Élő Foci

A Manchester United nyerte az Európa Ligát

Az angol csapat az Ajaxszal játszott a szerdai, stockholmi döntőben. Paul Pogba az első félidőben, Henrikh Mkhitaryan a második játékrész elején talált be, José Mourinho együttese összességében magabiztosan nyert 2-0-ra. A Manchester 2008 után nyert ismét nemzetközi kupadöntőt, illetve a klub történetében először hódította el az Európa Ligát (korábbi nevén UEFA-kupát). A csapat a következő szezonban ott lesz a Bajnokok Ligája főtábláján.

Rég volt ekkora várakozás egy Európa Liga-döntő előtt, ez nagyban betudható annak, hogy az egyik résztvevő a világ egyik legnépszerűbb klubja, a Manchester United volt. A másik pedig az Ajax, amelyet egy Pep Guardiola-klón irányít.

A Manchester az első nagyjából egy percet nyomta meg, majd átadta a kezdeményezés lehetőségét ellenfelének. Az Ajax nem tudott előnybe kerülni, majd a 18. percben lényegében a semmiből vezetést szerzett a United, Pogba megpattanó lövése akadt be. Innentől kezdve még inkább visszaállt az angol csapat, a szünetig az Ajaxnak mindössze egy lövése volt.

Pogba gólja:

Még szinte el sem kezdődött a második félidő, amikor egy szöglet után megduplázta előnyét a Manchester United, Mkhitaryan a kapunak háttal állva húzta be a labdát a hálóba. Ezzel lényegében el is dőlt a meccs, a fiatal Ajaxot láthatóan visszavetette az újabb bekapott gól. Persze ez bárkit visszavetne, de eddig sem találták a manchesteri védelem ellenszerét, ez után meg pláne.

Mkhitaryan gólja:

A Manchester United végül 2-0-ra győzött, 2008 után nyert ismét nemzetközi kupában.

José Mourinho a hajrára becserélte Wayne Rooney-t is, aki így a pályán ünnepelhetett a többiekkel. A mostani győzelem ráadásul azt is jelenti, hogy bár az angol bajnokságban csak hatodik lett a csapat, Európa Liga-győztesként ott lehet majd a Bajnokok Ligája főtábláján.

Nem mellesleg a United korábban sosem nyerte meg az UEFA-kupát, vagy a jogutódot, az EL-t. Eddig, úgyhogy most már minden létező kupát elhódított a klub.

Eredmény – Európa Liga, döntő

Friends Aréna, Játékvezető: Damir Skomina (szlovén)

Ajax Amszterdam (holland) – Manchester United (angol) 0-2 (0-1)

Ajax: Onana – Veltman, Sanchez, De Ligt, Riedewald (De Jong, 82.) – Klaasen, Schöne (van de Beek, 70.), Ziyech – Traoré, Younes, Dolberg (Campos, 62.)

Manchester United: Romero – Calencia, Smalling, Blind, Darmian – Herrera – Mata (Rooney, 90.), Fellaini, Pogba, Mkhitaryan (Lingard, 74.) – Rashford

Gólszerző: Pogba (18.), Mkhitaryan (48.)

Sárga lap: Veltman (58.), Younes (64.) illetve Mkhitaryan (31.), Fellaini (52.), Mata (78.)

Piros lap:

Zlatan Ibrahimovic is megérkezett, de...

Nem pont így szeretett volna, kiskocsival vitték be a stadionba. Súlyos térdsérülése van, már jó ideje nem játszik.

Fotó: Europress/AFP/JANEK SKARZYNSKI

Pep Guardiola-klón repítheti újra csúcsra az Ajaxot

1996-ban a Juventus ellen járt legutóbb európai kupa döntőjében az Ajax Amszterdam, amely szerda este a Manchester Uniteddel csap össze az Európa Liga trófeájáért. Húsz év mélyrepülés után játszanak újra európai kupadöntőt. De vajon hogyan jutott újra az elit közelébe a klub, amelyet épp a csúcson ütött ki a Bosman-szabály, és amelyik nyolc-tíz évvel ezelőtt önmaga árnyékaként tengődve még a holland bajnoki címet sem tudta megszerezni? Futballtörténelem érdekesen.

ITT.

AFP PHOTO / PHILIPPE DESMAZES
Olvasói sztorik