Foci

“Az MLSZ olyan szabályt hozott, ami totálisan nevetséges”

George F Hemingway (george f. hemingway, )
George F Hemingway (george f. hemingway, )

George F. Hemingway szókimondó ember. A Honvéd tulajdonosa a Sport TV, Mai helyzet című műsorában most az MLSZ új, utánpótlást érintő átigazolási szabályzatára azt találta mondani, a szövetség jobbágysorba taszítja a futballistákat.

Az MLSZ hozott egy olyan szabályt, ami szerintem rossz irányba viszi el az utánpótlást. Az eddigi rendszer pont úgy működött, mint bárhol, a nemzetközi futballban. Ha valaki elmegy amatőrből profinak, akkor annak a klubnak, amely a profi szerződést adja, egy meghatározott összegben nevelési költségtérítést kell fizetni a nevelő kluboknak. Most új szabályt vezettek be, amelynek alapján nem csak akkor kell fizetni, ha valaki profi szerződést kap, hanem akkor is, amikor amatőrként igazol egyik klubból a másikba, csak azért, mert neki ott jobban tetszik. A baj ezzel az, hogy a jobbágyságot már elég régen eltörölték Magyarországon, de most ismét bevezetjük. Ezt futballjobbágyságnak hívnám 

– nevezte néven a problémát a Honvéd tulajdonosa, aki rögvest példával is alátámasztotta mondatait.

sporttv
Forrás: sporttv
sporttv
Forrás: sporttv

Létezik egy táblázat (minta fent – a szerk.), ami szerint ez a költségtérítés történik. Például, ha a Haladásból, mint első kategóriás utánpótlás klubból, egy 10-15 éves kora között ott futballozó gyerek a családjával felköltözik Pestre és ezért át szeretne jönni egy másik első kategóriás, mondjuk a Honvédba, az nekem 15 millió forintomba kerülne. De ha két év múlva mégsem éri el azt a szintet, hogy profi szerződést kapjon, nulla forintért mehet át egy az alsó, egyéb kategóriába sorolt klubhoz

világított rá a probléma lényegére George F. Hemingway.

Az alsóbb kategóriás utánpótlás klubból felfelé igazoló játékos esetén alacsonyabb a költségtérítés. Ha egy 15 éves, 2010 óta játszó fiatal egy BLSZ III-as csapatból érkezik (egyéb kategória), az 900 ezer forintjába kerülne a Honvédnak. De, ha nem mégsem üti meg a profi szintet és két év múlva egy második kategóriába sorolt klubhoz igazolna, úgy a Honvéd 1.2 millió forintot kérhetne az új klubtól, azaz két év akadémiai ellátásáért, a lakhatásért, étkezésért, képzésért 300 ezer forintot kérhetne.

Na a szabály ezen részét nevezte Hemingway “totálisan nevetségesnek”.Amennyiben az átigazolás során mindkét csapat a legalsóbb, egyéb kategóriában szerepel, 450.000 forintért válthat klubot egy 15 éves labdarúgó.

A nemzetközi és hazai tapasztalat is az, hogy profi szerződést tízből egy vagy két gyerek kap azt korosztályonként. Ilyen esetekben megfizetjük azt, ami a képzésért járt, ezzel nincs semmi baj, egyetértek. De hogy amatőrből amatőrbe miért kell fizetni, ez érthetetlen. Ez száz százalékosan negatív dolog, amit ha nem függesztenek fel, az a magyar utánpótlásnak óriási kárt okoz

– mondta a klubvezető, akinek nem csak ez a problémája.

Óriási meglepetésemre június 16-án kaptuk azt levelet, ami kimondja, július elsejétől ez lesz a rendszer. Mi már egész tavaszi szezonban beszélgettünk azokkal a gyerekekkel, szülőkkel, akik hozzánk szerettek volna jönni. Úgy terveztünk, nincs szerződés, jöhet júliusban, amikor megindul az akadémia, vagy megindul az alsóbb korosztálynak az edzés. Megterveztük a beiskolázását, megmutattuk az akadémiai lakását. Eljött július elseje, és kiderül, hogy a gyerekért, aki úgy volt, hogy ingyen jön, 15 millió forintot kellene fizetni. Hát tudja, mikor fogok 15 millió forintot fizetni? 

Íme a teljes beszélgetés, aki szeretné nézze végig, mert tényleg tanulságos. Meglehet, Hemingwaynek igaza van. A címben szereplő “totálisan nevetséges” jelző 5:45-nél hangzik el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik