Foci

Itt az ideje, hogy pozitív meglepetést okozzon a fociválogatott

Nincs egyszerű dolgunk, mert Svájc három gólt kapott eddig nyolc vb-selejtezőn. Viszont ebből kettőt épp a magyar válogatott helyezett a helvétek hálójába.

Labdarúgó-válogatottunknak más célja nem maradt a 2018-as két utolsó vb-selejtezőre, mint a tisztes helytállás és a csoport harmadik helyének megszerzése. Ez utóbbi a Nemzetek Ligája – és a 2020-as Európa-bajnokság – miatt is fontos, hiszen nem mindegy, hogy az új UEFA-tornán melyik szintre sorolják be a magyar nemzeti tizenegyet.

Ősztől brutális meccsek várnak a magyar fociválogatottra
Ott lesz majd az Európa-bajnoki selejtező, előtte viszont rajtol a Nemzetek Ligája. Ott aztán kőkemény csoportba kerülhet nemzeti csapatunk.

Ezen kívül már csak azért sem tét nélküli meccseknek nézünk elébe, mert csapatunk alapjaiban tudja befolyásolni a csoport végeredményét. Azt, hogy a portugál, vagy a svájci válogatott jut ki egyenes ágon a 2018-as világbajnokságra. A svájciak megfricskázásával az utolsó forduló csúcsrangadója, a Portugália–Svájc előzetes forgatókönyvét írhatnánk át, attól függően, hogy melyik csapatnak éppen mi lesz a továbbjutásról döntő mérkőzésen a stratégiai célja: a győzelem megszerzése, a döntetlen elérése, vagy a vereség elkerülése.

Egy dolog bizton állítható, a szombat esti Svájc–Magyarország vb-selejtező mérkőzés nem lesz futball-kultúrtörténeti összecsapás, mint volt 1952-ben, amikor is a magyar válogatott először vetette be nemzetközi színtéren a „visszavont centerjátékot”, ami később forradalmasította a világ labdarúgását.

Akkoriban az ellenfél a védekezéséről a „svájci reteszről”, míg a magyarok a gyors, sokmozgásos, változatos, helycserés, támadójátékról voltak híresek.

A világ időközben megváltozott

Mindez azonban 65 évvel ezelőtti történet. Azóta Svájc az ezredfordulót követően német mintára megreformálta labdarúgását, előretört a világranglistán, kilencedik, míg mi tavaly voltunk 19. helyen is, mostanra az 59.-re estünk vissza.

Bernd Storck szövetségi kapitány előzetes szavaiból kiindulva  a selejtező várható koreográfiája a pontveszteség nélkül álló svájciak támadásairól és a magyarok védekezéséről szól majd.

Svájc játékstílusát nagyban behatárolja az a futballkörnyezet, ahol az ország fekszik. Ráadásul a keretük döntő része pont Németország és Olaszország első ligájában profiskodik.

Játékukra ugyanúgy jellemző az olaszok precíz védekezése (a nyolc selejtező meccsen eddig összesen gólt kaptak), mint a németek tökéletes fizikai fittsége, a precíz csapatjáték, a megkomponált támadások.

A 18 rúgott góljuk a legkülönfélébb támadások után estek:

  • Felállt védelem átjátszása után 9 gól
  • Standard szituáció után 5 gól
  • Kontratámadás után 3 gól
  • Átlövés után 1 gól.

Válogatottjuk remekül alkalmazkodik az adott mérkőzés körülményeihez is, hiszen ha kell, rövidpasszos játékkal törik fel az ellenfél védelmét, de ha szükséges, akkor a levegőben szövik támadásikat, mint ahogy tették ezt az andorraiak ellen, amikor is mély, pocsolyás, sáros pályán játszottak.

Mi várható a magyar csapattól?

Együttesünk a vb-selejtező végére visszatalált arra az útra, ami az Eb-részvételünket eredményezte és szereplésünket jellemezte: stabil, magabiztos, kemény védekezés, hittel teli játék.

Bernd Storck elpakolhatja a bőröndöt
A magyar labdarúgó-válogatott kétarcú. Három hónap alatt kétszer is 1-0-ra kapott ki, mégis hatalmas a különbség. Andorra elvette a reményt, Portugália ellen valami felcsillant. Elemzés.

Mindenki tudja és teszi a dolgát. A legutolsó két meccsen helyre állt a csapat küzdőszelleme. Mindezt a hozzáállást a közönség eredménytől függetlenül felállva tapssal jutalmazta.

A pozitívumok ellenére nem árt azonban észre venni, hogy a következő fejlődési szintet még nem tudta meglépni a válogatott.

 

Nem alkalmazunk olyan egyszerű, előre leiskolázható játékmegoldásokat, mint amiket például a portugálok használtak ellenünk a budapesti mérkőzésen.

Nem élünk olyan nemzetközi szinten látható és egy-egy meccsen rendre visszatérő játékszervezési alapmegoldásokkal, ami pusztán oktatás és gyakorlás kérdése.

Ha a portugálok ellen látható már-már néhol túl kemény, klasszikus kiscsapatos védekezésre és kontrákra, pontrúgásokra épülő játékunkat játsszuk, még akár esélyünk is lehet a pontszerzésre. Még akkor is, ha tudni kell, Bernd Storck a keretet illetően erősen kényszerpályán mozog.

Tény: Bernd Storck kényszerpályán mozog
A német szövetségi kapitány a soros vb-selejtezők előtt hat alapemberére sem számíthat. Ettől még nem panaszkodik.

Ne feledjük azt sem: Svájc három kapott góljából kettőt épp a magyar válogatott helyezett el Sommer Yann hálójába.

A sok papírforma eredmény, az egy negatív szenzáció után itt az ideje pozitív meglepetéssel átírni B-csoport hajrájának forgatókönyvét és az előzetes esélyeket.

(Nyitókép: MTI Fotó: Illyés Tibor)

Vb-selejtező, B-csoport:

Svájc – Magyarország
Bázel, 20:45, játékvezető: Björn Kuipers (holland)
A magyar válogatott kerete:

Kapusok: Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Kovácsik Ádám (Videoton FC), Megyeri Balázs (Greuther Fürth – Németország)
Védők: Bese Barnabás (Le Havre AC – Franciaország), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila* (Videoton FC), Guzmics Richárd (Jenpien – Kína), Kádár Tamás (Dinamo Kijev – Ukrajna), Korhut Mihály (Hapoel Beer-Seva – Izrael), Lang Ádám (Dijon FCO – Franciaország), Szabó János (Paksi FC)
Középpályások: Dzsudzsák Balázs* (al-Vahda – Arab Emírségek), Elek Ákos (Kajrat Almati – Kazahsztán), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Márkvárt Dávid (Puskás Akadémia FC), Nagy Ádám (Bologna – Olaszország), Nagy Dániel (Újpest FC), Pátkai Máté (Videoton FC),Sallai Roland (APOEL – Ciprus), Stieber Zoltán (D. C. United – Egyesült Államok), Varga Roland (Ferencváros)
Támadók: Böde Dániel (Ferencváros), Eppel Márton (Budapest Honvéd), Ugrai Roland(Diósgyőri VTK)
*Eltiltás miatt Svájc ellen nem játszhat.

A B-CSOPORT PROGRAMJA:

9. FORDULÓ
2017. október 7., szombat
18.00: Feröer–Lettország
20.45: Svájc–Magyarország

20.45: Andorra–Portugália

10. FORDULÓ
2017. október 10., kedd
20.45: Magyarország–Feröer

20.45: Lettország–Andorra
20.45: Portugália–Svájc

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Svájc 8 8 18–  3 +15 24
2. Portugália 8 7 1 28–  4 +24 21
3. MAGYARORSZÁG 8 3 1 4 11–  9   +2  10
4. Feröer 8 2 2 4   4–15 –11    8
5. Andorra 8 1 1 6   2–17 –15    4
6. Lettország 8 1 7   3–18 –15    3

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik