Foci

Átadták Csíkszeredában a magyar pénzből épült kollégiumot és lelátót

Hétfőn átadták Csíkszeredában a Székelyföld Labdarúgó Akadémia (SZLA) új kollégiumát és lelátóját. Tavaly szeptemberben futótűzként terjedt a hír a magyar sajtóban, mely szerint a kormány megvásárolt egy román harmadosztályú csapatot.

A Miniszterelnökség így reagált az akkori értesülésekre:

A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben Magyarország Kormánya nem vásárolt futballklubot Romániában. A Magyar Kormány támogatja a Székelyföldi Labdarúgó Akadémiát, amelynek létrejötte széleskörű összefogásnak köszönhető, hiszen a beruházáshoz a római katolikus egyház biztosította a telket, a működési költségeket pedig Csíkszereda Megyei Jogú Város és a Bethlen Gábor Alapon keresztül a Nemzetpolitikai Államtitkárság biztosítja. Egy sportlétesítmény pedig nemcsak a profi sportot szolgálja, hanem egyben közösségi tér is. A nemrég átadott csíkszeredai pálya az egyik legjobb példa erre, hiszen a Márton Áron Gimnázium és a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium diákjai, valamint a futballakadémia sportolói közösen használják.

Szabó Tünde sportért felelős állatitkár az ünnepségen kiemelte:

A magyar kormány fontosnak tartja a nemzeti alapokon szerveződő sportegyesületek működését, mert ezek is nagyban hozzájárulnak a külhoni magyarság közösségi és nemzeti identitásának megerősítéséhez, ezért támogatásuk alapvető nemzetpolitikai érdek

A sportvezető azt is elmondta, hogy a fiatal labdarúgó-korosztály merítési bázisának határon átívelő kiszélesítésével még inkább megadatik annak lehetősége, hogy újabb és újabb tehetségeket nevelhessenek, és támogathassák a kibontakozásukat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik