Foci

Király Gábor: „Eb-t, vb-t sosem néztem”

A magyar labdarúgás napján a Danubius Hotel Arénában gyűltek össze a sportág főszereplői, jelenlegi, de főleg korábbi válogatottak. Ott volt Király Gábor is, akit külön köszöntöttek.

A Norvégia elleni kettős győzelemmel nemcsak testületileg ért el hatalmas sikert a magyar válogatott (hiszen ez Eb-részvételre jogosít), hanem a csapat egyik tagja külön is páratlan mutatóhoz érkezett. A 39 éves Király Gábor ugyanis 100. és 101. alkalommal ölthette fel a magyar válogatott mezét és a mackónadrágot. Ezzel beállította Bozsik József ebbéli csúcsát.

Az MLSZ és az UEFA ajándékait is megkapta a Haladás játékosa a november 25-i ünnepségen.

Ez hányadik interjúd? – kérdeztük Király Gábortól, miközben legalább hat kolléga után, már az ebédet követően tartottuk fel pár pillanatra.

Nem tudom, de nem veszem észre a különbséget, nekem ez heti program, mindig készséggel állok a sajtó rendelkezésére. Mindig ugyanazokat a kérdéseket teszik fel, és én mindig ugyanazokat a válaszokat adom, függetlenül attól, hogy aztán mi jelenik meg a sajtóban.

Most kellemesebb teher nyilatkozni egy ilyen siker után. Mi történt a suliban „másnap”?

Minden rendben, a megszokott szerint zajlott, ehhez az is kellett, hogy időben hazaérjek. Minden nap más egyébként, mindig akad teendő, nem unatkozom.

Változott valami a MECCS óta?

Nem változott semmi. Minden nap egy új nap, ugyanúgy kell dolgozni, mint eddig. Újra és újra bizonyítani kell, akár edzésen, akár a mérkőzéseken. Amit érzékelek, hogy az emberek értékelik ezt a győzelmet, a kijutást. Mindenki ízlelgeti, hallom, hogy többen már repülőjegyet foglaltak, utazni fognak, és ezúttal nem a németeknek vagy az angoloknak szurkolnak majd, hanem a magyar válogatottnak. Ez azért persze más, mint eddig. Én Eb-t, vb-t sohasem néztem, most máshogy néz majd ki a nyaram, de addig még bőven van idő.

A Magyar Labdarúgás Napján Király Gábor teljesítménye előtt is tisztelegtek az egybegyűltek: a magyar válogatott kapusa…

Szerző: MLSZ – Magyar Labdarúgó Szövetség2015. november 25.

Tényleg ennyire meghatározó volt az új kapitány személye?

Azt gondolom, egy sorozatot összességében kell megvizsgálni. Nyitottunk egy balszerencsés meccsel az északírek ellen, amely után jött Dárdai Pál, aki stabilizálta a csapatot, egyben a csapat hangulatát. Kényszermegoldás volt, hogy Palinak vissza kellett mennie a Herthához, Bernd Storck pedig azt folytatta, amit ő elkezdett. Mindenki hozzátett valamit ehhez a sikerhez.

Meglepett, hogy volt egy-két játékos, aki a várakozásokon túlmutatóan jól teljesített?

Tisztában vagyunk mindenkinek a képességeivel. Azt nagyon jó volt látni, átélni, hogy ezen a két mérkőzésen mindenki a célt tartotta elsődlegesnek, a legfontosabbnak. Nem a személyek kerültek előtérbe, például akik nem léptek pályára, szintén nagyon sokat tettek, hogy végül sikeresek legyünk. Predrag Bosnjakkal egy klubban játszom, és még négy nappal a meccs után is láttam rajta, hogy fáradt, hogy idegileg mekkora „terhelés” érte.

Mit fogsz csinálni december 12-én?

Azon a napon búcsúztatjuk a legendás Haladás-szentélyt, a Rohonci úti stadionban az utolsó bajnoki mérkőzést rendezik majd.

Jelképes egybeesés…

…igen, ez egy fontos nap a magyar labdarúgásban, az Eb-sorsolás is aznap van, természetes, hogy ez a két dolog határozza majd meg azt a napot nekem is. Még mielőtt kérdeznéd, nincs vágyam, nincs kívánságom, a magunk játékára kell figyelnünk majd.

Mi a helyzet a Haladással? Elég jó helyen álltok, és egész jó  éved lehet, ha a Halival sikerülne dobogón végezni.

Senki nem gondol többet magáról, mint amennyit tud teljesíteni. Ez nagyon jó. A fiatalok az időseknek, az idősek a fiataloknak segítenek, nagyon jó harmóniában vagyunk, és ez azt hiszem, látszik a szereplésünkön is.

Király Gáborról egyébként az MLSZ kiadásában könyv készült, ezt is szerdán mutatták be.

Dobos Sándor

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik