Foci
Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Csak hosszú udvariassági köröket futott a válogatott új kapitánya

Kálnoki Kis Attila
Kálnoki Kis Attila

rovatvezető. 2017. 10. 30. 15:12

Az MLSZ a hétfő 14 órára, Telki meghirdetett rendkívüli sajtótájékoztatója kezdetét sem várta meg, honlapján már 13:50-kor közzétette: Georges Leekens lett a válogatott új szakvezetője.

Megvan az új szövetségi kapitány: meglepőt húzott az MLSZ
A szövetség még a bejelentésről szóló sajtótájékoztató előtt közzétette: a belga Georges Leekens a válogatott új szakvezetője.

Meglepő, vagy legalábbis szokatlan húzás ez a szövetségtől, amelynek vezetője, Csányi Sándor úgy kezdte a sajtótájékoztatót, hogy megköszönte a nemrég távozó Bernd Storck szakvezetői munkáját.

Ezt követően leszögezte, az, aki ott ül bálján, akit bemutat, az a szakember, aki letette annak a válogatottnak az alapjait, amely pont a magyar nemzeti tizenegyet ejtette ki a tavalyi Eb nyolcaddöntőjében.

Georges Leekens személyében olyan tapasztalt szakembert jelölt ki az MLSZ, aki edzőként harminc éves rutinnal rendelkezik. Leekens úr a felnőtt és az U21-es válogatott irányításáért lesz felelős és közvetlen az elnökség felügyeli a munkáját

– fogalmazott Csányi Sándor. E rövid bemutatás alatt a sajtótájékoztató helyszínéül szolgáló edzőközpont bádogtetejét hangos kopogással elkezdte verni a jégeső. Reméljük az időjárás nem a jelöltet, Leekenst és a magyar futball jövőképét minősítette.

Csányi elnök elmondta azt is, a hírekkel ellentétben csak három jelöltnek tett konkrét ajánlatot az MLSZ, közülük választotta ki a legjobbat a testület.

Megvan az új szövetségi kapitány: meglepőt húzott az MLSZ
A szövetség még a bejelentésről szóló sajtótájékoztató előtt közzétette: a belga Georges Leekens a válogatott új szakvezetője.

„Jó napot kívánok” – kezdte beszédét udvariasan magyarul a 68 éves belga szakember, majd angolra váltott és bejelentette, szeretne megtanulni magyarul. Ezt követően hosszasan ecsetelte, mit tud Magyarországról, a magyar futballról, hogyan látja a nemzetközi labdarúgásban elfoglalt helyét és így tovább. Mivel általánosságokat, udvarias formulákat pufogtatott, így eltekintenénk a részletekről.

Beszédéből úgy tűnt, a megkeresést és a gyors döntést követően még egyáltalán nem volt ideje felkészülni a “magyarfoci” aktualitásából, igaz, mivel majd egy év múlva játssza a válogatott az első tétmeccsét, ideje bőven lesz a tapasztalatszerzése. Amikor Leekens végleg leeresztette a hangsúlyt elmaradt a taps, olyan fesztiválhangulat nem uralta a sajtótájékoztatót, mint anno Dárdai Pál 2014 őszi bemutatkozásakor.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás
Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Fontos információ, hogy Leekens Budapestre költözik, nem hoz magával belga edzőket, magyar szakemberekre támaszkodik. Leekens nem tudja még kik lesznek a segítői, előbb szeretne tapasztalatot szerezni, ismerkedni. Ami biztos: a luxemburgi és Costa-Rica-i válogatott ellen Szélesi Zoltán ül a válogatott kispadján, ezeket a meccseket az új tréner még a lelátóról nézi.

Arra a kérdésre, miszerint elérhető célnak tartja-e a válogatott 2020-as Eb-kvalifikációját, egyszerű igen vagy nem helyett hosszas monológba kezdett, a belga válogatott csapatépítésében szerzett tapasztalatairól mesélt, a mentalitásváltás fontosságát emelte ki, de összességében kitérő választ adott.

A végén azért csak kibökte, garantálni semmit sem tud, de ha minden együtt áll, sikerülhet a kijutás.

Csányi Sándor a szerződés összegszerűsége kapcsán elmondta, azok az összegek, amelyek Bernd Storck fizetése kapcsán napvilágot láttak köszönő viszonyban sincsenek a valósággal. Ellenben az új kapitány honoráriumának jelentős része eredményességhez, azaz a kijutáshoz kötött, mert az elnök szerint ott kell lennünk a 2020-as Európa-bajnokságon.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Marjai János/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.