Élő Foci

BL: Ronaldo duplázott, a Real Madrid kiütéssel védte meg a címét

A Real Madrid 4-1-re legyőzte a Juventust a Bajnokok Ligája cardiffi döntőjében. Cristiano Ronaldo duplázott, ezzel nem csak gólkirály lett, de a sorozat történetében az első, aki három különböző BL-fináléban is gólt szerzett. A Real Madrid ráadásul az első csapat, amely a Bajnokok Ligája-érában duplázni tudott. Legutóbb az AC Milannak sikerült ez, még e BEK-ben, 1990-ben.

Talán vitán felül áll, hogy az európai fociszezon két legjobb csapata, az olasz bajnok Juventus és a spanyol aranyérmes Real Madrid csapott össze egymással a Bajnokok Ligája döntőjében. És jól is indult a mérkőzés (amely az első fedettpályás döntő volt, mert biztonsági okokból behúzták a cardiffi stadion tetejét), a Juve nyomott, majd ennek ellenére, sőt, tulajdonképpen meglepetésre a Real szerzett vezetést a 20. percben, Cristiano Ronaldo talált be. Ez volt egyébként a harmadik BL-döntő, amiben betalált (2008 és 2014 után), ami csúcs a BL-ben.

A bekapott gól nem zavarta össze a Juventust, olyannyira nem, hogy megszerezték a BL-döntők történetének egyik legszebb gólját. Sandro passza után Higuaín mellel vette le a labdát, áttette Mandzukicnak, aki szintén mellel vette át, majd a kapunak háttal állva, ollózva emelte át Navast.

Mandzukic gólját meg kell mutatnunk külön is:

Ezután kiegyenlítetté vált a mérkőzés, de nem panaszkodhattunk, elég nyílt meccset játszottak a csapatok. A második félidőt a Real kezdte jobban, a 61. percben Casemiro megpattanó lövésénél pedig tehetetlen volt Buffon.

Nem sokkal ezután Modric futott be egy befuthatatlannak hitt labdát, középre passzolt ott pedig Ronaldo érkezett, aki ismét kapásból volt eredményes. Ezzel egyébként bebiztosította az újabb BL-gólkirályi címet.

A folytatásban még beállt Gareth Bale (Cardiffban volt a döntő, ugye), kiállították Cuadradót és a csereként beküldött Asensio eldöntötte végleg a meccset. 4-1-re nyert a Real Madrid. Szoros meccsnek indult, de a második félidőben látottak miatt joggal lehet azt mondani, hogy végül kiütéses győzelmet aratott a Real Madrid.

A meccs összefoglalója:

A BL történetében a Real Madrid az első csapat, amely meg tudta védeni a címét. Ez volt a 12. BEK/BL-győzelmük, ezzel toronymagasan az elsők.

A BEK-ben volt erre legutóbb példa, a Milan hajtotta végre, 1989-ben majd 1990-ben nyertek. A Bajnokok Ligája 1992 óta van, azóta a Realnak sikerült először. A Juventus hetedik BL-döntőjét veszítette el, ami negatív rekord. Ráadásul ez zsinórban az ötödik elbukott fináléjuk volt.

Gianluigi Buffon továbbra sem tudott nyerni a BL-ben, ez a harmadik elveszített fináléja volt.

Zinedine Zidane-ra pedig nincsenek szavak. 2016 januárjában ugrott be, azóta kétszer megnyerte a BL-t a Reallal és spanyol bajnok is lett.

Eredmény – Bajnokok Ligája, döntő

Millenium Stadion (Cardiff), Játékvezető: Felix Brych (német)

Juventus (olasz) – Real Madrid (spanyol) 1-4 (1-1)

Juventus: Buffon – Barzagli (Cuadaro, 66..), Bonucci, Chiellini – Alves, Pjanic (Marchisio, 71.), Khedira, Sandro – Dybala (Lemina, 78.) – Higuaín, Mandzukic

Real Madrid: Navas – Carvajal, Ramos, Varane, Marcelo – Kroos (Morata, 89.), Casemiro, Modric – Isco (Asensio, 82.), Benzama (Bale, 77.), Ronaldo

Gólszerző: Mandzukic (27.) illetve Ronaldo (20., 64.), Casemiro (61.), Asensio (90.)

Sárga lap: Dybala (12.), Pjanic (62.), Sandro (70.), Cuadrado (72.) illetve Ramos (31.), Kroos (53.), Asensio (90+1.)

Piros lap: Cuadrado (84.)

Megy. A. Meccs.

Elkezdődött a Bajnokok Ligája 2017-es döntője. Lilában a Real, szokásos szerelésében a Juve (ők vannak ugye papíron hazai pályán), az olaszok kezdték a mérkőzést.

A Black Eyed Peas épp valami szörnyűséggel vezeti fel a döntőt

Ugye amikor az ember tévén nézi a történéseket, és aztán egyenesben hallja a z éneket, ami még hamis is, nos, ott az élvezeti faktor nem a legmagasabb. De legalább nem playback van. Már csak 7 perc van a kezdésig, de ki számolja…

Amúgy a Twitteren végigpörgetve nem csak szerintünk nem volt az igazi. Élőben biztos élvezhetőbb volt, maradjunk annyiban :)

Így szerepelt amúgy eddig a Real Madrid a BL-ben

Puskás Ferenctől kezdve Cristiano Ronaldóig végigvettük a madridi BL-döntőket. Ahogy korábban írtuk, volt pár, úgyhogy még pont van egy kis idő múltidézni. Ehhez semmi mást nem kell tenni, mint IDE kattintani.

A Real a rekorder, a Juve veszítette el a legtöbb döntőt

A Real Madrid a 12. elsőségére hajt. 1956-ban nyerték az első, tavaly a tizenegyediket. Döntőt csak hármat veszítettek, de legutóbb 1981-ben. Nem ez a jellemző rájuk.

  • A Real BL-győzelmei: 1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1966, 1998, 2000, 2002, 2014, 2016
  • És az elveszített döntői: 1962, 1964, 1981

Ezzel szemben a Juventusnak nem nagyon megy a döntőkben. Kétszer nyertek, 1985-ben és 1996-ban, hatszor pedig elbuktak. Legutóbb 2015-ben, akkor a Barcelona nyert 3-1-re.

  • A Juventus megnyert döntői: 1985, 1996
  • És az elveszítettek: 1973, 1983, 1997, 1998, 2003, 2015

Ha, és amennyiben a Real Madrid esetleg veszítene, akkor is még odébb van, az hogy esetleg bárkinek is reális esélye legyen őket megelőzni. A Milan a második az örökrangsorban, nekik 7 elsőségük van.

Pár szó a játékvezetőről

Felix Brych 41 éves és német. A Bundesligában már 2004 óta vezet meccseket, és 2007 óta FIFA-játékvezető. Ő adta meg pár éve Stefan Kiessling fantomgólját, amikor a labda az oldalhálón jutott be a kapuba.

Civilben egyébként diplomás ember, jogász. 2014-ben ő fújta az Európa Liga döntőjét, úgyhogy az európai kupákat épp kimaxolja.

Fotó: Europress/AFP/Emmanuel Dunand

Allegri: A Juve tanult a korábbi hibájából

Nyernünk kell. Csak egy meccs dönt, persze ki kell analizálni, mikor érdemes védekeznünk és támadni, ha erre ráérzünk, nyerhetünk. De a legfontosabb, hogy elhiggyük: képesek vagyunk győzni. 2015-ben is megérdemelten voltunk a döntőben, viszont akkor nem álltunk készen a győzelemre. Most azonban már minden más, azóta sokat fejlődtünk csapatként

– mondta az olasz szakember.

Fotó: Europress/AFP/Marco Bertorello

Zidane szerint sem a Real Madrid, sem a Juventus nem esélyes

Voltam játékos, tudom, hogy bármikor veszíthetsz. Én is sokszor veszítettem. De fontos, hogy egy ilyen nagy mérkőzés előtt mennyire vagy felkészült, és mi azok vagyunk. A Realon mindig nagy a nyomás, mert mindenki azt mondja, mi vagyunk az esélyesek. De ennek vége. Ez egy döntő, Sem mi, sem a Juventus nem favorit. Fifty-fitfty. Ismerem a Juvét, játszottam ott, éltem Olaszországban, mindenki a catenaccióról beszél, de a Juve már nem ezt játssza. Igenis tudnak támadni, ha akarnak. Nyílt meccsre számítok

– mondta a pénteki sajtótájékoztatóján a francia szakember.

Fotó: Europress/NurPhoto/Giuseppe Maffia

Nem kell tovább várni: itt vannak a kezdőcsapatok!

Talán senkit nem ért meglepetés, oké, páran a sérülésből visszatérő Gareth Bale-t talán a kezdőbe várták, a walesi támadó azonban csak a kispadon kezd. De azért ne tegyünk nagy tétet arra, hogy nem fog beállni később. Illetve a Juventus felállása kissé csalóka lehet, már a taktikai hadrend, ez inkább a 4-2-3-1 lesz minden bizonnyal.

Juventus: Buffon – Barzagli, Bonucci, Chiellini – Alves, Pjanic, Khedira, Sandro – Dybala – Higuaín, Mandzukic

Real Madrid: Navas – Carvajal, Ramos, Varane, Marcelo – Kroos, Casemiro, Modric – Isco, Benzama, Ronaldo

Olvasói sztorik