát olyan szituációkban, amikor Kimmich is felfut mögötte támadni. Carvajal kiiktatása egyértelműen Rafinha feladata lesz majd, ő várhatóan nem is fogja sokat kísérni a támadásokat.

Isco (és részben Luka Modric) ellenszere a kompakt, zárt védekezés lehet, a kevés otthagyott terület a védelem és a középpályás-sor között.

Kérdés, vissza tud-e zárni védekezésben a Bayern még azelőtt, hogy a Real átrendeződne támadásra.

Ebből a szempontból biztosan a modern futball ünnepe lesz a meccs: a lényegi kérdések a játékfázisok közötti váltásokban dőlhetnek majd el, és kulcsszerep jut majd a sebességnek. Magas színvonalú, hatalmas tempójú összecsapásra van kilátás – ez egyébként az idei BL-évad egyik nagy tanulsága is. Minden fronton azok a csapatok jártak jól, akik nagy tempóban is képesek tehnikailag tökéletesen, taktikailag pedig fegyelmezetten játszani.

A meccs felvezetése 20.05-től kezdődik, a játékvezető a holland Björn Kuipers lesz. Az M4 Sport és a Sport TV is közvetíti a mérkőzést, amely 20.45-kor startol.

Bajnokok Ligája, elődöntő, 1. mérkőzés:

Bayern München (német) – Real Madrid (spanyol) 20.45 – Játékvezető: Björn Kuipers (holland)

Kedden játszották:
Liverpool – Roma 5-2 (2-0)
Gólszerző: Szalah 35., 45., Mané 56., Firmino 61., 69. ill. Dzeko 80., Perotti 85.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik