Foci

A BL (BEK)-történelem 10 legnagyobb fordítása

Két napon belül háromgólos hátrányból fordította meg a Roma a Barcelona elleni BL-negyeddöntőt, de a Juve is majdnem megtette ezt a Real ellen. Hasonló, minimum három gólról történő fordításra mindössze kilenc további példa akad a BEK, illetve a Bajnokok Ligája 62 szezonra rúgó történetében. A BL-ben csak három. Érdekesség, hogy a tízből ötször is spanyol csapatok voltak így, vagy úgy a főszereplők – a Barcelona háromszor is. Íme a legnagyobb fordítások időrendi sorrendben.

1. JEUNESSE ESCH–HAKA

Időpont: 1963–1964, 1. forduló (16 közé jutásért)
Továbbjutott: Jeunesse Esch, 5–4 (1–4, 4–0)

Elsőre még közepesen sem érdekes egy, a tizenhat közé jutásért vívott luxemburgi–finn párharc az 1960-as évek elejéről, de máris más a helyzet ha tudjuk, hogy egy a luxemburgi klubfutball egyik legnagyobb sikere, s egyben a BEK történelmi fordításainak egyike. A Haka a visszavágón 84 percig állt továbbjutásra, aztán viszont két perc alatt romba dőlt minden, Nieminen öngólja és Theis második találata után a Jeunesse jutott tovább. Sőt, a luxemburgi együttes a következő körben még a Partizant is legyőzte otthon 2–1-re, igaz, aztán 6–2-es vereséget szenvedett a visszavágón.

2. PARTIZAN BEOGRAD–SPARTA PRAGUE

Időpont: 1965–1966, negyeddöntő
Továbbjutott: Partizan 6–4 (1–4, 5–0.)

Prágában a Partizan szerezte a párharc első gólját, ám az Emsberger Gyula által vezetett mérkőzésen végül fölényesen nyertek a csehek. A visszavágón viszont már teljes volt a szerb uralom, a belgrádi gárda 37 perc alatt szerzett öt gólt, hogy aztán a második félidőt már csak azért játsszák le, mert ez a szabály.

3. PANATINAIKOSZ–CRVENA ZVEZDA

Időpont: 1970–1971, elődöntő
Továbbjutott: Panatinaikosz 4–4 (1–4, 3–0.– idegenben lőtt góllal)

Százezer néző előtt aratott magabiztos győzelmet a Zvezda, s akkor még úgy tűnt, hogy a görögök gólja csak szépségtapasz lesz. Aztán jött a visszavágó és az első meccsen is eredményes Arisztidisz Kamaras találata után már a görög gárdának állt a zászló, amely a hátralevő 25 percben meg is őrizte előnyét, így az Everton után a Zvezdát is idegenben lőtt góllal búcsúztatta.

4. REAL MADRID–DERBY COUNTY

Időpont: 1975–1976, nyolcaddöntő
Továbbjutott: Real Madrid 6–5 (1–4, 5–1,– hosszabbítás után)

A Real történetének legnagyobb fordításai közé tartozik ez a párharc. Charles George mesterhármasának is köszönhetően a Derby egészen kedvező helyzetből várta a visszavágót, a 83. percben viszont az első meccs egyetlen spanyol gólját szerző Pirri hosszabbításra mentette a csatát, amelyet a 100. percben lőtt Santillana találattal végül a madridiak nyertek meg.

5. BARCELONA–GÖTEBORG

Időpont: 1985–1986, elődöntő
Továbbjutott: Barcelona, tizenegyesekkel 5–4 (0–3, 3–0)

Mindkét találkozó végtelenül sima meccset hozott, az elsőn 60, a másodikon 69 perc után alakult ki a végeredmény, így csak a tizenegyesek döntöttek. A szétlövés során a hatodik körig húzták a csapatok, akkor a második svéd hiba a Barcelona fináléba kerülését jelentette.

6. GALATASARAY–NEUCHATAL XAMAX

Időpont: 1988–1989, nyolcaddöntő
Továbbjutott: Galatasaray, 5–3 (0–3, 5–0)

Az odavágó 85. percében még csak 1–0-ra vezetett a svájci Xamax, igaz, aztán a visszavágó is hasonlóan alakult. A Galata 76 percig (2–0) kiesésre állt, aztán 3 perc (77. és 80.) alatt fordított, a végén pedig még a hab is felkerült a torta tetejére.

7. WERDER BREMEN–DYNAMO BERLIN

Időpont: 1988–1989, 1.forduló (16 közé jutásért)
Továbbjutott: Tj: Werder, 5–3 (0–3, 5-0)

A Ferencváros edzője, Thomas Doll szerezte a keleti gárda első gólját a német csapatok, s egyben a két világrend csatáját jelentő NDK–NSZK párharcban, ahol a Dynamo magabiztos győzelmet aratott az első mérkőzésen. A visszavágón azonban a Werder 62 perc alatt ledolgozta hátrányát, 70 perc után továbbjutásra állt, a 90. percben meg Thomas Shaaf – aki később Lisztes Krisztiánt is edzette, amikor trénerként nyert bajnokságot a Werderrel, a Hannovernél meg Szalai Ádámmal dolgozott együtt – találata tette teljessé a brémai örömünnepet.

8. DEPORTIVO LA CORUNA–AC MILAN

Időpont: 2003–2004, negyeddöntő
Továbbjutott: Deportivo, 5–4 (1–4, 4–0)

„Gyakran történnek csodák, olyan dolgok, amelyeket reálisan nem lehet elvárni” – idézte az UEFA honlapja Javier Irueta Depor-edzőt, aki magának és csapatának próbált hitet adni a reménytelennek tűnő visszavágó előtt. Pandiani aztán az első meccshez hasonlóan ismét korai gólt szerzett, a spanyolok Luque találatával a 44. percre ledolgozták a hátrányukat, sőt az idegenben szerzett góljuk okán már továbbjutásra is álltak, amelyet végül Fran biztosított be a 76. percben.

9. BARCELONA–PSG

Időpont: 2016–2017, nyolcaddöntő
Továbbjutott: Barcelona, 6–5 (0–4, 6–1)

Párizsban gyakorlatilag elsöpörte a francia együttes a Barcelonát, a 4–0-ás eredmény után mindenki biztosra vette a PSG továbbjutását, köztük minden bizonnyal az együttes tagjai is. Sőt, Luis Suárez harmadik perces gólja ellenére még a visszavágó is sokáig a franciáknak állt, Cavani szépítése (3–1) után már fél órája sem volt a Barcelonának arra, hogy rúgjon még hármat – mégis sikerült. Messi a 88. és a 91. percben is betalált, Sergi Roberto pedig a 95.-ben továbblőtte a Barcát!

10. AS ROMA–BARCELONA

Időpont: 2017–2018, negyeddöntő
Továbbjutott: Roma, 4–4 ( 1–4, 3–0 – idegenben lőtt góllal)

Ez a legfrissebb példa, s amíg az előző szezonban fülig ért a katalánok szája a történelmi fordítás kapcsán, most szívesen lemondtak volna erről a kétes dicsőségről. Ha más nem, az egyetlen kapott gól némi óvatosságra inthette volna a Barcát, bár akkor sem tűnt izgalmasnak a csata, amikor Edin Dzeko már a 6. percben elkezdte ledolgozni a Roma hátrányát. A helyzet a második félidőre fokozódott, De Rossi büntetője után közel került a a hatalmas hittel futballozó Roma a csodához, Manolas 82. perces gólja után pedig már hiába hajtott a Barca, nem tudta elkerülni az arcpirító kudarcot.

Amikor csoda történik a pályán – 11 legendás feltámadás a futballtörténelemből
A Barcelona bebizonyította, hogy a fociban tényleg bármi megtörténhet. Idézzünk fel a múltból néhány hasonlóan káprázatos fordítást.

Megismételt meccsek és a magyar csapatok:

 

Az 1957-58-as BEK évad első fordulójában az AC Milan 4–1-re győzte le az osztrák Rapid Wient, viszont a visszavágón 5–2-re kapott ki, s mivel ekkor még nem számítottak az idegenben lőtt gólok, jöhetett a ráadás, a harmadik, mindent eldöntő meccs. Itt 4–2-re nyert a Milan, amely a mai szabályok szerint idegenben lőtt góllal is továbbment volna.

Egy évvel később  a 16 közé jutásért lejátszott Schalke 04-KB meccsen szintén harmadik mérkőzés döntött. A semleges pályán, a hollandiai Enschedében rendezett találkozón a Schalke magabiztos sikert aratott – tehát 0–3-ról jutott tovább – a második félidőben tíz perc alatt kettőt lőttek a németek, a KB csak az utolsó percben tudott szépíteni.

Az Újpesti Dózsa megúszta

Egy magyar csapat is közel állt ahhoz, hogy részese legyen az összeállításnak, mivel az 1975–1976-os idényben az UTE a hazai 4–0-ás siker után már az első félidőben ugyanekkora hátrányba került Zürichben. Szerencsére a második felvonásban betalált Nagy László, így hiába lőttek még egyet a svájciak, az idegenben szerzett gól megmentette a lila-fehéreket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik