Élő Foci

A német B-válogatott nyerte a Konföderációs Kupát

Bár Joachim Löwöt elég sok kritika érte, amiért fiatal csapattal utazott el a labdarúgó-világbajnokság főpróbájának számító tornára, a döntőben mégis legyőzték Dél-Amerikai legjobbját, Chilét. Németország története során először nyerte meg a Konföderációs Kupát, Lars Stindl szerezte a finálé egyetlen gólját.

A német labdarúgó-válogatott ezúttal is nagyon fiatal csapattal állt ki, míg a chilei kezdőben összesen 194 válogatott meccs volt, addig a németben 193. A német kezdő átlagéletkora 24,3 év volt vasárnap.

Csakúgy, mint az 1-1-es döntetlennel végződött csoportmeccsen, ezúttal is a chileiek kezdtek jobban, több nagy lehetőségük is volt, Vidal lövésénél például nagy bravúrt kellett bemutatnia ter Stegennek. Mégis Németország volt, amely vezetést szerzett a 20. percben, Diaz kapitális védelmi hibája után Werner hozta kihagyhatatlan helyzetbe Stindl, akinek csak az üres kapuba kellett lőnie a labdát.

A mindent eldöntő gól:

Bár Dél-Amerika bajnoka nem omlott össze a bekapott góltól és minél előbb szeretett volna egyenlíteni, ahogy közeledett a szünet, úgy hagytak alább a chilei rohamok. Végül a torna legjobb kapusának megválasztott Bravónak kellett bemutatnia egy-két védést, hogy ne legyen még nagyobb a különbség.

A második félidőt ismét Chile kezdte jobban, majd kiegyenlítetté vált a meccs, aztán feszültté, egyre több volt a lökdösődés és a szövegelés. A 74. percig kellett várni a következő nagy helyzetre, akkor ter Stegen tolta ki Vargas lapos lövését az alsó sarokból.

A 84. percben járt a legközelebb az egyenlítéshez Chile, de a csereként beküldött Sagal csúnyán az üres kapu fölé lőtt. Közben a németeknek volt pár lehetőségük lezárni a meccset, de nem sikerült, így még az 5 perc hosszabbításban is voltak izgalmak, de a legvégén ter Stegen kitornázta Sánchez szabadrúgását.

Németország így 1-0-ra győzött és története során először nyerte meg a Konföderációs Kupát.

Az aktuális világbajnok korábban három alkalommal tudta megnyeri a tornát. 1997-ben és 2005-ben a brazilok, 2001-ben a franciák. És most a németek, akik 2014-ben világbajnok voltak, idén megnyerték az U21-es Európa-bajnokságot (pénteken egészen pontosan).

Chile is története legjobb eredményét érte el, mivel korábban még sosem szerepeltek a tornán, most pedig ezüstérmesek lettek.

Draxler lett a torna játékosa, Werneré lett az Aranycipő (3 gólt szerzett, mint Stindl és Goretzka, de volt két gólpassza is), Brabo pedig a legjobb kapus.

A bronzmeccs egy igazi őrület volt, videóbírózással, kihagyott tizenegyessel, két pirossal, hosszabbítással. Az Európa-bajnok portugálok lettek a harmadikok, Mexikót verték.

Eredmény – Konföderációs Kupa, döntő

Szentpétervár, 57 268 néző, Játékvezető: Milorad Mazic (szerb)

Chile – Németország 0-1 (0-1)

Chile: Bravo – Jara, Medel, Isla, Beausejour – Aranguiz (Sagal, 81.), Diaz (Rossel, 53.), Hernandez – Vidal – Vargas (Puch, 81.), Sánchez. Szövetségi kapitány: Juan Antonio Pizzi

Németország: Ter Stegen – Ginter, Mustafi, Rüdiger – Kimmich, Rudy, Goretzka (Süle, 90+2.), Hector – Stindl, Draxler – Werner (Can, 79.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw

Gólszerző: Stindl (20.)

Sárga lap: Vidal (59.), Jara (66.), Vargas (75.), Bravo (90.) illetve Kimmich (59.), Can (90.), Rudy (90+2.)

Piros lap:

Fotó: Europress/AFP/Franck Fife

Vége, Németország nyerte a Konföderációs Kupát

Bár Joachim Löwöt elég sok kritika érte, amiért fiatal csapattal utazott el a labdarúgó világbajnokság főpróbájának számító tornára, a döntőben mégis legyőzték Dél-Amerikai legjobbját, Chilét. Németország története során először nyerte meg a Konföderációs Kupát, Lars Stindl szerezte a finálé egyetlen gólját.

Utolsó chilei esély?

Veszélyes helyről lőhettek szabadrúgást a chileiek, Sánchez vállalkozott rá, ter Stegen azonban nagyot védett. Vége?

Tömegjelenet a pályán

Can és Sánchez akadt össze, majd esett el, előbbi a lába közé fogta a labdát. Ezen aztán kiakadtak a chileiek, Bravo is odafitott, Löw is a pályára szaladt. Can és Bravo kapott sárgát végül.

Mintha a világ legrutinosabb csapata lenne a német

Hiába van tele fiatalokkal a keret, most úgy hozták fel a labdát a letámadó chileiek mellett, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Ha Draxler hagyta volna a támadás végén a labdát és nem fejeli a csapattárs elől, még veszélyesebb lehetett volna ez a kontra.

Néma marad a síp!

Stindl kapott gyönyörű kiugratást, de a védője kicsit lökött rajta, ő pedig elesett. A játékvezető szerint semmi sem történt.

Ha ezt sem, akkor mit?

Két csereember, Puch és Sagal játszott össze, utóbbi lőhetett, ráadásul lényegében üres kapura, de kapásból az égbe bombázott. Ennél nagyobb helyzete nem biztos, hogy lesz a dél-amerikai bajnoknak.

Ter Stegen mutatott be egy szép védést

Aranguiz célozta meg laposan a hosszú alsó sarkot, a német válogatott kapusa azonban annak ellenére is kitolta, hogy a visszajátszás alapján vélhetően mellé ment volna a labda.

Fokozódik a chilei nyomás

Most egy Sánchezről leperdülő labdát bikázott rá Vidal közelről, de fölé célzott. Pedig ebben a helyzetben sokkal több volt, ter Stegen kiszolgáltatott helyzetben volt.

Végre egy kis foci!

Némi kavarodás okoztak a chileiek a német tizenhatoson belül, aminek az lett a vége, hogy Sánchez próbálta meg minél jobb helyzetbe hozni saját magát, de végül egy blokkon elhalt a lövése.

Videóbírós sárga!

Jara teljesen érthetetlen módon arcon könyökölte Wernert, a spori visszanézte a szitut, de csak sárgát adott. Pirosat is megért volna.

Feszült a meccs

Volt az imént egy szitu, amikor Kimmich kitette a könyökét, aminek Bravo nekiment, aztán a kapus visszafelé nekisétált a németnek, amin ő annyira felhúzta magát, hogy volt egy kis lökdösődés és csak egy-egy sárgával (Vidalnak és Kimmichnek) lehetett rendet tenni. Na, ezután Kimmichet egy tök ártatlan szituációban fellökték két perccel később, úgyhogy kezd alakulni egy feszült végjáték.

ÓRIÁSI német lehetőség

Nem sokon múlt a második német gól! Draxler került ziccerbe, lőtt is, de Jara önfeláldozó mentése után a labda szögletre pattant.

Jól indul a második félidő

Egyelőre kemények a belépők, pörögnek a csapatok és, ha igazán nagy helyzet még nem is alakult ki, azért lehetőségek vannak mindkét oldalon. Ha ilyen tempójú lesz a meccs a továbbiakban is, jól járunk.

Megy a második félidő

Nem volt csere egyik oldalon sem. A németek kezdték a játékrészt, 45 percre vannak a győzelemtől.

Sőt, még egy

Most a cséká, Draxler lőtt kapásból, a labda azonban ismét csak elkerülte a kaput, ismét csak a jobb alsó sarok mellett. Bravo egyébként rajta volt a lövésen, minden bizonnyal védett volna, ha kapura megy.

Újabb német helyzet

Tanácstalanná vált a chilei csapat, úgyhogy a németek gyorsan tempót is váltottak, egy remek passzal a chilei védelem mögé kerültek, Goretzka azonban nem találta el a kaput.

Jót tett a meccsnek a gól

Merthogy a chileiek szeretnének minél előbb egyenlíteni, láthatóan nem roppantak össze attól, hogy hátrányba kerültek.

Ez hogy maradt ki???

Ter Stegen most nem tudta fogni a távoli lövést, a labda középre jött ki, két chilei is ott volt, Sánchez azonban nem tudott a majdnem üres kapuba betalálni.

Olvasói sztorik