Foci

Bebizonyítva: minden idők leggyengébb csoportjába kerültek az oroszok a foci-vb-n

December 1-jén tartották a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság hivatalos sorsolását a Kremlben. Oroszország a hagyományokhoz híven, házigazdaként az A csoportban került. Nem is ez az érdekes, hanem inkább az, hogy

Oroszország mellé Uruguayt, Egyiptomot és Szaúd Arábiát dobta a sors.

Nem egy, nem kettő teória látott napvilágot arról, hogy esetleg nem csak a vak szerencse, hanem némi segítség is jól jött az amúgy nem túl acélos oroszoknak így a vébé előtt néhány hónappal. Az igaz, hogy minimum nagyon baráti ez a sorsolás, de azért a szakértők szerint Uruguay és Egyiptom sokkal esélyesebb még így is a továbbjutásra.

A FiveThirtyEight nevű, különböző statisztikákkal foglalkozó amerikai portál vette a fáradtságot, és megvizsgált a vb-ket, milyen erősségű csoportok jöttek össze korábban. Ehhez a csapatok úgy nevezett Élő-pontjait vették figyelembe. Nem fogja kitalálni, minden idők leggyengébb csoportja éppen az oroszországi világbajnokság A csoportja. Az az A csoport, ahol ott van, ugye, a házigazda is.

  • A csoportban szereplő csapatok átlagos Élő-pontja 1720, amely átlagosan 97,8 ponttal kevesebb, mint a torna átlaga

Uruguay a második kalap középmezőnyében volt az ő 1849 Élő-pontjával, Egyiptom a harmadik kalapban hátulról a második, Szaúd Arábia pedig az egész torna leggyengébb csapata, ha ezt a módszert vesszük figyelembe. Finoman szólva is megúszták az oroszok.

Egy kis adalék a végére: minden idők második leggyengébb csoportja a 2014-es H csoport, amelyben Belgium, Dél-Korea és Algéria mellett Oroszország volt a negyedik csapat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik