Foci

Premier League: 180 fokot fordult a világ a bajnokság egyik legjobb csapatával

2003 júniusában az orosz üzletember, Roman Abramovich megvásárolta az angol labdarúgó-bajnokságban (Premier League) szereplő Chelsea együttesét. Bár a londoni klub már előtte is nyert jó néhány trófeát, azon a nyáron egy új fejezet kezdődött a gárda történetében.

Egészen 2015 nyaráig a Chelsea halmozta a trófeákat, Abramovich első 12 évében összesen 15 serleget nyertek (4 bajnoki cím, 4 FA-kupa, 3 Ligakupa, 2 Angol Szuperkupa, 1 Bajnokok Ligája és 1 Európa Liga).

A legutóbbi szezonban viszont a csapat 17 forduló után a 15. helyen állt a Premier League-ben, most ugyanennyi játékhét után klubrekordot beállítva vezetik az angol bajnokságot. Lássuk, mi változott egy év alatt.

Érthetetlen visszaesés

A bajnoki cím megszerzése után José Mourinho valamelyest változtatott a keret összetételén. Érkezett néhány meglepő név, mint Abdul Baba Rahman, Asmir Begovic, Radamel Falcao, Papy Djilobodji és Pedro (ő az idei szezonban bizonyítja, megérte szerződtetni), miközben a portugál elengedte a kiegészítő embernek számító Ramirest, Petr Cecht, Oriol Romeut és Filipe Luist.

Sokat elmond az érkezőkről, hogy közülük három idén már a csapat környéken sincs.

Már a szezon sem indult jól a Kékeknek, a Swansea City elleni 2-2 eltörpül Mourinho kirohanása ellen. A menedzser nyomdafestéket nem tűrő módon szidta a csapatorvos, Eva Carneirót, miután a csinos doktornő nem engedte vissza a pályára az ápolás után Eden Hazardot.

Fotó: Europress Fotóügynökség
Fotó: Europress Fotóügynökség

Az eredmények ezek után sem jöttek, a Stamford Bridge-n olyan csapatok ellen szenvedett vereséget a portugál edző alakulata, mint a Crystal Palace, a Southampton és a Bournemouth. A későbbi bajnok Leicester City elleni idegenbeli vereség után pedig Mourinho munkáját megköszönték.

A szezon hátralévő részére érkezett Guus Hiddink, akivel végül tizedik lett a Chelsea a bajnokságban.

Kulcsjátékosok mondtak csődöt

A Premier League megnyerésében kulcsszerepet játszott Eden Hazard, Diego Costa, Cesc Fábregas és Thibaut Courtois, ők a tavalyi évben meg sem közelítették a legjobbjukat. Az már más kérdés, hogy ebben nem csak ők voltak a hibásak.

A legnagyobb visszaesés Hazard játékán mutatkozott. A villámléptű belga a 2014/15-ös szezonban rúgott 14 gólt és adott 10 gólpasszt. A szégyenteljes idény során nagy 4(!) találatig jutott, ráadásul az elsőt a 35. fordulóban szerezte.

Diego Costa 20 gólig jutott a bajnoki címet hozó szezonban, a következő évben csak 12 jött össze neki, de ami a legszembetűnőbb, Mourinho regnálásáig csak hármat lőtt!

A csapat fazonszabásza, Fábregas a 19 asszisztig jutó szezon után csak hét gólpasszt osztott ki, ebből kettőt adott Mourinho 16 meccse alatt.

Courtois 13 kapott gól nélküli meccsel járult hozzá a bajnoki címhez, a tavalyi évben viszont csak ötön ért el clean sheetet. A portugál edzősködéséig nullát, igaz sérülése miatt csak öt meccsen védhetett.

Antonio Conte

Az már tudvalevő volt, hogy Hiddink nem marad. Helyére az olasz válogatott addigi szövetségi kapitánya, Antonio Conte érkezett, aki korábban sikert sikerre halmozott a Juventussal.

A munkamániás olasz egyből belevetette magát a melóba. Szinte még munkába sem állt, máris megszerezte a Premier League legjobb védekező középpályását, a futóbolond N’Golo Kantét a Leicestertől, valamint elhozta Michy Batshuayit Marseille-ből.

Az átigazolási időszak hajrájában pedig visszavásárolta David Luizt a PSG-től, ráadásul Marcos Alonso is jött Firenzéből.

Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images

A szezont három győzelemmel kezdte az együttes, majd egy döntetlen után két vereség következett. A Liverpool és az Arsenal ellen simán elbukott rangadók után hadrendet váltott az olasz szakember, melynek meg is lett az eredménye.

A 3-4-3-as formáció 11 sorozatban megnyert bajnokit eredményezett!

A kulcsjátékosok villognak

Hazard újra régi önmagát idézi, 17 forduló alatt már nyolc gólnál jár. Diego Costa rúgott már 13 gólt, de talán még ennél is szembetűnőbb a pályán tanúsított viselkedése. A brazil születésű spanyol válogatott támadó balhéiról már nem is lehet olvasni, és a sárga lapokat is elkerüli, mely egyértelműen Conte érdeme.

Costa az első hat fordulóban összeszedett négy sárgát, majd tizenegy meccs után kapott ismét lapot. Így kénytelen lesz kihagyni a karácsony utáni első fordulót, december 26-án a Bournemouth ellen.

Helyzet van! Ne hagyd ki a legjobb meccseket. Tippelj a Tippmixpron!

Fábregas már nem alapember Kanté és Nemanja Matic remeklése miatt, de még mindig hozzá tud tenni a csapat játékához, amikor lehetőséget kap az olasztól. Kiosztott már két gólpasszt, de a például a Sunderland ellni bajnokit ő döntötte el.

Courtois pedig folyamatosan hozza a kapott gól nélküli meccseket. 17 forduló alatt mindössze tizenegyszer zörgették meg a hálóját, és tízszer megőrizte kapuját a góltól. A hadrendváltás óta még magabiztosabb, tizenegy meccs alatt csak két gólt kapott, egyszer ráadásul saját csapattársa tréfálta meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik