Foci

Tíz gól, amely megmutatja, miért imádjuk a focit

Minden évben rengeteg gólnak örülhetünk, így volt ez 2017-ben is. Ember legyen a talpán, aki át tudja tekinteni az összeset, amely a világban esett, így éppen ezért nem is állítjuk azt, hogy a listánk tagjain az év tíz legszebb gólja szerepel, inkább csak jó szívvel ajánljuk őket, mert valóban gyönyörű találatok. Akad közöttük ollózás, skorpiórúgás, szóló, kapáslövés, vagyis lehetőség szerint változatos, de látványos találatokról van szó.

Olivier Giroud skorpiórúgása

Az év egyik legelső gólja rögtön megnyerte a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség gólszépségversenyét, vagyis a Puskás-díjat. A január 1-jén esett találatot az Arsenal csatára, Olivier Giroud szerezte egy fantasztikus ellentámadás végén sarokkal, de a kapuban szemben állva. A találkozót a hazai csapat nyerte 2-0-ra.

Aviles Hurtado akrobatikus gólja

Szintén Puskás-díjra jelölték a Club Tijuana játékosát, Aviles Hurtadót. A kolumbiai csatár egy szögletet követően talált be az Atlas elleni bajnokin április elsején, méghozzá egy egészen hihetetlen ollózó mozdulattal. A találkozó egyébként 3-3-ra végződött, Hurtado gólja pedig a 14. percben esett, ezzel lett 1-1 az állás.

Wayne Rooney félpályás gólja

Nyáron visszatért nevelőegyesületébe a Manchester Unitedtől Wayne Rooney és bár nem sikerült minden mérkőzése úgy, ahogyan szerette volna, a West Ham ellen mesterhármast lőtt. Harmadik gólja egészen különleges volt, a vendégek kapujából kiszaladó Joe Hart tisztázását egyből rálőtte az Everton tizese, a vége hatalmas gól lett. A november 29-én rendezett meccset 4-0-ra nyerték a liverpooliak.

Lazaros Christodoulopoulos szabadrúgása

Az AEK Athén csatára egészen elképesztő gólt rúgott a görög élvonal ötödik fordulójában. Az Olympiakosz elleni rangadón vesztésre álltak a hazaiak, amikor Lazaros Christodoulopoulos varázslatos góljával összejött az egyenlítés, sőt kilenc perccel később a meg is nyerték a rangadót 3-2-re Petros Mantalos találatával.

Sebastian Rudy bombája

A Bayern München középpályása október ötödikén, az Észak-Írország elleni világbajnoki selejtezőn rúgott valami elképesztően nagy gólt. Mindössze egy perc és 18 másodperc telt el a találkozóból, amikor egy felszabadítást követően Joshua Kimmich legurította a labdát Sebastian Rudynak. Talán mondanunk sem kell, a németek megnyerték ezután a meccset, a végeredmény 3-1 lett.

Marcus Maddison távoli lövése

Időnként még az angol harmadosztályból is felbukkanhatnak gyöngyszemek, október 28-án például a Peterborough-Shrewsbury találkozón egyetlen találat döntött. Csakhogy nem akármilyen! A 14. percben Marcus Maddison elé pattant a labda a felező vonaltól nem messze, a 24 éves angol csatár pedig egy pattanás után külsővel a vendégek kapujának jobb fölső sarkába bombázott.

Ivan Perisic elképesztő kapáslövése

Az olasz élvonalbeli bajnokság harmadik fordulójában a horvát középpályás megmutatta, hogyan kell védhetetlen gólt lőni. A SPAL elleni mérkőzés 87. percében Danilo D’Ambrosio átívelését lőtte egyből, bal lábbal a jobb fölső sarokba szeptember tizedikén Ivan Perisic. Ezzel a találattal alakult ki a 2-0-s végeredmény.

Kagava Sindzsi emelése

Sok minden nem működött jól a Borussia Dortmundnál ősszel, de ez Kagava Sindzsit nem átolta meg abban, hogy egy pimasz, de zseniális gólt szerezzen. Az Augsburg elleni Bundesliga-mérkőzésen a 23. percben nagyon okosan nem erőből oldotta meg a feladatát, hanem átemelte a kapus felett. A szeptember 30-án rendezett meccsen ezzel alakult ki a végeredmény.

Steven Bergwijn szólója

Végezetül pedig idézzük föl, amikor szeptember 24-én a PSV Eindhoven 7-1-re leiskolázta az Utrechtet saját pályáján. A kegyelemdöfést a vendégek 19 esztendős középpályása, a csereként beállt Steven Bergwijn szerezte. A holland játékos nemcsak úgy ment át a komplett hazai védelmen, mint kés a vajon, hanem a végén még volt annyi hidegvére, hogy a kapust is elfektesse.

Fotó: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik