Foci

Csányi Sándor: Nem volt értelme a folytatásnak

Az MLSZ elnöke azt mondja, semmilyen plusz költséggel nem jár a német szakember távozása. Andy Möller is Bernd Storckkal tart.

Ahogy arról írtunk, az MLSZ a keddi elnökségi ülésén úgy döntött, hogy közös megegyezéssel szerződést bont Bernd Storckkal, a német így a szövetségi kapitányi és a sportigazgatói posztról is távozik. A döntés után Csányi Sándor MLSZ-elnök nyilatkozott a szövetség honlapjának, azt mondta, hogy bár kapott egy második esélyt Storck, nem látták értelmét a közös munka folytatásának az őszi meccsek után.

Bernd Storckkal egyeztetve most mindketten úgy láttuk, hogy ezt a második esélyt már nem tudja a kapitány kihasználni, mert menet közben elfogyott körülette a levegő, elveszett a sikerek előfeltételének tekinthető hit, ezért nincs értelme a folytatásnak. Ezt az érvelést ma az elnökség is elfogadta.

Szépen indult, mégsem lett a nép kapitánya Bernd Storck
Bernd Storcktól azt várták, reformálja meg a magyar focit. Mégsem jutottunk egyről a kettőre. Vége a Storck-érának.

Csányi Sándor az utóbbi évtizedek legsikeresebb szakvezetőjének tartja Storckot, a sikereit nem lehet sem tőle, sem a csapattól elvitatni. De az utóbbi időszak eredményeinek ismeretében

egyetért a távozásával, amely nem jár plusz anyagi költséggel, ezt a hónapot még kifizetik neki.

Amennyiben október 25-ig nem találnak megfelelő jelöltet a kapitányi posztra, megbízott edző ül majd a kispadon az év utolsó két meccsén. Luxemburggal és Costa Ricával meccsel még a magyar válogatott.

Bernd Storck eredményei bizonyították Csányi szerint, hogy megvan a lehetősége a magyar focinak a sikerekhez. Viszont bármelyik külföldi szakember vagy játékos, aki Magyarországra érkezik, annak valami újat, nagyobb tudást kell hoznia.

Az elmúlt év tapasztalatai azonban arra is figyelmeztetnek: amennyiben a klubok és az utánpótlás-akadémiák nem fejlődnek, a magyar játékosok nem tudnak komoly nemzetközi mérkőzéseken szerepelni, külföldi elitbajnokságokban tapasztalatot szerezni, akkor nem reális az előrelépés. A nehézséget az jelentheti, hogy akadnak tehetségek, de a magyar élvonal csapatai a nemzetközi értelemben az elvárások alatt teljesítenek évek óta, így a hazai bajnokság játékosait nehéz bedobni egy-egy kiélezett nemzetközi meccsre.

Storckkal együtt távozik Andy Möller is, viszont az utánpótlásban dolgozó szakemberek munkáját, legyen szó magyarról vagy külföldiről, majd a következő szakmai vezetéssel együtt döntik el. Aki jól dolgozik, maradhat, aki nem, annak megköszönik a munkáját.

Csányi szerint most meg kell találni azt a szakembert,  aki „visszatéríti a válogatottat a franciaországi Eb-n tapasztalt sikeres útra”. De a sikerességhez a klubok is kellenek, ehhez kérte az MLSZ-elnök az elkötelezett munkát, a szurkolóktól pedig a lelkesítő támogatást és a türelmet.

Fotó: mlsz.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik