Foci

Kassai Viktor csak 6. a magyar listán, de ki az a Karakó Ferenc, aki első?

Olyan játékvezető vezeti a hazai bírórangsort, aki nem járta végig a ranglétrát és megye kettőben sem megengedett hibát követett el NB I-es bajnokin.

Csütörtökön beszámoltunk arról, hogy egy angol nyelvű cikk – UEFA-forrásra hivatkozva – azt állítja: Kassai Viktor azért sem lehet ott a 2018-as világbajnokságon, mert itthon keresztbe tettek neki. Méghozzá nem is akárki, hanem neves elődje, Puhl Sándor, aki amúgy rettegésben tartja a magyar játékvezetőket.

Durva állítás: Puhl Sándor „nyírta ki” Kassai Viktort
Egy angol nyelvű cikk UEFA-forrásra hivatkozva azt állítja: Kassai Viktor azért nem lehet ott a 2018-as világbajnokságon, mert itthon keresztbe tettek neki.

Hogyan működik az MLSZ Játékvezetői Bizottsága?

Az MLSZ Játékvezetői Bizottságának (MLSZ JB) Puhl Sándor a második embere. Az elnök Berzi Sándor, de mivel a korábbi MLSZ-főtitkár, Videoton-klubvezető sosem volt bíró, ellenben az MLSZ elnökségi tagja, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) fegyelmi bizottságának és az Eb-selejtezőket, illetve európai kupamérkőzéseket ellenőrző testületnek az alelnöke. Így a szakmai munkát értelemszerűen Puhl végzi, vitathatatlan tekintélyével a döntéseket is ő befolyásolja leginkább.

Az MLSZ JB előterjesztéseit az MLSZ elnöksége hagyja jóvá. Az MLSZ elnökségében az egyetlen Nyilasi Tibort kivéve csupa olyan ember ül, aki nem a labdarúgásban, hanem az élet egyéb területén alkotott maradandót, így döntéshozatalkor futballszakmai kérdésekben jobbára az egyes bizottságokra hagyatkoznak, és általában csont nélkül fogadják el az előterjesztéseiket.

Bernd Storck, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya (szemben j) és Nyilasi Tibor edző (szemben b)
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Így amikor szeptemberben Puhl Sándor alelnök előterjesztette a magyar játékvezetői rangsort, feltűnhetett ugyan nekik, hogy a nemzetközi szinten megbecsült és legmagasabban jegyzett, legtöbb feladattal ellátott Kassai Viktort csak hatodik helyre rangsorolta az MLSZ JB, DE nem nagyon foglalkoztak ezzel.

Biztosan elkönyvelték, Kassai sokat hibázott mostanában, ezért jogos, hogy Ifjabb Karakó Ferenc vezeti a honi rangsort, ergo ő a legjobb magyar játékvezető. Más kérdés, ezzel leginkább azt üzenték: megkezdték a legjobb magyar játékvezető leépítését.

De ki is az a Karakó Ferenc?

Az átlag magyar játékvezető a legalacsonyabb szinten kezd, és a lépcsőfokokat betartva a legrátermettebbek évente egyet ugorva felfelé, a legrövidebb idő alatt is csak öt év alatt juthatnak el az országos keretbe, ám Karakónak ez három év alatt sikerült. Aztán 2015. április 4-én 32 évesen debütált az élvonalban, a Győr–Kecskemét (1-1)  találkozón fújta a sípot.

Karakó annyira jól vezethetett, hogy 5, azaz öt NB I-es meccs után az MLSZ JB már a FIFA-keretbe is jelölte, aminek következtében kevesebb, mint egy évvel és tíz (!) mérkőzéssel az NB I-es debütálása után 2016. márciusában már a Bosznia-Hercegovina–Örményország U17-es nemzetközi meccset vezette.

Karakó Ferenc az NB I-ben

Karakó spori 33 NB I-es mérkőzésen bíráskodott eddig és ezeken a találkozókon a magyar média ingerküszöbét két emlékezetes alkalommal lépte át.

1. Még idén februárban, a Fradifigyelő egy képet tett közzé, amelyen egy telefonhoz, vagy valamilyen kommunikációs, hangrögzítő eszközhöz hasonlító tárgyat, és akkumulátort látni. A lap azt állította, az egy diktafon, amit Karakó Ferenc negyedik játékvezető a meccs kezdetekor helyezett ki közvetlen a Fradi-kispad és az edzői zóna mellé, a Honvéd-kispadnál viszont nem volt ilyen eszköz. Információjuk szerint videó készült arról is, amint Karakó sporttárs, a meccs végén, mint aki jól végezte dolgát – az oldal azt állította, a lehallgatást –, összeszedte és bevitte a szerkezetet a játékvezetői öltözőbe.

Mindez a Fradi-Honvéd MK-meccsen (2-1) történt, három hónappal, de csak pár NB I-es meccsel azután, hogy 2016 novemberében Vasas négy tizenegyest, két kiállítást és négy gólt hozó emlékezetes bajnokin 2-2-őt játszott a zöldekkel, ami után Kubatov Gábor is megszólalt, majd  a Fradi  „lekéredzkedett”4 Kassairól.

2. Karakó második médiaszereplése pár hetes. A Videoton–Mezőkövesd (2-1) meccsen követett el olyan kapitális hibát, amit talán a megye II-ben sem szokás. Karakó megadta a hazaiak egyik találatát annak ellenére, hogy néhány másodperccel előtte a sípjába fújt és kifelé mutatott.

Karakó és az UEFA

Külön érdekesség, hogy az UEFA Karakó teljesítményét másképp ítéli meg, mint Kassaiét, annak ellenére, hogy előbbi hazai vizeken immár első számú, míg utóbbi csak a hatodik. Karakó 34 éves, az UEFA szemmel láthatóan megelégszik kisebb lépésekkel is, mint az MLSZ JB. Ennek megfelelően míg Kassai az UEFA elit keretének tagja és BL-csoportkörös találkozón lesz érdekelt a jövő héten is, addig Karakó egyelőre ifjúsági és Európa Liga első, második selejtezőkörös találkozókat vezet.

2016 márciusa óta tizenegy megbízást kapott, ebből hat U-válogatott mérkőzésen, és  négy EL-selejtezőn fújta a sípot. Ja, és idén márciusban a Katar-Azerbajdzsán (1-2) barátságos meccsen. Míg az UEFA tudatosan felépít, a jelek arra engednek következtetni, hogy az MLSZ JB leépít.

Kiemelt kép: AFP/Szirtesi László

Ajánlott videó

Olvasói sztorik