Foci

A Chelsea új otthona London ékköve lesz, mégis olcsóbb, mint a Puskás Stadion

Jóváhagyta a londoni polgármester az angol labdarúgó-bajnokságban éllovas Chelsea új stadionjának terveit. Sadiq Khan hétfői közleménye szerint az 500 millió fontos (179 milliárd forintból) beruházásból megépülő, 60 ezer férőhelyes új létesítmény “ékkő lesz London sportkoronáján”, s szurkolókat, látogatókat vonz majd a világ minden tájáról.

Elégedett vagyok, ez egy kiváló minőségű, látványos terv, amely jelentősen megnöveli a befogadóképességet a jelenlegi helyen, valamint megkönnyíti a szurkolók bejutását a tömegközlekedési eszközöktől

– áll a polgármester közleményében.

Csak úgy érdekességképp meg kell jegyezni, hogy az új Puskás Stadion építési költségét nemrég emelték fel 190 milliárd forintra, vagyis az új Chelsea-stadion olcsóbb lesz. Igaz, a budapesti létesítmény a tervek szerint tágasabb lesz, 67 ezer férőhelyes.

A Kékek jelenlegi otthona, a Stamford Bridge 41 600 férőhelyes. Az 1877-ben átadott stadion 1905 óta a Chelsea-é, azt megelőzően a London Athletic Club használta. Korábbi tervek szerint a várhatóan kétéves átépítés alatt a Wembley Stadionban játssza hazai mérkőzéseit a Chelsea. Az új stadion terveit ugyanaz a svájci székhelyű cég készítette, amelyik a Bayern München otthonáét, a 75 ezer férőhelyes Allianz Arenáét, vagy a 2008-as pekingi ötkarikás játékokra épült Madárfészekét.

A Chelsea három fő városi riválisának nagyobb arénája lesz a Stamford Bridge-nél, vagy már most ilyennel rendelkezik: az Arsenal a 60 ezer férőhelyes Emirates Stadionban játszik, a Tottenham Hotspur szintén megújítja a hasonló kapacitású White Hart Lane-t, míg a West Ham United a 2012-es nyári olimpiára épült, 80 ezres London Stadionban szerepel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik