Foci

Válogatott: ha lefut a buszsofőr, gondolkodj el!

Eddig sokan azt hitték a magyar labdarúgásban, hogy kézen állnak, tapsra méltó módon. Az andorraiak azonban rávilágítottak, hogy ez bizony fejjel lefele lógás, kínosan vörös fejjel.

A magyar labdarúgás legújabbkori „rendbetétele” fordítva történt, mint kellett volna

Először is magánbefektetőknek hazudtak, olyanoknak, akik kívülállók számára szabad szemmel láthatóan a közbeszerzések megnyerésének feltételeként költik a pénzüket a futballra, vagy iparáguk kiemelt adózási kedvezményével kapnak „biztatást” a labdarúgás szponzorálására, esetleg támogatóként szállítják a pénzt az állami megrendelésekből.

Ez a kezdő lépés mindent meghatároz.

Az üzletet, így a futballt is, mozgató gazdasági racionalitások rendszere ettől a pillanattól kezdve máris két számmal kisebb acélingként feszül a túlhizlalt zsírokon.

A vezető magyar klubok indokolatlanul magas fizetéseket kínálva először a még külföldön is versenyképes magyar labdarúgók egy részét csábították haza, kivonva őket az igazi konkurencia harcból, azaz az igazi sportból.

Hajnal, Juhász, Gera, Torghelle, Leandro, Szélesi, Hajnal újabban pedig Lovrencsics, Priskin stb. még talán kínlódhatott volna a pénzéért egy darabig, az itthoni kényelemben kínált betevő viszont az erre való ambíciót biztosan nem segítette.

Ugyancsak az egyes csapatoknál  itthon kapható magas bér az egyik akadálya, hogy a tehetségesnek vélt fiatalok külföldön rájöjjenek, hol a helyük, és mennyit kell érte küzdeni.

A 2012-ben Kovács Istvánért a Videoton által fizetett félmillió euró egy, a nyilvánosság által ismert nonszensz a magyar játékospiacról.

A Ferencváros vezetői pedig már egy tavaly áprilisi szurkolói ankéton azt mondták:

nem könnyű meggyőzni egy Bundesliga-játékost, hogy Magyarországra jöjjön játszani.

Ezek alapján már akkor sem a pénz volt az akadály.

A magyar szisztéma egészségtelenségét tökéletesen mutatja a Fradi esete. Miközben korábban a magyar együttesek rendszeresen anyagilag erősebb klubokkal szemben maradtak alul, és ez a későbbi magyarázkodásban súlyos érvként szerepelt is, a fővárosi zöld-fehérek az előző években zsinórban estek ki a csóróbb ellenfelekkel szemben a nemzetközi kupasorozatokban.

A stadionépítés a valódi láncos bilincs a klubok számára

Olyan túlméretezett és magas költségből fenntartható létesítményeket kaptak otthonul a futballcsapatok (és településeik), amelyeknek kezeléséhez örök állami és önkormányzati mankóra lesz szükségük (a tao2 már ezzel a megfontolással született meg, csak azt a kormány nem merte kockáztatni a brüsszeli jóváhagyást), következésképpen soha nem fognak megállni saját lábon. Miközben az eredményes nyugati klubmodell alapja a saját létesítmény.

Örök kiszolgáltatottság az aranykalitka.

Miután szinte minden függés a központhoz köti a rendszer tagjait, gondolhatjuk-e, hogy a szakmai döntéseik szabadok?

Vagy vélhetjük úgy, hogy a korábban oly karakán Bernd Storck mostani, hirtelen megértése a nemzetközi kupákra készülő klubokkal, fáradt játékosaikkal, és így a keret összeállításakor hozott figyelemfelkeltő döntései nem véletlenül csengenek egybe az általa Felcsúton többször látogatott miniszterelnök elvárásaival, miszerint: most már a klubcsapatoknak kell bizonyítaniuk a nemzetközi kupákban?

Bernd Storck szövetségi kapitány (balra) parolázik Orbán Viktor miniszterelnökkel (Fotó: MTI)

Ha profi labdarúgó vagy, és lefut a buszsofőr, el kell gondolkodni.

Gondolhatod, hogy neki viszont soha nem fog leállni a Lamborghinije a Lánchíd közepén, mert elfelejtett tankolni. De azt is, hogy talán nem kellett volna pénzért olyan helyre szerződnöd, ahol ennyire olcsó az üzemanyag, és semmi nem kényszerít a futásra. Sok hely ilyen. Aztán lehet sírni is.

Akarni, küzdeni viszont nem elég a válogatott meccseken, hétköznap is kell, különben csak erőlködés lesz. És többet ér a garázsmenet utáni kocogás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik