Foci

A légiósok miatt lett fura utóélete az MTK-Újpest kupameccsnek

A Nemzeti Sport írta meg, hogy az MTK fontolgatta az óvás lehetőségét az Újpest elleni Magyar Kupa-negyeddöntő visszavágója után. A második meccset 3-2-re megnyerő, de így is kieső NB II-es klubnál azt kifogásolták,

hogy az Újpestben hat Európai Unión kívüli országból érkezett légiós szerepelt a meccsen:

a montenegrói Mijusko Bojovic, a szerb Filip Pajovic, a bosnyák Dzenan Burekovic, a mali Alassane Diallo,valamint két nigériai, Obinna Nwodobo és Vincent Onovo.

A kupa versenykiírásának 9. pontja szerint a klubok számbeli korlátozás nélkül szerepeltethetik az EU tagállamaiból érkező játékosokat, illetve azon országok állampolgárait, amely országokkal az Európai Unió olyan egyezményes megállapodást kötött, amely jogszerű munkavállalás esetén a munkavállaló részére az Unió polgáraival azonos, diszkriminációmentes elbírálást biztosít a munkakörülmények tekintetében az Európai Unió egész területén.

Az Újpest a honlapján reagált az ügyre, és a közleményben az szerepel, a klub a külföldi igazolásai során az úgynevezett Cotonoui Megállapodást is figyelembe veszi,

így a három afrikai játékosuk a hivatalos folyamatot végigjárva kapta meg a munkavállalási és tartózkodási engedélyét, amelyek után ugyanazok a jogok illetik meg őket, mint az Európai Uniós állampolgárokat.

“Az MTK elleni Magyar Kupa-negyeddöntő alkalmával az öt engedélyezett helyett mindösszesen három EU-n kívüli játékost (Filip Pajovic, Dzenan Burekovic, Mijusko Bojovic) szerepeltetett klubunk. Bojan Sankovic pedig a montenegrói állampolgársága mellett rendelkezik uniós horvát útlevéllel is, így őt ezért nem kell számba venni a fenti kérdést illetően” – olvasható a közleményben.

Így aztán az MTK-nál már nem is opció az óvás, viszont arra jó volt az ügy, hogy kiderüljön, nem teljesen egyértelmű a szabály. Az Újpest egyébként a Balmazújvárossal találkozik az elődöntőben, a másik ágon a Puskás Akadémia és a Debrecen harcol majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik