Foci

Durva állítás: Puhl Sándor „nyírta ki” Kassai Viktort

Egy angol nyelvű cikk UEFA-forrásra hivatkozva azt állítja: Kassai Viktor azért nem lehet ott a 2018-as világbajnokságon, mert itthon keresztbe tettek neki. Méghozzá nem is akárki, hanem neves elődje, aki amúgy rettegésben tartja a magyar játékvezetőket.

Kassai Viktort a FIFA nem választotta be a 2018-as világbajnokságra utazó játékvezetői keretbe. Az éveken át és még az idén ősszel is legmagasabb nemzetközi szinten közreműködő magyar bíró a hír kapcsán diplomatikusan úgy fogalmazott:

Az európai játékvezetés a legmagasabb szintű a világon, rengeteg olyan kvalitású bíró van, aki a legélesebb vébémeccset is le tudja vezetni, ám a világbajnokságokra minden földrész limitált számban küldhet bírót, így sok minőségi játékvezető kimaradt a szűkítésnél. Nem másban keressük a hibát, kollégáimmal együtt kellően önkritikusak vagyunk a magunk teljesítményét illetően.

A hungarianfootball.com szerzője, Gayle Hope kevésbé diplomatikus, hiszen szerinte nem csupán a teljesítmény vezetett a kimaradáshoz, hanem az MLSZ tevékenysége is.

Nem a baki itt a baki

Alapvetés, hogy hibátlan játékvezető nem létezik. Kassai legutóbb például a török-horvát vb-selejtező után került össztűz alá, amikor egyértelmű tizenegyestől fosztotta meg a horvátokat, akik végül 1-0-ra kikaptak. Egy-egy ilyen hiba megítélése azonban sem a FIFA, sem az UEFA testületében nem olyan végzetes, Kassai is simán kapott BL-meccset a rossz döntés után.

Az UEFA 27 különböző nemzet játékvezetőjét tartja számon az elitlistán, köztük Kassai Viktor is. Ők kapják a BL csúcsmeccseit, a legnehezebb feladatokat, és közülük csak tíz repülhet Oroszországba. Nincs semmi garancia a játékvezetők számára az utazó keretbe kerülésre. Az IFFHS rangsorolásában az első öt helyről például csak a török Cüneyt Çakir és a holland Björn Kuipers utazhat Oroszországba. Az első Mark Clattenburg és a második Nicola Rizzoli,  de a negyedik Jonas Eriksson (4.) sem kapott repülőjegyet.

Ennek ellenére a szerző Gayle Hope nem ezzel, inkább azzal magyarázza Kassai távolmaradását, hogy a döntéshozók figyelembe vették a nemzeti szövetségek ajánlását, és

Kassai Viktor oroszországi részvételét egyáltalán nem támogatta az MLSZ játékvezetői bizottsága.

Az MLSZ 2017. évi rendes közgyűlésén Csányi Sándor elnök értékelte a játékvezetők teljesítményét, és kijelentette, hogy a játékvezetők hibákat követhetnek el, de az esetleges arroganciát nem tolerálják. Kijelentette azt is, hogy ilyen esetekben elképzelhető, hogy a bírót nem nevezik majd a FIFA-keretbe.

Kassai Viktor játékvezető mutatja az oklevelét, miután Csányi Sándortól, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnökétől (b) és Vági Márton főtitkártól (b2) átvette Az Év Játékvezetője címet jelentő Hertzka Pál-díjat az MLSZ telki edzőközpontjában
Fotó: MTI/Földi Imre

Beindult a Black & Decker

A szerző megbízható forrásból úgy értesült, itthon Kassait pökhendinek és arrogánsnak tartják, és ezért „nyírták ki”, ezért kezdődött meg a leépítése. Az UEFA játékvezetői bizottságában szeptemberben egyre erősödtek azok a pletykák, miszerint Puhl Sándor, az MLSZ JB alelnöke Kassai Viktort a magyar játékvezetők közül csak a 6. helyre jelöli a magyarok FIFA listáján, miközben Vad II. Istvánt  az első  és Bognár Tamást a másodiknak.

Magyarországi források szerint Vad II. azonban nem első, csak ötödik, lévén az az Ifj. Karakó Ferenc vezeti a magyarországi listát, akit az MLSZ JB valamiért nagyon szeret, ellenben az UEFA kevésbé, lévén az utolsó, negyedik keretben tartják számon. Ifj. Karaó öt NB I-es meccs után lett  FIFA-kerettag, annak ellenére, hogy a nemzetközi ajánlás szerint két évet kellene előbb levezetnie a legmagasabb osztályban.

Ifj. Karakó egyébként az a játékvezető, aki a Videoton-Mezőkövesd bajnokin legutóbb akkora hibát vétett, amilyen megyei szinten sem szoktak (videón 2:25-nél.)

Az UEFA ezt nem értette, ahogy azt sem, hogy Kassai miért nem kapott szinte egész nyáron NB I-es mérkőzést. Az UEFA ezért egyfajta üzenetként, bizalma megerősítéseként jelölte játékvezetőnek BL-meccsekre.

Ezzel is jelezték, az UEFA-ban – ellentétben az MLSZ-szel – kedvelik, értékelik és nagyra becsülik Kassai Viktor munkáját, akinek nemzetközi szinten is kifejezetten jó a híre társai körében.

A FIFA-jelöléseket október végén nyújtották be. November 12-én az UEFA-tól származó forrás megerősítette, hogy Puhl Sándor valóban csak a 6. helyen jelölte Kassait a FIFA-listán, és még az elitlistából is kivette, amely nemzetközi téren alapjaiban határozza meg a játékvezető jövőjét.

Az UEFA úgy érezte, hogy Puhl Sándor arra kényszeríti őket, hogy elfogadják a magyar szövetség által küldött ranglistát annak ellenére, hogy az UEFA merőben másként vélekedik a magyar játékvezetők képességbeli és magbízhatósági rangsoráról. Náluk még mindig Kassai az első.

Az UEFA-szakértője a döntés után úgy fogalmazott a magyar játékvezetővel kapcsolatban:

Viktor nagyon kedves srác, egyáltalán nem arrogáns. Mindannyiunk számára kedvelt és tisztelt, kiváló játékvezető, aki folyamatosan képzi magát. Szeretek dolgozni vele. Botrányosnak tartom, ahogy az MLSZ kezelte a helyzetét.

A cikk eztán mélyen elemzi a magyar játékvezetők életét, a bíróküldéstől, az ellenőri jelentéseken át a pénzügyi elszámolásokig. Több olyan, az MLSZ JB alelnökének teljhatalmára utaló adattal szolgál, amely azt sugallja, hogy Puhl Sándor állam az államban, annak ellenére átláthatatlanul és ellenőrzés nélkül azt csinál, költ amit csak akar, hogy Csányi Sándor 2010-es megválasztásakor ellenőrizhető és átlátható szövetséget ígért.

Azt is állítja, több játékvezetőnek elege van a rendszerből, de nem mernek szólni, mert félnek a retorzióktól. A szerző megoldásért sem megy a szomszédba, saját maga 16 pontban foglalja össze a követendő cselekvési tervet, amellyel orvosolni lehet a magyar játékvezetés anomáliáit.

A szerző eljuttatta írását Csányi Sándornak, az MLSZ elnökének és a játékvezetői bizottságnak is, és a cikk valamennyi állítására válaszra vár.

A teljes cikk itt olvasható el.

Az MLSZ-válasza

Honlapunk megkérdezte az MLSZ-t is a cikk állításaival kapcsolatban. A szövetséget kérdeztük arról, valóban a hatodik helyre tették-e Kassai Viktort, igaz-e, hogy Vad II. Istvánt rangsorolták az első, Bognár Tamást a második helyre. Kértük, hogy ha igazak a sorrendről szóló hírek, indokolják a döntést, hogy az UEFA szerint is első számú játékvezető, aki az európai szövetség elit csapatában is helyet kap, idehaza a hatodik lett.

Az MLSZ nem tagadta a cikk szerzőjének információit, de nem is erősítette meg azokat, csak az alábbi választ küldte:

Kérdésével kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy az MLSZ Játékvezetői Bizottsága alapvetően a szezon közben nem, hanem a szezon végeztével értékeli a játékvezetők teljesítményét, ezért türelmét és megértését kérjük.

Cikkünk megjelenését követően pár órával az MLSZ bővebb közleményt adott ki, amelyet itt olvashatnak:

Az MLSZ reagált a Puhl Sándort ért vádakra
Kisebb botrány kerekedett abból, hogy Kassai Viktort nem lesz ott Oroszországban, a foci-vb-n. A szövetség elmagyarázta, miért.

Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik