Foci

BL: a City, vagy a Pool az alfahím Angliában?

Jürgen Klopp kifejezetten szeret Pep Guardiolával meccselni, ráadásul sok szempontból most adódik a legjobb esélye arra, hogy elverje a port katalán riválisán. A bajnokság már a City-é Angliában, de a BL-ben még lehet a sziget legsikeresebb csapata a Liverpool. Beharangozó.

Két meccsen nyolc gólt rámolt be az idei Premier League-szezonban a Manchester City a Liverpoolnak, mégsem egyértelműek az esélyek a Bajnokok Ligája negyeddöntőinek angol házi rangadóját megelőzően. És ennek csak az egyik oka az, hogy a bajnokságban idén egyedüliként a ‘Pool tudta megverni Pep Guardiola csapatát (4-3), még januárban.

A másik, ennél sokkal fontosabb adalék, hogy a két edző párharca is meglehetősen kiegyenlített. Tizenkét, Guardiola ellen vívott találkozójából Jürgen Klopp ugyanis hatot is meg tudott nyerni két döntetlen mellett, ami azt jelenti:

a németnek pozitív mérlege van a modern futball egyik legsikeresebb, legnagyobb hatású edzőjével szemben.

Bár Klopp saját bevallása szerint nem érdemes a múlttal foglalkozni a meccset megelőzően, annyit azért elárult, korábban a jelenleginél mindig nagyobb minőségi különbség volt az ő kerete, és Guardioláé között, “ebből a szempontból most a legjobb a helyzet.”

Ugyanez a sérülésekről már nem mondható el: a Liverpool számára kifejezetten pechesen alakult az elmúlt időszak. Előbb a védekező középpályás Emre Can dőlt ki hátproblémák miatt, majd a válogatott szünet alatt a védő Joe Gomez bokája ficamodott ki. Ehhez jött hozzá, hogy a hétvégi, Crystal Palace elleni meccsen Joel Matip súlyos – a kameruni bekknek véget ért a szezonja -, Adam Lallana pedig könnyebb sérülést szenvedett el.

Adam Lallana a Liverpool – FC Porto meccsen 2018. március 6-án
Fotó: Paul Ellis / AFP

Kloppnak lényegében elfogytak a variációs lehetőségei a meccset megelőzően.

Guardiolánál sem fenékig tejfel persze az élet:

  • a katalán menedzser csapata egyik legjobbját, az argentin Sergio Agüerót kénytelen nélkülözni hetek óta – neki a térde sérült, és legutóbb egy hónapja, a Chelsea ellen játszhatott – el sem utazott Liverpoolba.
  • De a hétvégi, Everton elleni győztes meccs egyik legjobban passzoló belső védője, John Stones is kidőlt a sorból.

Kikapcsolni Szalahot – de hogyan?

Stones játékára ezzel együtt is van némi esély. A manchesteri hátsó tengely stabilitása már csak azért is elképesztően fontos tényező lehet, mert a City taktikájának egyik sarokköve Mohamed Szalah kikapcsolása kell legyen. Az egyiptomi támadó elképesztő formában játszik az idei évben, minden sorozatot figyelembe véve már 37 gólnál tart a szezonban, ennél többet a Liverpool teljes történetében mindössze két játékos volt képes szerezni a klub színeiben egyazon évadban: a klub gólrekordere, Ian Rush, illetve a világbajnok Roger Hunt, még a hatvanas években.

Szalah többnyire a pálya jobb oldaláról indul, és onnan befelé, félelmetes bal lábának irányába cselez. Hihetetlen ütemérzéke van, labdával együtt is villámgyors és olyan közel vezeti a lábához a lasztit, hogy szinte lehetetlen elvenni tőle azt követően, hogy ráfordult a kapura. Egyetlen esély kínálkozik a megállítására, a megelőző szerelések.

Mohamed Salah a Crystal Palace-nak lőtt gólját ünnepli a Crystal Palace – Liverpool meccsen 2018 március 31-én
Fotó:  Glyn Kirk / AFP

A City-nek meg kell akadályoznia, hogy a labda eljusson az egyiptomihoz.

Szerencsétlen egybeesés, hogy a City egyetlen látványos gyenge pontja a baloldali védő posztján van. Benjamin Mendy ugyan szuper formában kezdte a szezont, de nagyon korán megsérült. Ezt követően az eredendően középpályás Fabian Delph vonult ki a posztjára, de egy ideje ő is sérülésekkel bajlódik. A nyáron igazolt egykori Real Madrid-játékos Danilo echte jobblábas, és Guardiola látványosan nem bízik benne, az ukrán Zincsenko pedig fiatal és rutintalan még. Csak rossz és kevésbé rossz megoldások látszottak reálisnak a meccshez közeledve, mígnem a hétvégi, Evertonnal vívott bajnokin Guardiola ki nem találta, hogy

legyen baloldali védő a francia Aymerick Laporte.

A baszk származású játékos télen érkezett a City-hez az Athletic Bilbaótól, és bár alapemberré egyelőre nem várt, a Liverpool ellen kulcsszerep hárulhat rá. Mivel fizikálisan erős játékos, megpróbálhatja párharcokra kényszeríteni Szalahot – a Manchester United ellen is láttuk, az ilyesfajta hadviselés nagyon nem ízlik az egyiptominak. Másrészt, mivel Laporte eredendően középhátvéd, sokkal fegyelmezettebb, és hatékonyabban is olvassa a játékot, mint egy átlagos szélső bekk. Nem elhanyagolható az a körülmény sem, hogy vele a csapatban akár meccs közben is képes lehet átállni háromvédős formációra a City, ha a helyzet éppen úgy kívánja.

Milyen meccskép várható?

Sorozatunk rendszeres olvasói már megszokhatták: a BL-rangadók felvezetésekor elsősorban arra törekszünk, hogy a meccsek várható taktikai képét rajzoljuk fel, és olyan kulcskérdésekre, olyan párharcokra irányítsuk rá a figyelmet, amelyek eldönthetik egy-egy találkozó kimenetelét. A Livepool és a City párharcában első blikkre három ilyet találni:

1, Egyéni párharcok

Szalah és Laporte kettőséről már volt szó, de hasonlóan fontos adalék lehet a végeredményhez például, hogy mennyire tudja megzavarni a City támadásépítéseinek és labdatartásának kulcsemberét, Fernandinhót Firmino. A brazil csatár egyik kiemelkedő képessége éppen az, hogy remekül helyezkedik, védekezésben is hasznos, és a Liverpool folyamatos visszatámadásra építő, az ellenfél labdás játékosát állandó nyomás alatt tartó taktikájának egyik legfontosabb láncszeme.

Szintén megéri majd figyelni, mihez kezd egymással a középpályán a liverpooli Oxlade-Chamberlain és a manchesteri Kevin De Bruyne. Mind a ketten támadásban hasznosabbak inkább, szeretnek átrendeződésből játszani, gyorsan, határozottan rávezetni a labdát a még helyét kereső védelemre. Amelyiküknek erre több lehetősége lesz – mert többet enged számára az ellenfél – az jöhet ki jobban a meccsből. Bár nem tartozik szorosan ide, érdekes lesz majd figyelni azt is, hogyan teljesít egymáshoz képest a Premier League Év Játékosa cím két legnagyobb esélyese, De Bruyne és Szalah.

2, Liverpooli szélső bekkek

A ‘Pool talán leggyengébb pontja a két szélső hátvéd. Robertson ugyan remek szezont fut – a szezon elején még Moreno kezdett ezen a poszton, őt a skót mára kiszorította -, de a túloldalon a fiatal Trent Alexander-Arnold, különösen az utóbbi időben, nagyon sokat bizonytalankodik. A Manchester United elleni vereség alkalmával kétszer is őt hagyta le és csapta be csúnyán Marcus Rashford, de a hétvégi Crystal Palace elleni bajnoki meccsen (2-1) is abból kapta a gólt a Liverpool, hogy Zaha simán legyorsulta belső oldalon Alexander-Arnoldot, majd kiharcolt egy büntetőt Kariusszal szemben.

Trent Alexander-Arnold a Crystal Palace – Liverpool meccsen 2018 március 31-én
Fotó: Kieran Galvin / NurPhoto / AFP

Ha a két – nagyon erős – manchesteri szélső, Raheem Sterling és Leroy Sané sok egy az egy elleni szituációt tud izolálni a vonalak mellett úgy, hogy a középpályásoknak ne legyen esélye visszasegíteni a két liverpooli szélsőbekknek (ehhez kellene például folyamatosan és jó hatásfokkal átjátszani a ‘Pool letámadását), akkor a pályának ezen a részén döntő főlény is kialakulhat a City javára.

3, A nagy öregek: Kompany és Milner

A City-nél jó esély van arra, hogy kezdenie kell a csapatkapitány Vincent Kompanynak, mert John Stones sérülése esetleg nem jön rendbe. Amellett, hogy a belga védő sebessége már nagyon régen nem az igazi, az is felvet néhány kérdőjelet, vajon rengeteg sérülése után képes-e még egy héten belül két tétmeccset is lehozni hiba nélkül, megbízhatóan. Ha ehhez hozzávesszük, hogy hétvégén a Manchester United ellen játszik majd rangadót a City (és lehet egy győzelemmel matematikailag is bajnok), könnyen kisakkozhatjuk, hogy Guardiola vélhetően inkább elkerülné, hogy pályára kelljen küldenie Kompany-t.

A Liverpoolnál Milner játszatása kevésbé kényszer, az utóbbi hetekben ő a csapat egyik legjobbja. Tavaly még balbekket játszott, de idén már eredeti posztján, középpályásként számít rá Jürgen Klopp, elsősorban Wijnaldum pocsék formája miatt. A mai meccsen az angol mindenesnek David Silva kikapcsolása lehet majd a feladata, és persze az, hogy segítsen vissza Alexander-Arnoldnak levédekezni az ő oldalán felbukkanó manchesteri szélsőkkel.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, első mérkőzések, program:

FC Liverpool (angol)-Manchester City (angol)
Helyszín: Liverpool, Anfield Road, 20.45
Játékvezető: Felix Brych (német)

FC Barcelona (spanyol)-AS Roma (olasz) 20.45
Helyszín: Barcelona, Camp Nou, 20.45
Játékvezető: Danny Makkelie (holland)

A BL-felvezető sorozatunk korábbi írásai:

Negyeddöntő:
Juventus-Real Madrid

Nyolcaddöntők:

FC Barcelona – Chelsea
Manchester United – Sevilla
Tottenham – Juventus
PSG – Real Madrid

Ajánlott videó

Olvasói sztorik