Foci
(FILES) This file photo taken on February 6, 2016 shows Liverpool fans holding a banner as they protest against the recently announced rise in ticket prices during the English Premier League football match between Liverpool and Sunderland at Anfield in Liverpool, north west England.
Liverpool's owners on Wednesday apologised and scrapped controversial plans to hike Anfield ticket prices after 10,000 fans walked out of the ground in protest at the weekend.Principal owner John W Henry and chairman Tom Werner acted after legions of angry Reds fans stormed out of the ground in the 77th minute of Saturday's home game against Sunderland.
 / AFP / LINDSEY PARNABY

Ahol még értenek a szurkolók nyelvén

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2016. 02. 11. 16:40

Akadnak dolgok, amit a fociszurkoló nagyon nehezen emészt meg. Ilyen például, ha a stadionba való bejutásában gátolják. Míg Magyarországon még mindig a szurkolói kártya okoz főfájást, Angliában már rég túl vannak ezen és immár egészen más, földhözragadtabb téma szolgáltatja a bosszúságot. Most leginkább az, hogy a klubok zöme gátlástalanul bánik a családi kasszával, azaz egekbe szöknek a jegyárak.

A Liverpool-drukkerek azon akadtak ki, hogy a tulajdonosok múlt héten bejelentették, a következő szezontól az eddigi 59 font – 25 ezer forint (!) – helyett 77 fontért, azaz 32 ezer forintért lehet majd jegyet váltani az Anfielden a főlelátóra, az úgynevezett Main Standre. 

Túl azon, hogy Magyarországon a régi ár is elképzelhetetlenül magas, majd harminc százalékos (!) emelésről van szó. A vezetőség részben azzal indokolta döntését, hogy a stadionfelújítás előtt állnak – 45 ezerről 59 ezerre bővül a befogadóképesség a 100 millió fontos beruházás nyomán. Csakhogy eddig is a Liverpoolnál volt az egyik legdrágább a jegyár, már ami az angol élvonalt illeti.

Fotó: BBC

Szinte még be sem jelentette az áremelést a Pool, a szurkolók bojkottot kezdtek szervezni, majd a Sunderland elleni, múlt szombati bajnokin több ezren vonultak ki a lelátókról a 77. percben, így tiltakozva a 77 fontos jegyárak ellen.

A körülmények

A szurkolók tiltakozása más okból sem véletlen. A brit média tele volt a hírrel, miszerint a következő szezontól a klubokat tömörítő liga egy új, hároméves megállapodás értelmében évi 5,1 milliárd fontot(!) zsebel be a televíziós jogdíjakból A SKY egymaga 4,3 milliárdot fizet. Ehhez jön hozzá további három milliárd font az országon kívüli tévétársaságokkal – első sorban az indiai és indonéz szereplőkkel –  kötött kontraktusokból.

Így a csapatok közt szétosztható összeg várhatóan nyolc milliárd fontra duzzad éves szinten.

A Pool szurkolói ezért háborodtak fel jogosan. Okkal gondolkodtak úgy, ha a klubok bevételei egyik évről a másikra 71 százalékkal növekednek, akkor bár sok mindenre képesek imádott csapatukért, de ne fejje már tovább a családi kasszát a vezetőség, ne nekik kelljen további erőn felüli kiadásokat vállalniuk.

Malcolm Clarke, a Futball Szurkolók Szövetségének (FSF) elnöke is arra ösztönözte az élvonalbeli együtteseket, hogy csökkentsék a jegyárakat a hazai mérkőzéseiken.

Liverpool fans make an early exit from Anfield in the 77th minute as they protest against proposed season ticket prices during the Barclays Premier match between Liverpool and AFC Sunderland played at Anfield, Liverpool on February 6th 2016 - Photo Paul Greenwood / BPI / DPPI
Fotó: Europress fotóügynökség

2015-ben a klubok kétharmada nem változtatott a jegyárain, de Mr. Clarke szavai ellenére a Pool mellett az Arsenal, a Crystal Palace, a Norwich, a Swansea és a Manchester United is bejelentette, hogy a 2016/17-es idénytől drágábban lehet majd bejutni a stadionokba.

Arséne Wenger, az Arsenal menedzsere egyenesen úgy reagált, hogy jogdíjakat inkább átigazolásokra különítik majd el, mintsem hogy a szurkolók pénztárcáján spóroljanak. Egyelőre ezt mondja, aztán ha az Emiratse Stadionban is üres széksorok tátonganak majd, úgy nyilván ő is más álláspontra helyezkedik…

A liga nézőpontja szerint az élvonalban szereplő gárdák legalább az idegenbe elutazó drukkereknek olcsóbban biztosíthatnák a belépőt a jövőben.

A vitában még David Cameron is megszólalt. A brit miniszterelnök úgy véli, az lenne a helyes megoldás, ha legalább egy-egy szurkoló képviseltethetné magát a klubok elnökségi ülésein, mert így az ő hangjuk is erősebb lehetne.

Első siker: azonnali bocsánatkérés

Minden esetre az Anfield Roadon a kivonulás sikeresen sült el. A liverpooli vezetőség vette a lapot és a szimpatizánsainak okozott kellemetlenségért szerdán közleményben kért elnézést.

John W. Henry többségi tulajdonos, Tom Werner elnök és Mike Gordon, a Liverpoolt tulajdonló Fenway Sports Group elnöke nyílt levelükben arról írtak, mindhárman megrökönyödve hallgatták a vádakat, miszerint nem foglalkoznak a klub szurkolóival.

Liverpool fans protest about proposed season ticket prices ahead of the Barclays Premier match between Liverpool and AFC Sunderland played at Anfield, Liverpool on February 6th 2016 - Photo Paul Greenwood / BPI / DPPI
30 éve bérletesek vagyunk, és így kezeltek minket / Fotó: Europress fotóügynökség

Kulcsidézetek a terjedelmes levélből

  • “Soha egyetlen fillért sem vettünk ki a klubból. Viszont hatalmas összegeket injektáltunk bele.”
  • “A 2016/17-es szezonra szóló jegyártervezetnél hibáztunk és elvetettük.”
  • “Úgy gondoltuk, hogy a televíziós jogokból származó bevételtől függetlenül az árak vállalhatóak a szurkolók számára.”
  • “Nagyon sokan határozottan tiltakoztak az áremelés ellen: az üzenetet vettük.”
  • “Megmutattuk, hogy képesek vagyunk meghallgatni mások véleményét és határozott döntéseket hozni ezt követően.”
A banner is held up on the Kop as fans protest about proposed season ticket prices during the Barclays Premier match between Liverpool and AFC Sunderland played at Anfield, Liverpool on February 6th 2016 - Photo Paul Greenwood / BPI / DPPI
Fotó: Europress fotóügynökség

A szurkolói erő győzelme

A klubvezetés gyors reakciója a drukkerek figyelmeztető demonstrációjára egyértelműen utóbbiak sikerét hozta. A tulajdonosok részéről ugyanakkor remek lépés volt, ahogy és amilyen gyorsan reagáltak a szurkolók tiltakozására. Ezzel pedig lökést adtak a hasonló problémákkal küzdő klubok drukkereinek, akik bizony erőt meríthetnek a liverpooliak “hadjáratából”. Például az “Ágyúsoknak”.

Magyar viszonylat

Hazánkban odáig már eljutottunk, hogy a klubok szurkolói kiállnak a maguk igazáért. De itthon egyelőre nem az árak, hanem első sorban a regisztráció, a kártyás rendszer miatt tüntettek az ultrák, ez a legnagyobb visszatartó erő. Ma már legalább olyan mértékben szól erről a magyar foci, mint magáról a játékról.

A szurkolói kártyával (ami egyébként Angliában is létezik) hazánkban annyit sikerült elérni, hogy az összes klub ultrái – már amelyiknek van – bojkottálták a meccseket és kiürültek a stadionok. Hiába tiltakoztak látványosan, hangosan, erőteljesen vagy kevésbé erőteljesen, a klubok és a szövetség részéről nem érkezett válasz, vagy ha érkezett is, negatív hangvételű.

“Majd átgondoljuk.”

Budapest, 2013. augusztus 17.
Ferencvárosi szurkolók a labdarúgó OTP Bank Liga 4. fordulójában játszott Ferencváros - MTK Budapest mérkõzésen a Puskás Ferenc Stadionban 2013. augusztus 17-én.
MTI Fotó: Földi Imre
Fotó: MTI

Egy év – nem egy hét – után nagy nehezen belátta a Magyar Labdarúgó Szövetség, hogy téves döntést hozott, és opcionálissá tette a kártya használatát.

Az ultrák ezzel megosztódtak. Egyik részük azóta újra jár mérkőzésre, de a Fradi, a DVSC ultrái lassan két éve nem lépnek be a csodás új stadionjukba.

A nagyobb baj az, hogy ettől sem kezdett rohamosan növekedni a nézőszám, de ez más tészta.

A rendszerrel a stadionokban randalírozókat szerette volna kiszűrni a a szövetség. De azon túl, hogy nem sporthoz méltó bizonyos ultrák ámokfutása, meg kell érteni, de legalábbis meghallgatni őket.

Mert ahogy a jól ismert mondás tartja:

A futball szurkolók nélkül semmit sem ér.

Budapest, 2014. augusztus 4.
Szurkolók a Ferencváros - Újpest öregfiúk labdarúgó-mérkõzés kezdete elõtt a zöld-fehérek új otthonának, a Groupama Arénának a fõpróbáján az Üllõi úton 2014. augusztus 4-én. Az Újpest 6-5-re gyõzött.
MTI Fotó: Beliczay László
Fotó: MTI

Kompromisszum sehol

Lehet szidni a szövetséget, a klubelnököket vagy másik oldalon a szurkolókat, de amíg egyik fél sem hajlandó megérteni a másik kérését, addig igazságot sem lehet szolgáltatni köztük.

Makacsság.

Ez a legjobb szó, ami jellemzi a mai magyar labdarúgást és annak viszonyait.

Gondoljunk csak bele: a Liverpool tulajdonosai is megtehették volna, hogy fittyet hánynak a szurkolói kivonulásra, transzparensekre, a közfelháborodásra és erőből akarja keresztül vinni az áremelést. Majd jön más, majd turisták megtelítik a stadiont, majd feladják a demonstrációt – mondhatták volna…

Nem ezt tették. Válaszoltak. És nem azért mert féltek, hanem mert figyeltek és értettek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.