Foci

Akár egy héten belül is lehet szövetségi kapitánya a magyar válogatottnak

Megy a találgatás arról, ki lehet a közös megegyezéssel távozó Bernd Storck utódja. Az elmúlt napokban a sajtó már több nevet is bedobott, őket vettük sorra.

Kedden ülésezett a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöksége, ahol az a döntés született, hogy bár Bernd Storck kapott egy második esélyt az Andorra elleni nyári vereséget követően, most mégis közös megegyezéssel távozik a szövetségi kapitányi és a sportigazgatói posztról is. Csányi Sándor MLSZ-elnök szerint a német szakember körül elfogyott a levegő.

Szépen indult, mégsem lett a nép kapitánya Bernd Storck
Bernd Storcktól azt várták, reformálja meg a magyar focit. Mégsem jutottunk egyről a kettőre. Vége a Storck-érának.

Már a vb-selejtező vége óta röpködnek a pletykák, ki lehet a magyar válogatott következő szövetségi kapitánya. Csányi ezzel kapcsolatban azt mondta,

ha október 25-ig (azaz egy hét múlva) nem lesz meg az egyezség az új kapitánnyal, akkor valaki beugróként irányítja majd a csapatot az év utolsó két meccsén Luxemburg és Costa Rica ellen.

Az MLSZ elnöksége felhatalmazta az elnököt, hogy kezdje meg a tárgyalást a lehetséges jelöltekkel. Na, de lássuk, kikről is írt a magyar sajtó a napokban.

  • Marco Rossi a nyáron, bajnoki arannyal a nyakában hagyta el a Budapest Honvédot, ő most a Dunaszerdahely vezetőedzője. Azt mondta nemrég, őt nem kereste meg senki, mindenesetre kedden az elég bennfentes információkkal rendelkező olasz szakíró, Gianluca Di Marzo is azt írta, ő az egyik jelölt.
  • Az utolsó magyar klubsikert leszállító Paulo Sousa jelenleg munkanélküli. A Videotonnal az Európa Liga csoportkörébe jutott portugál tréner később bajnokságot nyert a Maccabi Tel-Avivval és a Basellel is, majd évekig volt a Fiorentina vezetőedzője. Állítólag rossz a viszonya Csányi Sándorral, az ő kinevezésére is kábé semmi esély sincs.
  • Bölöni László neve is mindig felmerül, amikor szövetségi kapitányt keres az MLSZ. Ő a keddi Nemzeti Sportban azt mondta: ez a hajó már elment. Csányi is megorrolt rá, mert húzta az időt 2014-ben, valamint jelenleg az újonc Antwerpennel menetel a belga élvonalban, tíz forduló után a harmadik helyen állnak.
  • Természetesen a szurkolói szavazások első helyén mindig Dárdai Pál végez, aki 2014 szeptemberében érkezett a válogatotthoz és egy csapásra újra hittek az emberek a nemzeti csapat sikerességében. Ő fektette le az alapjait a későbbi Európa-bajnoki szereplésnek. 2015 nyarán hívta vissza a Hertha – akkor nevezték ki Storckot –, azóta is a berliniek vezetőedzője. Kiesőjelöltből stabil középcsapatot faragott a berliniekből, ebben a szezonban az Európa Liga főtábláján is szerepelnek. Kirobbanthatatlan a posztjáról.
  • László Csaba is mindig fel-felbukkanó név, aki közönségkedvenc volt a Ferencvárosnál, dolgozott a skót Hearstnál, volt ugandai és litván kapitány is. Legutóbb a Dunaszerdahely edzője volt, őt váltott a Honvédtól érkező Rossi.
  • Dárdai korábbi segítője, Szabics Imre neve is felmerült. Ő jelenleg azt a Sturm Graz edzői stábját erősíti, amelynél korábban kétszer is megfordult játékosként. Olyan forgatókönyv is felmerült, hogy Szabics lenne a kapitány, Dárdai a háttérből segítené.
  • Ugyanez a kotta lenne Lőw Zsolt esetében is, aki pedig az RB Leipzig másodedzője, a lipcsei focicsoda mindennapjainak részese, dobogós helyért harcolnak a Bundesligában, kedden pedig a klub történetének első BL-győzelmét aratták. Ő egyszer már nemet mondott a válogatott hívószavára, igaz, akkor csak segítőnek kérték volna fel.
  • Akadt olyan pletyka is, hogy az utóbbi évek legsikeresebb magyar klubedzője, Herczeg András lehet a kapitány. Többszörös bajnok a Lokival, amelyet a BL és az EL főtáblájára is feljuttatott. Pár év szünet után az előző szezon végén beugróként tért vissza, a nyártól pedig állandó vezetőedzője a Debrecennek.

Egyelőre róluk lehetett olvasni. De ahogy Csányi Sándor is mondta, nem akarnak kapkodni, lehet, hogy beugró edző irányít, aki úgy tudjuk Szélesi Zoltán lehet. A korábbi 28-szoros válogatott labdarúgó kézenfekvő átmeneti megoldásnak tűnik, hisz MLSZ-alkalmazott, másodedzőként dolgozott Bernd Storck szakmai stábjában, miközben az U17-es válogatott vezetőjeként hibátlan teljesítménnyel jutott csapatával Eb-elitkörbe.

A szövetség új feladatot kapott: meg kell találni azt a szakembert, aki visszatéríti a válogatottat a franciaországi Eb-n tapasztalt sikeres útra. A tárgyalások már a napokban elkezdődnek, és hamarosan eredmény is várható. Biztosíthatok mindenkit, hogy a szövetség a maga részéről a jövőben is mindent a legmagasabb minőségben tesz meg azért, hogy sikeres legyen a magyar futball. De ismétlem, ahhoz, hogy tartósan eredményeket érjünk el, most már mindenekelőtt a klubok teljesítményének, az utánpótlás nevelésének és a csapatok nemzetközi versenyképességének kell a fejlődést megalapoznia. Ehhez kérjük a klubok, a szakemberek elkötelezett munkáját, és a szurkolók lelkesítő támogatását és türelmét

mondta Csányi Sándor, amikor az új kapitányról és a hogyan továbbról kérdezték.


Magyar vagy külföldi legyen a kapitány?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik