Foci

Luis Enrique Guardiolát másolja

Luis Enrique szerdán este jelentette be, hogy nem hosszabbítja meg szerződését a Barcelonánál, három szezon után nyáron távozik a katalán együttestől.

Nehéz, de megfontolt döntés volt, amit leginkább azért hoztam meg, mert pihennem kell

-mondta a Sporting Gijón ellen 6-1-re megnyert spanyol bajnoki után. Korábban Pep Guardiola is szusszant egy nagyot a klubnál eltöltött négy éve után, de nem ez az egyetlen dolog, amiben hasonlít a két korábbi játékostárs pályafutása.

Külföldi kudarcok

Mindketten a Barcelona B-ben kezdték edzői karrierjüket, a felnőtt csapathoz kinevezett Guardiola éppen 46 éves kollégájának adta a kilincset. Enrique három éven keresztül irányította a gárdát, melyet 11 év után juttatott vissza a spanyol másodosztályba.

Luis Enrique Guardiolát másolja 1
Fotó: AFP / Gabriel Bouys

2011-ben szintén szezon közben jelentette be távozását, az AS Roma igazolta le. A Farkasoknál nem nagyon jött ki a gárda legendájával, Francesco Tottival, ráadásul a szezon végén az Európa Ligát érő 6. helyről is lemaradt a gárda, így első felnőtt csapatnál töltött idénye buktával zárult.

A Celta Vigónál sem alkotott maradandót, 9. helyre hozta be az együttest a 2013-2014-es szezonban. Attól mondjuk biztosan hízott a mája, hogy az utolsó előtti fordulóban éppen a Celta fosztotta meg a bajnoki címtől a katalánok ősi riválisát, a Real Madridot.

Szegény ember Guardiolája

Ez a két szezon jelenti a különbséget a két mester edzői pályafutása között, míg Guardiola bukás nélkül egyengeti karrierjét, Enrique kétszer is sikertelenül távozott a padról, igaz ezek a felsülések szerényebb keretekkel estek meg vele.

Ami a megnyert trófeákat illeti: utóbbi szakember is triplával kezdett a gránátvörös-kékekkel, Guardiolának két évvel az első Bajnokok Ligája-trófea után összejött egy második, ez Enriquének aligha sikerül, a párizsi óriászakó után.

A La Liga-különversenyben még egyenlíthet a szezon végén távozó vezetőedző, tavaly és tavalyelőtt is összejött neki a bajnoki cím, az aktuális kiírásban éppen szerdán vették át a vezetést a Real Madridtól, de a Királyi Gárda egy mérkőzéssel kevesebbet játszott.

Király-kupa-fronton mondjuk még előzhet (Guardiola kétszer diadalmaskodott), erre minden esélye megvan, hiszen tanítványai a Deportivo Alavés ellen döntőznek május 27-én.

Összességében Enrique csak megközelíteni tudta a Barcelona történetének legeredményesebb mesterét, Guardiola 14 trófeát nyert a csapattal négy év alatt, utódja jó esetben tízzel, rossz esetben nyolccal zárja katalóniai pályafutását.

Szezon közben búcsú, aztán pihi

Pep Guardiola a 2015-16-os szezon közben közölte: feláll a Bayern München kispadjáról a szezon végén. Luis Enrique is így tett szerda este, előbbi mesternek nem tett jót a korai bejelentés, utóbbi szakember viszont még profitálhat is ebből.

A katalán mester a tavalyi szezonban utcahosszal nyerte a Bundesligát a Borussia Dortmund előtt, a Német Kupában szintén a sárga-feketéket verték tizenegyesekkel. A Bajnokok Ligájában viszont elhasaltak Diego Simeone Atlético Madridja ellen. Akkor azt pedzegették a szakemberek, hogy a vezetőedző rosszul döntött a távozás korai bejelentésével, szerintük ez is hatással lehetett a BL-beli kiesésre.

Enrique hasonló utat választott, de ő jól járhat, mert spanyol források szerint már a játékosok sem álltak ki teljes mellszélességgel mellette. A BL-t minden bizonnyal lélekben már elengedte, a PSG elleni bukás után ráadásul rengeteg kritikát kapott. Sergio Busquets egyenesen azt nyilatkozta, meglepték őket a párizsiak. Ez a burkolt beszólás már jelezte, hogy nincs meg a feltétlen bizalom Enrique felé, aki sértődötten utasította vissza középpályása mondatait.

Így, vagy úgy a szezon végén emelt fővel távozhat a katalánoktól. A Guardiola által életre hívott egy éves pihenő már nagyon ráfér, elmondása szerint ugyanis teljesen kiszipolyozta az utóbbi három szezon.

Akármennyire is szeretne hasonlítani Guardiolára, sikerességben elmarad tőle. A City-mester ráadásul úgy nyilatkozott a Mundo Deportivónak: csalódott, amiért kollégája elhagyja Barcelonát. Ha folytatódik a sorminta egy szezonnyi feltöltődés után a Bayernnél láthatjuk újra a kispadon Luis Enriquét. Igaz, erre körülbelül annyi esélye van, mint idén Messi és Neymar nélkül BL-döntőt nyerni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik