Foci

Belgiumot nem rengette meg, hogy Georges Leekens lett a magyar szövetségi kapitány

Hétfőn délután a Magyar Labdarúgó Szövetség bejelentette, hogy Georges Leekens lesz a magyar válogatott szövetségi kapitánya a következő két évben. Ha minden jól megy, azaz kijut a csapat a 2020-as Európa-bajnokságra (amelynek egyik házigazdája Budapest lesz), akkor a szerződése fél évvel hosszabb lesz.

Csak hosszú udvariassági köröket futott a válogatott új kapitánya
Georges Leekens bemutatkozása nem a jövőkép felfestéséről szólt, a magyar futballból jelenleg még felkészületlenek tűnt. Igaz, lesz ideje tapasztalatszerzése.

Míg itthon a többség azt találgatja, hogy vajon miért pont a 68 éves belga szakemberre esett a választás, és hova ez a kapkodás, ha csak jövő ősszel játssza a csapat a következő tétmeccseit, addig Belgiumot annyira nem rengette meg a bejelentés. A lapok többsége tárgyilagosan számolt be Leekens kinevezéséről, sok esetben hírügynökségi stílusra hagyatkoztak.

A De Morgen az egyedüli, amely keményen fogalmaz, arra hegyezik ki a cikküket, hogy Leekens már elveszítette szenvedélyét a futball iránt, és azt inkább csak behízelgésnek vélik, hogy magyarul „Jó napot”-tal köszönt az új kapitány.

Mindegyik lap kiemeli, hogy már hatodik alkalommal lett szövetségi kapitány a belga (kétszer Belgiumot, kétszer Algériát, egyszer pedig Tunéziát irányította), és hogy 33 éves edzői karrierje során ez már a 24. (!) megbízása lesz edzőként. A HLN pedig röviden végigveszi, hogy kapitányi ideje alatt voltak csúfos bukások (az első belga megbízatása során leszerepeltek a vébén, illetve legutóbb Algériával lett csoportutolsó az Afrika Kupán), de azért vannak sikerei is.

Azt a nyilatkozatát, mely szerint a manapság bivalyerős belga válogatott alapjait 90 százalékban ő fektette le viszont inkább a szemére vetik, mint nagyot mondás, mintsem erényként tüntetnék fel.

Források: Fox, De Standaard, NOS, Voetbal Belgie, De Morgen, HLN, kiemelt kép: Fülöp Dániel Mátyás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik