Foci

A Bayern kiütötte az Arsenalt, Mourinho fellélegezhet, kényelmesen nyert a Barca

A londoniak nagyon nehéz helyzetbe kerültek, már-már csodára lenne szükség ahhoz, hogy kiharcolják a továbbjutást. A Zenit Szentpétervár az egyedüli együttes szerdán, amely megváltotta a jegyét az egyenes kieséses szakaszba, míg egy csapat elkönyvelhette története első főtáblás győzelmét. Szerdai összefoglaló a labdarúgó Bajnokok Ligája 4. fordulójából.

E csoport

A csoportelső Barcelona együttesére kötelező győzelem várt hazai pályán a BATE Boriszov ellen, a katalánok pedig takaréklángon is behúzták a három pontot – a mérkőzésen a magyar Vad II István fújta a sípot. Az első félidőben Neymar büntetőből volt eredményes, majd a fordulás után ő asszisztált Suárez találatánál. Be is húzta a kéziféket a Barca, de a BATE erejéből szépítésre sem futotta, sőt, Neymar beállította a 3-0-s végeredményt.

Suárez góljával dőlt el végleg a meccs:

Ezzel egy időben az AS Roma ismét drámázott egyet a Bayer Leverkusen ellen, ugyanis a Farkasok hiába vezettek egy félidőnyi játék után 2-0-ra, a szünet után szinte azonnal ledolgozták hátrányukat a németek. A hajrában aztán Toprak szabálytalansága után tizenegyeshez jutott a Roma, Pjanic pedig nem hibázott, így az olaszok nyertek és feljöttek a második helyre.

Eredmények – E csoport

FC Barcelona (spanyol)-BATE Boriszov (fehérorosz) 3-0 (1-0)

gól: Neymar (31., 83., az elsőt 11-esből), Suárez (60.)

AS Roma (olasz)-Bayer Leverkusen (német 3-2 (2-0)

gól: Salah (2.), Dzeko (29.), Pjanic (81., 11-esből), illetve Mehmedi (46.), Hernandez (51.)

kiállítva: Ömer Toprak (79., Bayer Leverkusen)

Az állás: 1. FC Barcelona 10 pont, 2. AS Roma 5, 3. Bayer Leverkusen 4, 4. BATE Boriszov 3

F csoport

Az F jelű négyes rangadója egyben a játéknap csúcsmeccse volt, a Bayern München ugyanis az Arsenalt látta vendégül hazai pályán. A németek legutóbb kikaptak Londonban, így ezúttal szerettek volna revansot venni.

Gyakorlatilag már az első félidőben megnyerte a meccset a Bayern. Még csak a 10. percben járt a találkozó, amikor Lewandowski bólintott a vendégek kapujába és ugyan szinte azonnal megzörrent a müncheni háló is, Özil kézzel irányította a labdát, ő kapott sárgát. A folyatásban is a hazaiak játszottak mezőnyfölényben, Müller és Alaba is mattolta a több nagy védést is bemutató Cechet.

A második játékrészben becserélték Robbent, aki egy percen belül gólt is szerzett. Giroud révén ugyan szépített az Arsenal bő 20 perccel a vége előtt, ám nagyjából ennyi örömük lehetett az Ágyúsoknak, főleg, hogy a végén Müller ismét eredményes tudott lenni, 5-1-re nyertek a bajorok. Az Arsenal még nem kapott öt gólt egy meccsen a BL-ben.

Alaba nyerte meg a gólszépségversenyt:

Az Olympiakosz Pireusz hazai pályán hátrányból fordítva verte a Dinamo Zagrebet, ezzel hasonlóan kedvező helyzetben van, mint a Bayern. A horvátok mellett az Arsenal is már csak a csodában bízhat.

Eredmények – F csoport

Bayern München (német)-Arsenal (angol) 5-1 (3-0)

gól: Lewandowski (10.), Müller (29., 89.), Alaba (44.), Robben (55.), illetve Giroud (69.)

Olimpiakosz (görög)-Dinamo Zagreb (horvát) 2-1 (0-1)

gól: Pardo (65., 90.), illetve Hodzic (21.)

kiállítva: Pivaric (79., Dinamo Zagreb)

Az állás: 1. Bayern München 9 pont (13-3), 2. Olimpiakosz 9 (6-6), 3. Arsenal 3 (6-10), 4. Dinamo Zagreb 3 (3-9)

G csoport

Ebben a kvartettben a legtöbb szem egyértelműen a Chelsea mérkőzésére szegeződött, a csapat ugyanis botladozik és José Mourinho állása is egyre nagyobb veszélyben van. A BL-ben sem muzsikált eddig valami fényesen a londoni együttes, amely a Kijev elleni összecsapáson egy első félidei öngólnak köszönhetően került előnybe. Sokáig őrizte minimális előnyét a Chelsea, ám a vendégek a 77. percben egyenlítettek. Hamar érkezett rá a hazai válasz, Willian nyerte meg végül a meccset az angoloknak, akik ezzel megelőzték a tabellán aktuális ellenfelüket és feljöttek a második helyre.

Willian volt a Chelsea nyerőembere:

A Porto közben idegenben is átgázolt a Maccabi Tel-Avivon, ezzel pedig hatalmasat lépett a továbbjutás kiharcolása felé.

Eredmények – G csoport

Maccabi Tel-Aviv (izraeli) – FC Porto (portugál) 1-3 (0-1)

gól: Zahavi (75., 11-esből), illetve Tello (19.), André André (49.), Layún (72.)

Chelsea (angol)-Dinamo Kijev (ukrán) 2-1 (1-0)

gól: Dragovic (34., öngól), Willian (83.), illetve Dragovic (78.)

Az állás: FC Porto 10 pont, 2. Chelsea 7, 3. Dinamo Kijev 5, 4. Makkabi Tel-Aviv 0

H csoport

Az már a forduló előtt biztos volt, hogy a Zenit Szentpétervár minimum az Európa Ligában folytathatja, ugyanakkor miért érné be ennyivel a csoport első helyén tanyázó orosz együttes? André Villas-Boas legénysége nem is bízott semmit sem a véletlenre és idegenben is legyőzte a Lyont a duplázó Dzjuba vezérletével (mindkétszer Hulk jegyezte az asszisztot), ezzel pedig be is biztosította a helyét az egyenes kieséses szakaszban.

Dzjuba második góljával biztosította be a Zenit továbbjutását:

A Valencia óriási meglepetésre kikapott a belga Genttől, amely első főtáblás győzelmét könyvelhette el.

Eredmények – H csoport

Olympique Lyon (francia)-Zenit (orosz) 0-2 (0-1)

gól: Dzjuba (26., 57.)

kiállítva: Gonalons (72., Olympique Lyon)

Gent (belga)-Valencia (spanyol) 1-0 (0-0)

gól: Kums (49., 11-esből)

Az állás: 1. (már továbbjutott) Zenit 12 pont, 2. Valencia 6, 3. Gent 4, 4. Olympique Lyon 1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik