Foci

Tizenkilenc évesen a Fradi legjobbja lett, de máris elveszíthetik a zöld-fehérek

A Ferencváros nyáron igazi kincsre lelt. Pedig a mindössze 19 éves Joseph Paintsil szerződtetésekor csak mosolyogtak a szurkolók, elvégre legfeljebb zsákbamacskának tartották  ghánai fiatalembert. Aztán kiderült, a bajnokság egyik, ha nem a legjobb labdarúgója került az Üllői útra. Az eset egyetlen szépséghibája; könnyen előfordulhat, a „Páncél Jóska” becenévre hallgató szélvészgyors szélső nem sokáig boldogítja az FTC híveit, mivel a játékos csak kölcsönben szerepel Magyarországon.

Hogyan találta meg a Fradi ezt a játékost?

Válogatott eset

A ghánai élvonalban olyan jól szerepelt fiatal kora ellenére Paintsil, hogy május 25-én egy Benin elleni találkozó során a felnőtt válogatottban is bemutatkozhatott. Ez egy olyan találkozó, ahol az úgynevezett “B” válogatottak játszottak, vagyis azok a játékosok, akik még nem férnek be a legjobbak közé, de számolnak velük a nemzeti csapatban.

A találkozó nem sikerült jól a Fradi középpályásának, mivel ütközött a saját kapusával és hordágyon kellett levinni, ráadásul ebből a szituációból szerezte meg Benin a vezetést. A végeredmény 1-1 lett.

Paintsil pályafutása szülővárosában, Accrában kezdődött, a helyi Ajax FC-ben, ahonnan később a mára megszűnő Red Bull Akadémiára került. Ezután a ghánai élvonalban szereplő Tema Youth csapata csapott le rá 17 éves korában és az együttesnél eltöltött két évadban rohamos fejlődésen ment keresztül. A február elején induló 2017-es bajnokságban 25 forduló alatt tíz gólt szerzett az augusztus végi Magyarországra költözéséig.

Amikor Európa felé vette az irányt, és a szóbeszéd szerint először Németországba utazott, ahol a dortmundi tartalékcsapatba szánták. Ez az üzlet azonban meghiúsult. A Ferencváros német másodedzője, Ralf Zumdick történetesen 2003-ban dolgozott Ghánában, 2007-2009 között pedig a Dortmund másodedzőjeként tevékenykedett, így nem csoda, hogy Paintsil az átigazolási időszak utolsó pillanatában Magyarországon, a Ferencvárosnál kötött ki.

Mi akkor a gond?

A klub azonban nem verte nagy dobra, hogy Paintsil csak kölcsönben futballozik az FTC-ben. A jelenlegi kölcsönszerződése egy évre szól, a futballista június 30-tól már nem a zöld-fehérek játékosa. Az egyezség értelmében azonban a Ferencváros elsőbbséget élvez más kérőkkel szemben, ha megadja a kívánt összeget.

A nagy kérdés persze az: mekkora lesz a kivásárlási ár?

Egyre inkább úgy tűnik, a Fradi Ralf Zumdick segítségével gyémántra lelt. Paintsil remekel a bajnokságban, az idén tizenegy mérkőzésén hat gólig jutott és kiosztott három gólpasszt is. Esetében azonban nemcsak az eredményességet érdemes kiemelni, hanem a találatok esztétikai értékét is. A legutóbbi fordulóban szerzett gólja, amikor a magyar válogatott Fiola Attilát oda-vissza megtáncoltatta, majd a kapuba emelt élményszámba ment, de októberben a Balmazújvárosnak is fantasztikus gólt lőtt.

A transfermarkt.com adatai szerint csaknem 400 ezer euró a piaci értéke, amivel a képviseletében eljáró Destiny Sports Management iroda legértékesebb labdarúgója. Összehasonlításképp: az ügynökség második legértékesebb ügyfele egy 24 esztendős balhátvéd, bizonyos Zaine Francis-Angol, aki az angol ötödosztályú AFC Fylde játékosa és 200 ezer eurót ér.

Azért fontos megjegyezni mindezt, mert az afrikai futballpiac egészen más modell szerint működik, mint az európai, ezért az ő játékszabályaik szerint kell eljárnia a Fradinak is. Afrikában ugyanis egyes labdarúgók játékjoga nem minden esetben a klub tulajdona, így a ghánai szélső ügyében is minden bizonnyal főleg a DS-Managementtel kell majd dűlőre jutni, mintsem a Tema Youth vezetőségével.

Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy Paintsiltől sokat várnak a ghánaiak, a labdarúgással foglalkozó helyi oldalak minden alkalommal megírják, ha gólt lő, vagy gólpasszt ad. Olyan árgus szemekkel figyelik, mit csinál nálunk, mint ahogyan mi figyeljük Nikolics Nemanja, vagy Sallói Dániel teljesítményét Amerikában, Nagy Ádám szereplését a Bolognában. A ghánaiak üdvöskéjéért keményen meg kell majd harcolnia a Fradinak.

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Akkor most mi lesz?

Ferencvárosi szemüvegen keresztül nézve Paintsil legutóbbi, Videotonnak lőtt gólja a bajnokság szempontjából a legjobbkor, üzleti értelemben azonban kifejezetten rosszkor jött, hiszen minden egyes találattól, különösen az ilyen mestermunkáktól egyre csak emelkedik a játékos értéke. A Ferencváros persze látja, micsoda kincset talált, ezért már zajlanak a tárgyalások a játékos végleges megszerzéséről, de ne legyen kétségünk afelől, hogy az Európa-szerte éberen kutató játékosmegfigyelők már kiszúrták – ha máshogy nem is, a statisztikák alapján –, hogy egy 19 éves ghánai tehetség bukkant föl Magyarországon.

A tisztánlátás kedvéért annyit mindenképp jegyezzünk meg, hogy a Fradinak azért is megérheti végleg megszerezni a játékost, hogy további fejlődése, EL- vagy BL-szereplés esetén jövő nyáron, télen, vagy 2019 nyarán búsás haszonnal értékesíteni tudja majd. Amennyiben Paintsil így folytatja biztosan lesz kérője komolyabb, a magyarnál jóval vastagabb pénztárcával rendelkező kluboktól is.

Emlékezetes példa Muhamed Besicé. A bosnyák középpályás a tranfermarkt.com szerint 2012-ben ingyen érkezett a Fradihoz – úgy tudjuk azért ingyen, mert Hamburg 50 százalékban tulajdonosa maradt a balhésnak ítélt labdarúgója játékjogának –, majd 2014 nyarán, egy remek bosnyák vb-szereplés után 4,8 millió euróért távozott a Premier League-ben szereplő Evertonhoz. A német és a magyar klub a játékjog arányában osztozott a bevételen, továbbá a Fradi kifizetett még a Hamburgnak 450 ezer euró nevelési költséget.

Meglehet, Joseph Paintsil hasonló utat jár majd be, mint Besic. A Fradi és a DS Management valahogy megegyezik, és a továbbértékesítésénél osztoznak a hasznon. Más kérdés, hogy Ghána nem jutott ki a 2018-as világbajnokságra, így a tehetséges futballista egyelőre csak az NB I-es produkciójával tudja emelni piaci értékét. Igaz, a jelek szerint ezért mindent meg is tesz.

Kiemelt kép:Kovács Tamás / MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik