Foci

Fokozott biztonsági intézkedés jön a magyar-horváton, az Eb miatt nincs különleges készültség

A brüsszeli terrortámadás után egy pillanatra felmerült, halasztják a nyári foci Eb-t. A francia miniszterelnök cáfolt, a magyar fél is napi kapcsolatban van az UEFA-val.

“Nem, ez vereség lenne, illetve győzelem a terroristáknak”, válaszolta szerdán az Europe 1 rádióban arra a hallgatói kérdésre, hogy a brüsszeli merényletek miatt nem törlik-e az Eb-t.

Szükség van az ilyen sporteseményekre. A feltétel csak az, hogy biztonságos legyen a lebonyolítás.

A kormányfő emlékeztetett rá, hogy a tavaly év végi klímacsúcs párizsi megrendezésével Franciaország már bizonyította, hogy a terrorfenyegetettségben is képes nagyszabású esemény vendégül látására.

És ezt a jövőben is demonstrálni fogjuk.

Napi kapcsolat az MLSZ és az UEFA között

A 24.hu megkereste az MLSZ-t, terveznek-e különleges intézkedéseket a brüsszeli merényletek után a nyári Eb-re. Sipos Jenő, a szövetség szóvivője azt mondta:

Napi kapcsolatban állunk az UEFA-val, a francia szervezőkkel és a magyar biztonsági szervekkel is. Ami biztos, a francia hatóságok valamennyi csapat szállását, a stadionokat és azok környékét is kiemelt biztonsági intézkedésekkel látják majd el.

A hétvégi magyar-horvátról azt mondta, fokozott intézkedéseket vezetnek be.

„Nyomatékosan felhívjuk a figyelmet, hogy táskát, esernyőt, senki ne hozzon magával, mert nem viheti be a stadionba, továbbá mindenki időben érkezzen, mert valamennyi szurkolónak személyivel kell igazolnia magát, illetve azt, hogy valóban az ő nevére szól a jegy.”

A külügy konzuli szolgálata is ott lesz a Groupama Aréna körül és tájékoztatást adnak, hol és miként lehet majd velük szükség esetén kapcsolatba lépni Franciaországban.

Hitvány emberek érdekeit nem szolgálják

Thierry Braillard francia sportállamtitkár is arról beszélt, hogy nem törlik és nem halasztják el az Európa-bajnokságot.

“Az elmúlt hónapokban többször megismételtük, hogy a terrorfenyegetettséggel a kezdetek óta foglalkozunk. Ha törölnénk vagy elhalasztanánk az Európa-bajnokságot, azzal ezeknek a hitvány embereknek az  érdekét szolgálnánk”, idézte őt a l’Equipe.

Noël Le Graët, a francia futballszövetség elnöke maga is úgy látja, hogy nincs veszélyben az Eb megtartása.

Nulla kockázat nem létezik, ugyanakkor az állam, a szövetség, az UEFA és a szervezők elkötelezettek abban, hogy kellemes körülmények között, veszély nélkül fogadják azt a kétmillió embert, aki Franciaországba látogat erre az eseményre, mondta még kedden a brüsszeli robbantásokra reagálva.

Giancarlo Abete, az európai szövetség egyik alelnöke a Gazzetta dello Sportnak úgy nyilatkozott, a novemberi párizsi és a keddi brüsszeli terrorcselekmények ellenére, “nincs olyan strukturális helyzet, amely arra késztetne bennünket, hogy úgy gondoljuk, zárt kapuk mögött rendezzük meg az Európa-bajnokságot”.

Kép a párizsi stadionból a novemberi terrortámadás után / Europress Fotóügynökség
Kép a párizsi stadionból a novemberi terrortámadás után / Europress Fotóügynökség

„Semmi nem változott a brüsszeli eseményekkel, mivel a figyelem szintje Franciaországban már eddig is nagyon magas volt”, tette hozzá.

Amennyiben a francia hatóságok úgy döntenek, Martin O’Neill, az ír labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya elfogadná, hogy zárt kapuk mögött rendezzék meg a nyári Európa-bajnokság mérkőzéseit

A kontinentális szövetség (UEFA) a keddi, brüsszeli robbantások után megerősítette, hogy mindent elkövet a június-júliusi torna biztonságos lebonyolításáért, és folyamatosan figyeli a kockázati szintet. O’Neill – a Leicester City és az Aston Villa volt menedzsere – ezzel együtt elárulta: egyetértene azzal, hogy biztonsági okokból nézők nélkül rendezzék meg a meccseket. “Bármilyen döntés születik, mi alkalmazkodunk hozzá” – mondta a 64 éves szakember a brit médiának. Hozzátette: a szigorú biztonsági intézkedések miatt nehézkessé válhat, hogy a szurkolók közvetlen kapcsolatba kerüljenek a csapatukkal. “Nem akarjuk távol tartani magunktól az embereket, de a drukkerek bizonyára érzékelni fogják, milyen szigorúak a biztonsági intézkedések, s ez mivel jár” – fogalmazott O’Neill.

Az Eb-t június 10. és július 10. között rendezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik