Közélet

Orbán megköszönte Putyinnak

Moszkvai megbeszélésükön néhány mondatot engedtek a nyilvánosságnak.

A szűkkörű megbeszélés első, sajtónyilvános perceiben a magyar kormányfő megköszönte az orosz elnöknek azokat az erőfeszítéseket, amelyeket “a nehéz időszakban is tett az orosz-magyar barátság érdekében”.

Talán szerénytelenül hangzik, de azt mondhatjuk, hogy ami jó a kapcsolatunkban, arról mi tehetünk, ami nem jó, arról pedig nem

– fogalmazott Orbán Viktor.

Baráti kapcsolat

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, “Magyarország egy nagyon régi és megbízható partnerünk”, és Oroszország bízik abban – utalt a napra pontosan egy évvel ezelőtti budapesti látogatására -, hogy az egy éve megtárgyalt tervek tovább alakulnak és fejlődnek.

Azt kívánta végül, hogy a magyar-orosz együttműködés továbbra is baráti maradjon, és elégedettségét fejezte ki az orosz-magyar kapcsolatok minőségével kapcsolatban. Elismerte viszont, hogy csökkent a két ország közötti kereskedelmi forgalom.

Az orosz elnök Magyarországot hazája “régi és megbízható partnerének” nevezte. “Nagyon számítunk arra, hogy azok a tervek, amelyekről egy évvel ezelőtt magyarországi látogatásom során beszéltünk, előrelépnek a megvalósítás felé” – tette hozzá.

Szűk körben

A megbeszélés ezt követően zárt körben folytatódott. A szűkkörű egyeztetést plenáris tárgyalás követi, majd sajtótájékoztatót tart Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin. Az Oroszországba látogató magyar delegációnak tagja több kormánytag is, így Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter.

Orosz részről az államfőn kívül jelen van mások mellett Szergej Lavrov külügyminiszter, Gyenyisz Manturov kereskedelmi és ipari miniszter, valamint Jurij Usakov elnöki tanácsadó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik