Foci

Georges Leekens nem szenved önbizalomhiányban

Összegyűjtöttünk egy csokorra valót a magyar válogatott új szövetségi kapitánya közelmúltban adott nyilatkozataiból. Tanulságos.

A Magyar Labdarúgó Szövetség hétfőn kisebb-nagyobb meglepetésre Georges Leekenst nevezte ki a magyar válogatott szövetségi kapitányának.

A 68 éves belga szakember 1969 és 1984 között különböző belga klubokban védőként futballozott, háromszor viselhette a válogatott mezét, három évtizedes edzői karrierje során pedig közel két tucat klubnál fordult már meg.

Leekens a bemutatkozó sajtótájékoztatóján csak udvariassági köröket futott, ugyanakkor az elmúlt években adott nyilatkozataiból, interjúiból arra lehet következtetni, hogy nem stílusa visszafogni magát és ami a szívén, az a száján. A belga sajtó segítségével tettünk időutazást.

„Nem vagyok pénzember”

Leekens 2012 tavaszán még élő szerződéséből kilépve távozott a belga válogatottól, miután nem sikerült kvalifikálnia a csapattal a lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokságra, mert aláírt a belga élvonalban szereplő Club Brugge-höz, ahol játékosként közel egy évtizedet húzott le.

A különös váltást követően rengeteg kritikát kapott, miszerint nincsenek ambíciói és csak a pénz motiválja, de ő alaptalannak érezte a vádakat.

A pénznek ehhez semmi köze. Őszinte és korrekt ember vagyok. Csak Brugge tudta elfordítani a fejem a válogatottól. Ha a Standard Liége vagy az Anderelecht keresett volna meg, nemet mondtam volna. Kaptam ajánlatot Oroszországból és Katarból is. Nagyon jó fizetést kínáltak, de elutasítottam. A Brugge a szívem részét képezi, ez a különbség. Őszintén szólva nem vagyok pénzember

mondta el annak idején újságírói kérdésre Leekens.

Fotó: AFP/Luc Claessen

„90 százalékban teljesítettem a küldetésemet”

Leekenst sokan csak „Mister 90 százaléknak” becézik Belgiumban, aminek nyomós okai vannak.

Történt, hogy miután 2012-ben leköszönt a belga válogatott kispadjáról, a Club Brugge vezetőedzőjeként adott első sajtótájékoztatóján talán kissé túl magabiztosan nyilatkozott az azt megelőző időszakban elvégzett munkájáról.

A válogatottat visszahelyeztem a futballtérképre. Úgy érzem, hogy 90 százalékban teljesítettem a küldetésemet. A vörös ördögök számára innentől nem maradt más, mint kvalifikálni a 2014-es riói olimpiára

magyarázta.

Kijelentése azért is volt furcsa, mert csak a harmadik helyen zártak az Európa-bajnoki selejtezősorozatban és így le is maradtak a kontinenstornáról.

Később több ízben is megerősítette a nyilatkozatát, sőt, a hivatalos honlapján az olvasható, hogy ő építette fel a valaha volt legjobb belga válogatottat.

Aztán három évvel később feltette az i-re a pontot:

Most már biztosan mondhatom, hogy a munka száz százalékát elvégeztem, mindegy, mit gondolnak az emberek. A keret adott volt, és ha én maradok a kapitány, ugyanúgy le tudtam volna aratni a munka gyümölcsét.

Üzenik Brüsszelből: Leekens nem ismeri a modern focit
A labdarúgó-válogatott új szövetségi kapitányát hazájában csak úgy hívják, Snapchat-menedzser: jön, beszél, megy. Portré.

„Csillagokkal szeretek dolgozni”

Az évek során kialakult róla egy kép, miszerint ő a tűzoltók királya, mert többnyire krízisben lévő csapatokhoz hívják tüzet oltani. A belga válogatottnál, az Anderlechtnél és a Brugge-nél ez sikerült is neki.

Hogy hogyan, arra ő adott választ egy tavalyi interjújában.

Mint mondta, hogy gyorsan jó eredményeket érjenek el, megfelelő struktúrát kell felállítani, ki kell küszöbölni a problémákat, tiszta célokat kell kitűzni és önbizalmat kell szereznie a játékosoknak.

Csillagokkal szeretek dolgozni. De igazi csillagokkal, nem bizsukkal. A nagy játékosok küzdenek és felvállalják a felelősséget, mondani sem kell nekik. A csapattársaik tudják, hogy ők bármikor eldönthetnek egy meccset. Ugyanakkor nekem is magasabb az elvárásaim feléjük.

„Az álmom, hogy Angliában legyek edző”

Két évvel ezelőtt Leekens volt 66 évesen a belga élvonal legidősebb edzője, akkor még a Lokerent irányította.

Mikor arról kérdezték, hogyan érzi magát, úgy felelt, 35 éve van a pályán, mégis olyan, mintha tegnap kezdődött volna. Hozzátette, még mindig szenvedéllyel dolgozik, szeretne szórakozni és segíteni.

Fotó: AFP/Ryad Kramdi

És hogy miről álmodozott akkoriban?

Mindenekelőtt, hogy egészséges maradjak. Ami a labdarúgást illeti, az álmom, hogy Angliában legyek edző. Sokat járok arrafelé és készen állok a feladatra. Imádom a Manchester City-t, ahol sokat beszélgetek Vincent Kompanyval. Ne felejtsük el, hogy én neveztem őt ki a válogatott kapitányának azután, hogy Dick Advocaattal problémái voltak. Szeretem az Arsenalt is, kiváló a kapcsolatom Arséne Wengerrel is.

Azt is elárulta, hogy Németországban is kipróbálná magát, de annak is örül, hogy Belgiumban dolgozhat.

„Hazard nem szeret dolgozni“

Leekens 2011-ben még belga kapitányként két meccsre kirakta a válogatottból Eden Hazard-t. Az akkor 20 éves és a Lille-ben futballozó szélső annyira megsértődött a lecserélésén, hogy kiment a stadion mellé hamburgert enni a családjával.

A szakember az esetet követően arról beszélt,

Hazard-nak jó irányba kellene terelnie a karrierjét. Ez a fiú most azt mondja, hogy nem szeret dolgozni. Fel kellene tennie magának a kérdést, hogy miért áldotta meg őt az isten ilyen tehetséggel.

Pár évvel később, a 2014-es világbajnokság előtt Leekens Tunézia kapitányaként nézett szembe a belgákkal, és addigra rendeződött a kapcsolat közöttük. A szakember elmondása szerint Hazard meg akarta őt hívni egy hamburgerre, hozzátéve, hogy ezúttal ő fog fizetni.

Kiemelt kép:  AFP/Khaled Desouki

Ajánlott videó

Olvasói sztorik