Foci

Ahol még értenek a szurkolók nyelvén

Akadnak dolgok, amit a fociszurkoló nagyon nehezen emészt meg. Ilyen például, ha a stadionba való bejutásában gátolják. Míg Magyarországon még mindig a szurkolói kártya okoz főfájást, Angliában már rég túl vannak ezen és immár egészen más, földhözragadtabb téma szolgáltatja a bosszúságot. Most leginkább az, hogy a klubok zöme gátlástalanul bánik a családi kasszával, azaz egekbe szöknek a jegyárak.

A Liverpool-drukkerek azon akadtak ki, hogy a tulajdonosok múlt héten bejelentették, a következő szezontól az eddigi 59 font – 25 ezer forint (!) – helyett 77 fontért, azaz 32 ezer forintért lehet majd jegyet váltani az Anfielden a főlelátóra, az úgynevezett Main Standre. 

Túl azon, hogy Magyarországon a régi ár is elképzelhetetlenül magas, majd harminc százalékos (!) emelésről van szó. A vezetőség részben azzal indokolta döntését, hogy a stadionfelújítás előtt állnak – 45 ezerről 59 ezerre bővül a befogadóképesség a 100 millió fontos beruházás nyomán. Csakhogy eddig is a Liverpoolnál volt az egyik legdrágább a jegyár, már ami az angol élvonalt illeti.

Fotó: BBC
Fotó: BBC

Szinte még be sem jelentette az áremelést a Pool, a szurkolók bojkottot kezdtek szervezni, majd a Sunderland elleni, múlt szombati bajnokin több ezren vonultak ki a lelátókról a 77. percben, így tiltakozva a 77 fontos jegyárak ellen.

A körülmények

A szurkolók tiltakozása más okból sem véletlen. A brit média tele volt a hírrel, miszerint a következő szezontól a klubokat tömörítő liga egy új, hároméves megállapodás értelmében évi 5,1 milliárd fontot(!) zsebel be a televíziós jogdíjakból A SKY egymaga 4,3 milliárdot fizet. Ehhez jön hozzá további három milliárd font az országon kívüli tévétársaságokkal – első sorban az indiai és indonéz szereplőkkel –  kötött kontraktusokból.

Így a csapatok közt szétosztható összeg várhatóan nyolc milliárd fontra duzzad éves szinten.

A Pool szurkolói ezért háborodtak fel jogosan. Okkal gondolkodtak úgy, ha a klubok bevételei egyik évről a másikra 71 százalékkal növekednek, akkor bár sok mindenre képesek imádott csapatukért, de ne fejje már tovább a családi kasszát a vezetőség, ne nekik kelljen további erőn felüli kiadásokat vállalniuk.

Malcolm Clarke, a Futball Szurkolók Szövetségének (FSF) elnöke is arra ösztönözte az élvonalbeli együtteseket, hogy csökkentsék a jegyárakat a hazai mérkőzéseiken.

Fotó: Europress fotóügynökség
Fotó: Europress fotóügynökség

2015-ben a klubok kétharmada nem változtatott a jegyárain, de Mr. Clarke szavai ellenére a Pool mellett az Arsenal, a Crystal Palace, a Norwich, a Swansea és a Manchester United is bejelentette, hogy a 2016/17-es idénytől drágábban lehet majd bejutni a stadionokba.

Arséne Wenger, az Arsenal menedzsere egyenesen úgy reagált, hogy jogdíjakat inkább átigazolásokra különítik majd el, mintsem hogy a szurkolók pénztárcáján spóroljanak. Egyelőre ezt mondja, aztán ha az Emiratse Stadionban is üres széksorok tátonganak majd, úgy nyilván ő is más álláspontra helyezkedik…

A liga nézőpontja szerint az élvonalban szereplő gárdák legalább az idegenbe elutazó drukkereknek olcsóbban biztosíthatnák a belépőt a jövőben.

A vitában még David Cameron is megszólalt. A brit miniszterelnök úgy véli, az lenne a helyes megoldás, ha legalább egy-egy szurkoló képviseltethetné magát a klubok elnökségi ülésein, mert így az ő hangjuk is erősebb lehetne.

Első siker: azonnali bocsánatkérés

Minden esetre az Anfield Roadon a kivonulás sikeresen sült el. A liverpooli vezetőség vette a lapot és a szimpatizánsainak okozott kellemetlenségért szerdán közleményben kért elnézést.

John W. Henry többségi tulajdonos, Tom Werner elnök és Mike Gordon, a Liverpoolt tulajdonló Fenway Sports Group elnöke nyílt levelükben arról írtak, mindhárman megrökönyödve hallgatták a vádakat, miszerint nem foglalkoznak a klub szurkolóival.

30 éve bérletes vagyok, és így kezeltek / Fotó: Europress fotóügynökség
30 éve bérletesek vagyunk, és így kezeltek minket / Fotó: Europress fotóügynökség

Kulcsidézetek a terjedelmes levélből

  • “Soha egyetlen fillért sem vettünk ki a klubból. Viszont hatalmas összegeket injektáltunk bele.”
  • “A 2016/17-es szezonra szóló jegyártervezetnél hibáztunk és elvetettük.”
  • “Úgy gondoltuk, hogy a televíziós jogokból származó bevételtől függetlenül az árak vállalhatóak a szurkolók számára.”
  • “Nagyon sokan határozottan tiltakoztak az áremelés ellen: az üzenetet vettük.”
  • “Megmutattuk, hogy képesek vagyunk meghallgatni mások véleményét és határozott döntéseket hozni ezt követően.”
Fotó: Europress fotóügynökség
Fotó: Europress fotóügynökség

A szurkolói erő győzelme

A klubvezetés gyors reakciója a drukkerek figyelmeztető demonstrációjára egyértelműen utóbbiak sikerét hozta. A tulajdonosok részéről ugyanakkor remek lépés volt, ahogy és amilyen gyorsan reagáltak a szurkolók tiltakozására. Ezzel pedig lökést adtak a hasonló problémákkal küzdő klubok drukkereinek, akik bizony erőt meríthetnek a liverpooliak “hadjáratából”. Például az “Ágyúsoknak”.

Magyar viszonylat

Hazánkban odáig már eljutottunk, hogy a klubok szurkolói kiállnak a maguk igazáért. De itthon egyelőre nem az árak, hanem első sorban a regisztráció, a kártyás rendszer miatt tüntettek az ultrák, ez a legnagyobb visszatartó erő. Ma már legalább olyan mértékben szól erről a magyar foci, mint magáról a játékról.

A szurkolói kártyával (ami egyébként Angliában is létezik) hazánkban annyit sikerült elérni, hogy az összes klub ultrái – már amelyiknek van – bojkottálták a meccseket és kiürültek a stadionok. Hiába tiltakoztak látványosan, hangosan, erőteljesen vagy kevésbé erőteljesen, a klubok és a szövetség részéről nem érkezett válasz, vagy ha érkezett is, negatív hangvételű.

“Majd átgondoljuk.”

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Egy év – nem egy hét – után nagy nehezen belátta a Magyar Labdarúgó Szövetség, hogy téves döntést hozott, és opcionálissá tette a kártya használatát.

Az ultrák ezzel megosztódtak. Egyik részük azóta újra jár mérkőzésre, de a Fradi, a DVSC ultrái lassan két éve nem lépnek be a csodás új stadionjukba.

A nagyobb baj az, hogy ettől sem kezdett rohamosan növekedni a nézőszám, de ez más tészta.

A rendszerrel a stadionokban randalírozókat szerette volna kiszűrni a a szövetség. De azon túl, hogy nem sporthoz méltó bizonyos ultrák ámokfutása, meg kell érteni, de legalábbis meghallgatni őket.

Mert ahogy a jól ismert mondás tartja:

A futball szurkolók nélkül semmit sem ér.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Kompromisszum sehol

Lehet szidni a szövetséget, a klubelnököket vagy másik oldalon a szurkolókat, de amíg egyik fél sem hajlandó megérteni a másik kérését, addig igazságot sem lehet szolgáltatni köztük.

Makacsság.

Ez a legjobb szó, ami jellemzi a mai magyar labdarúgást és annak viszonyait.

Gondoljunk csak bele: a Liverpool tulajdonosai is megtehették volna, hogy fittyet hánynak a szurkolói kivonulásra, transzparensekre, a közfelháborodásra és erőből akarja keresztül vinni az áremelést. Majd jön más, majd turisták megtelítik a stadiont, majd feladják a demonstrációt – mondhatták volna…

Nem ezt tették. Válaszoltak. És nem azért mert féltek, hanem mert figyeltek és értettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik