Foci

Megszületett a FIFA-kongresszus első fontos döntése

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) pénteki rendkívüli tisztújító közgyűlésén megszavazták azt a reformcsomagot, amelynek legfontosabb célja, hogy megtisztítsa a szervezetet a korrupciótól - írja az MTI.

A 201 szavazó közül közül 179 támogatta a programot, míg 22 nemmel voksolt.

A reformprogram részeként megszűnik a végrehajtó bizottság, amelynek helyét a korlátozott döntéshozó jogkörrel rendelkező FIFA-tanács veszi át. A határozatok április 26-án lépnek életbe.

A FIFA végrehajtó bizottsága december elején hagyta jóvá a szervezet megtisztulását célzó reformcsomagot. Ez korlátozza a magas rangú vezetők számát, csökkenti a vezető testület hatáskörét, továbbá növeli a nők jelenlétét. A reformok értelmében az elnök és a vezető tisztségviselők maximum három, egyenként négyéves ciklust tölthetnek posztjukon, a végrehajtó bizottsághoz tartozó stratégiai és vezetői feladatköröket szétválasztják.

Fotó: Europress fotóügynökség
Fotó: Europress fotóügynökség

 

A tanácsban mind a hat kontinentális szövetséget képviseli majd legalább egy nő is. A vezető testület lesz a felelőse a FIFA teljes stratégiai vezetésének, míg az úgynevezett általános titkárság felügyeli a működési és üzleti tevékenységeket, amelyek a stratégia hatékony végrehajtásához szükségesek.

A rendkívüli tisztújító közgyűlés legfontosabb pontja az elnökválasztás, az azt megelőző negyedórás prezentációkra 13 óra körül kerül sor, majd ezt követi a voksolás, amely várhatóan nem kezdődik el 14 óra előtt, s több fordulóval akár estig is eltarthat.

Az eddigi elnököt, a svájci Joseph Blattert – az UEFA-elnök Michel Platinihez hasonlóan – a FIFA független etikai bizottsága korrupció és egyéb bűncselekmények miatt nyolc évre eltiltotta a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől, ezt a fellebbviteli bizottság szerdán hat évre csökkentette.

Az elnökválasztásról szóló előzetesünket itt olvashatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik