Foci

83 éve történt ilyen legutóbb a magyar fociban

Összejött az álomdöntő a labdarúgó Magyar Kupában. A Ferencváros és az Újpest május 7-én dönti el a cím sorsát a Groupama Arénában.

Az Újpest egy mérsékelten izgalmas mérkőzésen ikszelt Békéscsabán (1-1), így az első meccsen elért Lencse László-dupla összesítésben 3-1-es továbbjutást ért a lila-fehéreknek. A Ferencváros 0-0-s első mérkőzést követően 3-0-ra legyőzte hazai pályán a Debrecent, így Thomas Doll fiai a bajnoki cím mellett a kupagyőzelmet is megcélozhatják.

Mikor legutóbb ez a két csapat vívta a döntőt Gömbös Gyula volt a kormányfő és csupán egyetlen világháborút tartottak számon a Földön. 1933. május 25-ére mosolyra nyíló szájjal emlékezhetnek a veterán Ferencváros szurkolók. Akkor csúnyán elpáholta a Fradi az Újpestet: 11-1 állt a mérkőzés végén az eredményjelzőn, ami aligha esik meg még egyszer. Azon az ominózus mérkőzésen Takács József mesternégyest, Sárosi György pedig mesterhármast szerzett, az Újpest szépítő gólját P. Szabó Gábor jegyezte.

A Groupama Arénában nem számíthatunk ekkora gólzáporra, az utóbbi öt évben négy gólnál több egyszer sem esett a két csapat bajnoki mérkőzésein.

A Magyar Labdarúgó Szövetség szervezésében megrendezett mérkőzésen 50-50 százalékban részesülnek jegyekből a klubok, így ha az újpesti szurkolók is úgy gondolják az Aréna – számára szokatlanul – félig lilába öltözhet.

Furcsa módon a májusi finálén, a Ferencváros otthonában, a Groupama Arénában az Újpest  lesz a házigazda. 

A Magyar Kupa versenykiírása ugyanis kimondja: a döntőben a “pályaválasztó az elődöntő mérkőzések sorsolásánál elsőnek kihúzott mérkőzés továbbjutója”. Az elődöntő sorsolásánál az Újpest-Békéscsaba párosítás résztvevőit húzták ki elsőként.

A két csapat történetének 220. egymás elleni összecsapása a kupadöntő. Legutóbb az Újpest Decemberben találkozott a Fradival, akkor vendégként a lilák nyertek 1-0-ra.

1933-ban egyébként az Újpest nyerte a bajnokságot. Idén a Ferencváros, úgyhogy ha a történelem hosszú távon kompenzál akkor 2016-ban a lila-fehérek kezébe kerül a kupa serlege.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik