Foci

Bundesliga: Huszti az óriásölő, Dárdaiék most sem viccelnek

A Bundesliga az a labdarúgó-bajnokság, ahol minden megtörténhet és általában meg is történik. Miért lett volna kivétel a 2016-os év? Összeszedtünk öt érdekes mérkőzést az elmúlt esztendőből, amelyek lehet, nem voltak a legjobbak, de volt miért beszélni róluk. „Kicsit” magyar szemmel néztük a német bajnokikat, ezt nézzék el nekünk.

Április 10., 29. forduló: Schalke – Borussia Dortmund 2-2 (0-0)

Egy német rangadót mindig érdemes megnézni, mert gyakorlatilag megjósolhatatlan, mi fog történni. Főleg, ha a Ruhr-vidéki derbiről van szó. Áprilisban a Schalke és a Dortmund összecsapása ugyan 0-0-s első félidővel indult, de az alatt sem unatkozott senki, csak még kicsit pontatlanok voltak a játékosok. Kagawa a második félidőben egy tökéletes emeléssel kinyitotta a gólcsapot,

a 66. percig pedig még további három gól esett, addigra ki is alakult a 2-2-es végeredmény.

Ez a találkozó egyébként a Bundesliga hivatalos honlapja szerint is a legélvezetesebb volt a tavasszal.

Kagawa tökéletes emelése adta meg az alaphangot:

Szeptember 10., 2. forduló: RB Leipzig – Borussia Dortmund

Nem kellett túl sokat várni arra, hogy az újonc lipcseiek – Gulácsi Péterrel a kapuban – megszerezzék első győzelmüket a Bundesligában, ráadásul igen nagy skalpot sikerült begyűjteniük a második fordulóban, Keita a találkozó 89. percére hagyta a döntést. Ekkor talán még Gulácsiék sem gondolták, milyen nagyszerű őszi szezonjuk lesz, pedig a nyolcadik fordulóban már feljöttek a második helyre,

három kanyaron keresztül pedig az ő hátukat nézte a mezőny – a magyar kapus hathatós közreműködésének is köszönhetően.

Bár most az évet egy Bayern elleni zakóval zárták, azért így is csak kalapot lehet lengetni a Leipzig előtt. Ha így folytatják, az európai fociszezon egyik legnagyobb meglepetését produkálhatják.

Keita nagyon bevarrta a léc alá:

Szeptember 10., 2. forduló: Mainz – Hoffenheim 4-4 (4-1)

Azt hihettük, hogy Szalai Ádám a nyári Európa-bajnokságon nyújtott teljesítménye után majd több játéklehetőséget kap a Hoffenheimben, se nem így történt: ebben a szezonban hat bajnokin mindössze 135 percet töltött a pályán, egyszer volt csak kezdő.

Gólt így is szerzett, ráadásul mikor máskor, ha nem az idény eddigi legnagyobb feltámadásakor?

A Hoffenheim 3-0-s, majd 4-1-es hátrányban is volt a Mainz otthonában, nagyon úgy tűnt, hogy beleszalad a csapat egy méretes pofonba. Jött aztán Uth egy gyors duplával, majd a hajrában a csereként beküldött Szalai pontot mentett a hoffenheimieknek. A Hoffenheim idén kifejezetten jól szerepel, Sandro Wagner pedig termeli a gólokat, így Julien Nagelsmann vezetőedzőnek egyelőre nincs oka a változtatásra, ezért is pletykálják azt, hogy Szalai a télen csapatot válthat a több játék miatt.

Szalai találata zárta le az őrült meccset:

Október 15., 7. forduló: Eintracht Frankfurt – Bayern München 2-2 (1-1)

Aktuális edzője a komoly ellenfelek ellen mindig számíthat Huszti Szabolcsra, a 33 éves magyar játékos ugyanis rendre remekel a nagyok ellen. Így volt ez a Bayern München ellen is, ahol az első félidőben gólt szerzett, meglepően jól teljesítő csapata végül otthon tudott tartani egy pontot a kissé döcögősen teljesítő, de azért így is az élen telelő címvédő ellen. Különösen nagy bravúr ez úgy, hogy Huszti pirosat kapott.

Huszti Szabolcs egyébként Stefan Effenberg után megismételte azt a „bravúrt”, hogy már három olyan Bundesliga-meccse van, amin gólt is szerzett és ki is állították.

Huszti gólja a Bayern ellen:

A címben óriásölőként tüntettük fel Husztit, ez nem véletlen: az ősszel, a 12. fordulóban ugyanis főszereplője volt a Dortmund legyőzésének. Előbb gólt lőtt, aztán adott egy gólpasszt, a Frankfurt pedig 2-1-re nyert. Csoda, ha kihagyhatatlan az Eintracht kezdőjéből?

December 3., 13. forduló: Wolfsburg – Hertha BSC 2-3 (2-1)

Dárdai Pál Herthája nagyon egyben van. A berliniek a bajnokság egyik legstabilabb teljesítményét nyújtják, tulajdonképpen egy nem várt eredményük volt ősszel, a Werder Bremen elleni vereség. Egy Wolfsburg elleni zakó lehetett volna a másik, ám küzdeni tudásból jelesre vizsgáztak a fővárosiak.

A mérkőzésnek egyébként külön pikantériát adott, hogy épp előtte akarta leültetni a német sajtó Dárdait a wolfsburgi kispadra.

Visszatérve a mérkőzésre, nagyon úgy tűnt, hogy megszakad a Hertha hárommeccses veretlenségi sorozata, 1-0-ra, majd 2-1-re is vezetett a Wolfsburg. Dárdai aztán ismét nyertő húzott, becserélte Essweint, aki kiegyenlített, Kalou a 91. percben pedig a meccset is megnyerte nekik.

Dárdaiék nagy feltámadása:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik