Foci

A Hertha-meccs a német belügyminisztert is kiborította

Thomas de Maiziere párhuzamot vont a hamburgi G20-csúcson és a Hertha kupameccsén történt rendbontás közt. Súlyos bűncselekményekről és erőszakos anarchistákról beszél.

Thomas de Maiziere sportért is felelős német belügyminiszter szigorúbb intézkedéseket vár az erőszakos cselekményeket elkövető futballszurkolókkal szemben.

Néhány esetben súlyos bűncselekményről beszélünk, az igazságszolgáltatásnak ebben a tekintetben szigorúbbnak kell lennie

– vont párhuzamot a Bild napilapnak adott interjúban a miniszter a G20 hamburgi csúcstalálkozója, valamint a Hansa Rostock-Hertha BSC hétfői Német Kupa-mérkőzés között.

Előbbi során júliusban több száz rendőr sérült meg, utóbbit szurkolói rendbontás miatt kétszer félbe kellett szakítani. A berliniek drukkerei petárdákat hajigáltak, a hazai huligánok pedig székeket és Hertha-molinókat gyújtottak meg a lelátón.

A miniszter elképzelése szerint az ismert, már nyilvántartásban szereplő huligánoknak közvetlenül a mérkőzések előtt és után a rendőrségen kellene jelentkezniük, vagy ki kellene tiltani őket a stadionokból.

De Maiziere elítélte az atrocitást, és szégyennek nevezte, hogy “erőszakos anarchisták” kis csoportja képes beárnyékolni a sportot. A miniszter szerint a kluboknak és a szurkolóknak el kell határolódniuk az “agresszív drukkerektől”.

A rostocki együttest 2007-ben 100 ezer eurós pénzbüntetéssel sújtotta a német szövetség, mert drukkerei zászlót égettek a lelátón, és az annak kapcsán kialakult erőszakos összetűzésben tizennégyen sérültek meg.

Beszéljük meg!

A belügyminiszternél sokkal békülékenyebb hangot ütött meg a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) elnöke, Reinhard Grindel, aki szerdai közleményében leszögezte, hogy nem szabad a szurkolók egészét büntetni néhány renitens viselkedése miatt, ezért nem javasolja zárt kapus büntetések kiszabását.

Az elnök egyben meghívta a problémás ultracsoportok képviselőit, hogy tárgyalóasztal mellett beszéljék meg, miként lehet megszüntetni a botrányokat.

“Véget kell vetni az erőszaknak. Fel kell építenünk a bizalmat, megoldanunk a félreértéseket, és együtt kell meghúznunk a határokat” – közölte Grindel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik