Foci

Tetőszerkezeteket szállíthatnak a magyarok az orosz focivébére

Vizsgálják a magyar részvétel lehetőségét a készülő infrastrukturális létesítmények építésében. Úgy néz ki, itthon annyira megy a stadionépítés, hogy azt már Putyin is észrevette.

Szerdán Putyin elnök azt mondta, Moszkva szívesen veszi, ha magyar cégek is részt vesznek a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnoksághoz szükséges infrastruktúra kialakításában.

Korábban két magyar vállalat jelentkezett szerinte, ebből az egyik visszavonta az ajánlatát.

A Putyin-Orbán találkozóra készített dokumentumokban szó van a magyar vállalatok részvételéről a világbajnokságra készülő infrastrukturális beruházásokban. Pontosabban:

Vizsgálják a magyar vállalatok részvételének lehetőségét a futball-világbajnokságra készülő infrastrukturális létesítmények építésében.

Megkérdeztük a Kormányzati Tájékoztatási Központot, hogy pontosan melyik az az egy magyar cég, akiről tudható, hogy részt vesznek a vébé infrastrukturális kialakításában.

A Külügyminisztérium válaszolt, azt írták, hogy mivel folyamatban lévő tárgyalásokról van szó, nem áll módjukban a cég nevét nyilvánosságra hozni, viszont annyi információt tudtak adni, hogy

a tetőszerkezetek beszállításáról szólnak a tárgyalások.

Szovjetunió, Putyin, korrupció

A 2018-as labdarúgó-világbajnokságra összesen négy pályázat érkezett: Anglia, Spanyolország és Portugália, Belgium és Hollandia, valamint Oroszország jelentkezett rendezőnek. Végül az oroszok nyertek magabiztos fölénnyel, így a vb mezőny 2018-ban először látogat el a korábbi Szovjetunió területére.

Ahogy a 2022-es katari világbajnokságot, úgy a 2018-as orosz pályázatot is lépten-nyomon azzal vádolják, hogy korrupció útján jutottak hozzá a rendezéshez. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) figyelmeztette is a két országot, hogy ha a gyanú bebizonyosodik, akkor elveszik tőlük a rendezés jogát, de Putyin mindenkit megnyugtatott: tisztességes módon harcoltak és nyertek.

Az oroszok egyébként nem aprózzák el a rendezést. 2015 októberében vált véglegessé a 2018-as vébé büdzséje: a moszkvai bejelentés szerint csaknem 627 milliárd rubelre (2771 milliárd forint) rúg. Ezt csökkenteni már biztosan nem fogják. De még növekedhet.

A kiemelt képen a Luzsnyiki stadion Moszkvában, aminek a felújítási költsége 390 millió dollár lesz. Fotó: Laurence Griffiths, Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik