Foci

Egy döntés, ami fenekestül felforgathatja az európai focit

Sokkal nagyobb hatással lenne a labdarúgásra a britek EU-ból való kilépése, mint az sokan gondolnák.

Nagy-Britannia június 23-án dönt: arról szavaznak, hogy maradjanak-e az Európai Unióban. Az élet sok területén nagy változásokat hozna egy esetleges kilépés, nincs ez másképp a labdarúgással sem.

Több mint 400 focista veszítené el a jogát arra, hogy Nagy-Britanniában játsszon. Elég csak arra gondolni, hogy az angol és a skót első-, valamint másodosztályban 332 labdarúgó lenne érintett.

Az EU-ból való kilépés sokkal nagyobb hatással lenne az itteni focira, mint ahogyan azt az emberek gondolják

– mondta el a BBC-nek egy játékosügynök, Rachel Anderson.

Anderson szerint elég drasztikusan hatna ez a döntés közelgő szezonokra. Hosszú távon ugyanakkor vélhetően előremozdítaná a brit focit, a klubok ugyanis rá lennének kényszerítve, hogy nagybevásárlás helyett saját utánpótlásukra támaszkodjanak.

A Premier League főnöke, Richard Scudamore tavaly még azt mondta, hiba lenne kilépni az EU-ból, az a legnagyobb piac a brit foci számára. Ugyanakkor, ha az emberek megszavazzák, nem mennek szembe a közakarattal.

Ez azt is eredményezheti, hogy Nagy-Britanniában is bevezetnek egy kvótarendszert, mint például az oroszoknál, ahol egyszerre hat orosz játékosnak a pályán kell tartózkodnia.

Raymond Boyle professzor szerint egy rugalmas szabályozás várható, a sport pont az a terület, ahol több országban is vannak engedmények, Norvégiát és Svájcot említette, melyen nem tagjai az EU-nak, de enyhítettek a szabályokon, hogy az európai piac részesei lehessenek.

„Nem hiszem, hogy a kilépés a legnagyobb sztárokat érintené, de az biztos, hogy jelentősen átformálódna a csapatok összeállítása. A bajnokságok is veszítenének az értékükből és a külföldi befektetők sem özönlenének már. De minden a szavazáson múlik. Annak végkimenetelét pedig lehetetlen előre megjósolni” – mondta Boyle.

Ráadásul azok a játékosok, akik elhagynák Nagy-Britanniát, vélhetően szétszóródnának a többi európai bajnokságban. Vagyis nem csak a brit, hanem az egész európai foci megváltozhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik