Foci

5 ok, amiért a Juventus nyerheti a Bajnokok Ligáját

2015 után szerepel ismét a BL-döntőben a torinói csapat, amely a Barcelona elleni vereség óta folyamatosan fejlődött. A Real Madrid legyőzése lehet Massimiliano Allegri munkájának csúcsa. Öt pontba szedtük, mi szól a Juventus sikere mellett.

Gigi és a védelem

Közhely, de a fociban is igaz a végy egy jó kapust alapelv, azaz hátul kezdődik egy igazán jó csapat felépítése. Gianlugui Buffonnál van jobb kapus? Na ugye. Az olasz hálóőr olyan, mint a jó bor, a korral nemesedik. 39 évesen is elképesztő bravúrokra képes, a rutinja pedig páratlan.

Ezt már csak egy összeszokott védelemmel lehet tetézni, pont olyannal, mint a Juventus saját BBC-je, azaz a Bonucci, Barzagli, Chiellini hármassal. Ez a négyes gyakorlatilag gondolatokkal kommunikál, annyira ismerik egymást.

Az ő vezérletükkel a Juventus képes volt lehozni zsinórban hat mérkőzést is kapott gól nélkül a mostani BL-szezonban. Közte egy Barcelona elleni negyeddöntős párharcot.

Szezonbeli 12 BL-meccsén csak 3 gólt kapott a Juventus!

Abból is kettőt még a csoportkörben, az egyiket a Lyon, a másikat a Sevilla ellen. Az egyenes kieséses szakaszban csak és kizárólag a Monaco tudott betalálni a torinói kapuba, Kylian Mbappé pedig akkor szerzett gólt, amikor már rég eldőlt a továbbjutás.

Tökéletes átalakulás

Fotó: Europress/AFP/Marco Bertorello

Két év nem olyan nagy idő, a fociban azonban pont elég ahhoz, hogy egy csapat átalakuljon. Pont, mint a Juventus esetében. A Barca elleni 2015-ös döntő kezdőjéből olyan játékosok nincsenek már a csapattal, mint Andrea Pirlo, Paul Pogba, Arturo Vidal, Carlos Tévez, Álvaro Morata és Patrice Evra. De már Fernando Llorentét és Kingsley Comant sem tudja majd becserélni a padról Massimiliano Allegri.

Mégis, ahhoz képest, hogy majdnem egy csapatnyi kezdőkaliberű játékos távozott azóta, a mostani Juventus simán felveszi a versenyt azzal a Juventusszal. A szélekre két brazil, Dani Alves és Alex Sandro érkezett, középpályán Sami Khedira éli másodvirágzását, az AS Romától elcsaklizott Miralem Pjanic pedig szebb napjain olyan passzokat osztogat, mint anno Pirlo tette.

A csatársor is teljesen átalakult: Cardiffban a világ negyedik legdrágább játékosaGonzalo Higuaín bizonyíthatja be, hogy nem egy terített betli a döntőkben, Paulo Dybala és a győzelemért tényleg mindenre képes Mario Madzukic segítheti ebben.

Kiéhezve

A mostani szezonban a Juventus sorozatban hatodszor lett Serie A bajnoka. Az elmúlt három évben az Olasz Kupát is rendre megnyerték, úgyhogy senkit sem lep meg a kijelentés:

jelenleg a Juve Olaszország legjobb csapata. Pont.

Csakhogy már elért ahhoz a ponthoz a csapat, hogy nem elég csak otthon villogni. Nemzetközi sikerekre vágyik mindenki a klubnál mert abban bizony 1999 óta nem volt részük. Akkor az Intertotó Kupát nyerték meg, a BL-ben 1996-ban diadalmaskodtak legutóbb. Kétszer döntőztek azóta a Bajnokok Ligájában, 2003-ban a Milantól, 2015-ben pedig a Barcelonától kaptak ki.

Érdekes egyébként, hogy az 1985-ös és az 1996-os győzelem mellett hat BL/BEK-döntőt is elveszített már a Juventus – 1996 és 1998 között zsinórban három finálét játszottak. Ezzel csúcstartók ebben a mutatóban, a Bayern München jön utánuk a sorban, ők ötször voltak másodikak.

A Juventus a BEK/BL döntőjében

1972-73: Ajax (holland) – Juventus (olasz) 1-0

1982-83: Hamburg (német) – Juventus (olasz) 1-0

1984-85: Juventus (olasz) – Liverpool (angol) 1-0

1995-96: Juventus (olasz) – Ajax (holland) 1-1 – 11-esekkel: 4-2

1996-97: Borussia Dortmund (német) – Juventus (olasz) 3-1

1997-98: Real Madrid (spanyol) – Juventus (olasz) 1-0

2002-2003: AC Milan (olasz) – Juventus (olasz) 0-0 – 11-esekkel: 3-2

2014-15: Barcelona (spanyol) – Juventus (olasz) 3-1

2016-17: Juventus (olasz) – Real Madrid (spanyol) ?

Vastaggal szedve a megnyert döntők.

Fejlődés

Fotó: Europress/AFP/Josep Lago

A Juventust eléggé visszavetette a 2006-os Calciopoli, amikor kizárták a csapatot az élvonalból, ugyanakkor így több év távlatából azért ki lehet jelenteni, hogy akkor sikerült megalapozni a mostani csapatot, amelyet már egyre többen tartanak a legjobbnak a klub történetében. Az olaszországi egyeduralkodóvá váláshoz vezető útra Antonio Contéval lépett a csapat, ő azonban talán még rutintalan volt a nemzetközi porondhoz, ott már Massimiliano Allegrivel lettek eredményei a Juventusnak. Ő azt mondta egyébként:

2015-ben is döntőben voltunk, teljesen megérdemelten, de nem álltunk készen arra, hogy nyerjünk. Talán nem voltunk elég magabiztosak a korábbi évek BL-botladozásai miatt. Azóta sok minden változott, fokozatosan fejlődtünk.

És valóban, elég csak megnézni, hogy már az előző szezonban többre hivatott volt a csapat, sikerült azonban elbénázni a csoportkör végét, így a nyolcaddöntőben a Bayern München jött és egy máig emlékezetes visszavágó, a németek csak hosszabbításban tudták kiharcolni otthon a továbbjutást (6-4-re nyerték a párharcot).

Amit pedig a Juventus idén bemutatott a Barcelona elleni negyeddöntőben, az maga volt a csoda. Az első meccsen úgy nekik estek, hogy gyakorlatilag 20 perc eldöntötték a párharcot, a visszavágón pedig a védekezés magasiskoláját nyújtották, megfojtották a Barca játékát. Nem mellesleg két meccset is lehoztak kapott gól nélkül a Messi-Suárez-Neymar trió ellen, ami már önmagában véve bravúr.

Massimiliano Allegri

Az olasz vezetőedzővel, a csendes mágussal egy külön cikkben is foglalkoztunk. Allegri a legjobb dolog, ami történhetett a Juventusszal Conte távozása után. Tökéletesen vitte tovább a jól bejáratott 3-5-2-es felállást, de bevezette még a 4-2-3-1-es felállást is, azaz taktikailag rugalmas szakember, aki mindig remekül feltérképezi az ellenfelet.

Pont emiatt a változatosság miatt nehéz bármilyen jelzőt is Allegri stílusára aggatni, de talán nem is kell, ő sem akarja ezt.

Tökéletesen belátta, hogy egy mérkőzés annyira változatos lehet, hogy sematikus játékkal nem lehet nyerni, így a csapatát mindig felkészíti arra, hogyan és mikor menjen rá az ellenfélre, vagy épp mikor dolgozzon labda nélkül és engedje át a területet. És ehhez találta meg a tökéletes játékosokat, még úgy is, hogy világsztárokat adott el a klub.

Épp ezért lesz érdekes a szombati BL-döntő, Zinedine Zidane olyan vezetőedző, aki hagyja játszani a játékosait. Játékosan készíti fel őket egy-egy mérkőzésre, a taktika pedig le van kicsit egyszerűsítve arra, hogy a kapu elé kell juttatni a labdát, ahol a befejezőemberré változtatott Cristiano Ronaldo várja azt. Ezzel szemben Allegrinél minden el van tervezve előre, mégis, ha valami nem úgy történik, ahogyan arra számított, képes belenyúlni a meccsbe. Ebben is előrelépés a Juventusnál Contéhoz képest.

Massimiliano Allegri mindig azt mondja, a meccseket és a kupákat a játékosok nyerik meg, az edző csak felkészíti őket. De ha a Juventus lesz a bajnokok bajnoka, abban Allegrinek lesz a legnagyobb szerepe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik