Foci

Tévedtünk: nem az egyik, hanem a legrosszabb csapat a miénk a régióban

Az európai vb-selejtezős csoportmeccsek utolsó két fordulója előtt néztük meg, hogy állunk a régió csapataihoz képest. Azt hoztuk ki aztán, hogy statisztikailag mi vagyunk az egyik legrosszabb csapat.

Lejátszott a csapat még két mérkőzést: és mi lettünk a legrosszabbak.

Bár szereztünk három pontot a Feröer-szigetek elleni kínkeserves győzelemmel, nem sikerült előre jutnunk. A riválisaink vagy eleve behozhatatlanok voltak, vagy jobban szerepeltek ebben a két fordulóban.

  • Szerbia volt a régió legjobbja, megnyerte a D csoportot és egyenes ágon kijutott a világbajnokságra. Ausztria reménytelen helyzetben volt ugyanitt, nagyot hajráztak (kétszer nyertek), de így is csak negyedikek lettek a csoportjukban.
  • Az E csoportban Románia egy győzelemmel és egy döntetlennel zárta le a selejtezőt. Ezeket az eredményeket már új szövetségi kapitánnyal érte el a csapat, mivel a magyarok mellett ők futottak még neki úgy ennek a két találkozónak, hogy már biztosan elúszott számukra a vb-szereplés.
  • Az F csoportban Szlovákia hoppon maradt, bár második lett, de összességében a legrosszabb csoportmásodikként nem játszhat pótselejtezőt. A szlovénok is elrontották a hajrát, negyedik helyen zártak.
  • Az I csoportban épp az ukrán-horvát meccs döntött a második helyről, mert az elsőt Izland szerezte meg, ezzel történelmet írva. A horvátok végül nyerni tudtak a kijevi olimpiai stadionban, mehetnek pótselejtezni.

A győzelmek számában csupán a románokat előzzük meg, miközben öt veresége rajtunk kívül senkinek sincs a régióban. A 14 lőtt gól erős közepes, az ugyanennyi kapott viszont a legtöbb. És bár vannak csoportnegyedikek is az összevetésben, az a helyzet, hogy csak a románok szereztek olyan kevés pontot, mint mi (13-at), viszont nekik jobb a gólkülönbségük.

Bár a nyolc érintett csapat közül csak egy jutott ki biztosan a világbajnokságra és egy játszik pótselejtezőt, ha a számokat nézzük, akkor ebben a vb-selejtezőben a magyar válogatott szerepelt a leggyengébben a környező országok válogatottjai közül.

A régióban szereplő csapatok teljesítménye a vb-selejtezőben

mérkőzés győzelem döntetlen vereség gólkülönbség szerzett pontok
Magyarország 10 4 1 5 14-14 13
Szerbia 10 6 3 1 20-10 21
Ausztria 10 4 3 3 14-12 15
Románia 10 3 4 3 12-10 13
Szlovákia 10 6 0 4 17-7 18
Szlovénia 10 4 3 3 12-7 15
Horvátország 10 6 2 2 15-4 20
Ukrajna 10 5 2 3 13-9 17

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik