Foci

Oké, Enrique lelép, de akkor ki lesz a Barca edzője?

Fél éve van a Barcelonának megtalálni, hogy ki irányítsa a csapatot a következő szezontól. Jelöltekből nincs hiány.

A Barcelona szerdán 6-1-re legyőzte a Sporting Gijónt és vezeti a spanyol labdarúgó-bajnokságot, mivel a Real Madrid 3-3-as döntetlent játszott a Las Palmasszal – igaz, a blancóknak még van egy elmaradt meccsük. Mégsem erről szólnak a hírek csütörtökön, hanem Luis Enriquéről.

Merthogy a vezetőedző bejelentette: nem hosszabbítja meg nyáron lejáró szerződését, pihenni megy.

A jelek szerint a 46 éves Enrique, aki eddig nyolc trófeát (köztük két bajnoki címet egy Bajnokok Ligáját) nyert az együttessel, belefáradt abba a nyomásba, ami Barcelonára nehezedik. Na, meg abba, hogy megállás nélkül Pep Guardiolához hasonlítgatják, holott nem is közvetlenül őt váltotta a kispadon, Guardiola ráadásul pihent egy évet, irányította azóta a Bayern Münchent is és most épp a Manchester City sikerein dolgozik.

Enrique sosem tudott olyan respektet kiharcolni magának, mint amilyen Guardiolának volt, nem volt szezon, hogy ne akarta volna leváltani a komplett spanyol sajtó, még az első, triplázós idényben sem. Most meghozta a nehéz döntést, lelép, már csak az a kérdés, lesznek-e még sikerélményei. A bajnokságot épp vezetik, a Király Kupában döntősök, a Bajnokok Ligájában azonban 4-0-s hátrányban vannak a PSG elleni nyolcaddöntőben.

Juan Carlos Unzué, Jorge Sampaoli, Ronald Koeman és Laurent Blanc is a jelöltek között Fotók: Getty Images

Fel van adva tehát a lecke az utódjának is, mert bár sok kritika érte Enriquét, azt nem lehet elvitatni tőle, hogy vele is elég sikeres volt a Barcelona. Még, ha voltak is rosszabb periódusok. A Mundo Derpotivo szedte össze a jelöltek listáját, azokét, akik eséllyel pályáznak a barcelonai kispadra.

Juan Carlos Unzué

  • Kézenfekvő választás lenne, Luis Enrique érkezése óta ő a másodedző, ismeri a klub filozófiáját, a játékosokat és a problémákat is.

Ernesto Valverde

  • Neki sem lenne ismeretlen közeg Barcelona, játékosként fordult meg a katalánoknál. 2002 óta dolgozik vezetőedzőként, az Athletic Bilbaónál, a Villarrealnál és a Valenciánál szerzett a többi közt tapasztalatokat. Most is épp a Bilbaót irányítja, a nyáron lejár a szerződése, őt akár ingyen is meg lehetne szerezni.

Jorge Sampaoli

  • Az argentin vezetőedző már a chilei válogatottal lenyűgözött mindenkit, ebben a szezonban pedig a dobogós helyért csatázó Sevilla kispadján bizonyítja, mennyire remek edző. Nem titkolt célja az sem, hogy szeretné edzeni honfitársát, Lionel Messit. 1,5 milliós kivásárlási ára van az Athleticnél.

Ronald Koeman

  • Fél Angliát az ujja köré csavarja épp az Everton menedzsereként, azonban a szigetországi foci nem annyiraz ő világa, Barcelonában teljesedhetne ki igazán. A korábbi barcelonai játékos is tapasztalt edző már, sőt, dolgozott már a katalán klub szakmai stábjában is, igaz, annak már 17 éve. A liverpooliak megkérnék az árát a távozásának: 5 millió euróért érkezett a Southamptontól, 8 millióért engednék csak el.

Eduardo Berizzo

  • A Celta Vigo az utóbbi években üde színfoltja a spanyol bajnokságnak, érdemes nézni a meccseiket, szórakoztató focit játszanak. Most épp Eduardo Berizzo irányításával, a 47 éves argentin szakember pedig nem csinál belőle titkot, hogy megtisztelő lenne neki a Barcelonát irányítani. Mondjuk kinek nem.

Eusebio Sacristán

  • Ismét egy korábbi Barca-játékos, aki ráadásul dolgozott edzőként is a klubnál, méghozzá Frank Rijkaard időszaka alatt. A vezetőség aztán nem őt választotta, hanem Pep Guardiolát. Dolgozott a Celta Vigónál, majd éveken át a Barca B-nél, most pedig a Real Sociedad vezetőedzője. Neki sem lenne ismeretlen a Barcelona-filozófia.

Laurent Blanc

  • Döbbenetes tény következik: ő is játszott a Barcelonában. Írtunk is róla a minap, hogy a francia sajtó már kész tényként kezelte, hogy a francia bajnokságban a Bordeaux-val, majd a PSG-vel sikert sikerre halmozó Laurent Blanc érkezhet a nyáron a kispadra. A francia válogatott korábbi szövetségi kapitányával az volt a baj Párizsban, hogy nem tudott eredményes lenni a nemzetközi kupaporondon. Ez bizony Barcelonában is kiemelt jelentőségű Ő épp szabadúszó, nyár óta nincs csapata.

Massimiliano Allegri

  • Ő épp a Juventusszal veri rommá az olasz mezőnyt, nem mellesleg egy BL-döntőt is összehozott a torinóiakkal (épp a Barcelonától kaptak ki), ami az utóbbi évek egyértelműen legnagyobb olasz klubfocis sikere. Na, ő biztosan újfajta stílust hozna a csapathoz, aminek nem biztos, hogy mindenki örülne. A viszonya nem éppen felhőtlen a Juve-vezetőkkel, Olaszországban arról cikkeznek, hogy ő is távozhat a nyáron.

Jürgen Klopp

  • A német vezetőedzőnek elég nagy kultusza van már, elsősorban a dortmundi évek miatt: kétszer nyert német bajnokságot a Bayern München előtt és még BL-döntőben is járt csapatával, pont a müncheniektől kaptak ki végül. Most Liverpoolban van, ahol nem megy annyira a szekér, mint szeretnék, egyre hangosabbak a távozását követelő hangok. Érdekes választás lenne, az biztos, még nem irányított olyan domináns csapatot, mint a Barcelona, sokkal inkább a fiatalokból álló, bárkire nézve veszélyes együttesek élén lehet inkább őt elképzelni.

Qique Setién

  • Őt most nagyon kedvelik Barcelonában, ő ugyanis  Las Palmas vezetőedzője, amely pontot rabolt szerdán este a Santiago Berbabéu Stadionból. Ő idősebb, mint a többi jelölt, 58 éves és igazából sosem irányított nagy klubot, ugyanakkor a csapatai mindig a technikás, sok labdabirtoklásos játékra törekednek, ami akár fel is keltheti a barcelonai klubvezetők érdeklődését.

Őket tartja épp a spanyol sajtó a legesélyesebbnek arra, hogy átvegyék Luis Enrique nyáron megüresedő helyét, de a fogadóirodáknál olyan nevek is felmerültek, mint Guardiola, Xavi Hernandez, Carles Puyol, Frank Rijkaard, Jürgen Klinsmann, Thierry Henry, Guus Hiddink vagy épp Sam Allardyce, bár utóbbi kinevezésére már 250-szeres a szorzó. Ami biztos, nem fogunk unatkozni addig, míg ki nem nevezik az új vezetőedzőt.

Nyitókép: Getty Images/Jean Catuffe

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik