Foci

Sün, elkísérsz?

Schumann Péter 61 éves korára mindkét lábát elvesztette. Alább Dunai Ede emlékképei következnek az Újpest háromszoros bajnok labdarúgójáról.
Kapcsolódó cikkek

Volt egyszer a régi rendszerben egy minden igényt kielégítő BM-üdülő Balatonlellén. Tudják, az Újpesti Dózsa a belügyminisztérium csapata volt, a játékosok és a rokonok is ott nyaralhattak. Imádtam azokat a nyarakat, a panelrengeteg után felüdülés volt a vízpart.

Képzeljünk el egy pár száz négyzetméteres területet, ahol egymásnak adták a kilincset a klasszis focisták!  És persze mindenféle nagy hatalmú, akkori politikai hatalmasságok. Igaz, fürdőruhában nem látszottak a kitüntetések, a rangjelzések.

Élet-halál urait vízipisztolyoztam le, soha nem mert rám szólni semelyik háromszekrényes testőr. Na, nekem több se kellett, egy gumilabdát is a fejükhöz vágtam! És ez se volt elég, ki is nevettem némelyik kopasz, dagadt figurát. Nem mondanám, hogy apám ilyenkor megdicsért, de azt se, hogy leszidott volna.

valogatott.blog.hu
Schumann Péter – alsó sor, balról a harmadik – háromszor volt bajnok az Újpesti Dózsával Forrás: valogatott.blog.hu

Apám elképesztő ember volt…egy zárt burokban élt, amit futballnak hívtak, és semmi, de tényleg semmi nem érdekelte azon kívül. Visszagondolok a gyermekkoromra…18 év alatt semmi másról nem beszéltünk, csak a fociról. De arról éjjel-nappal!
Egy alkalommal anyu nem ért rá, hogy szülői értekezletre menjen, apámat küldte el, és ő lelkesen be is ment,… de sajnos egy másik iskolába! Ami viccessé teszi a dolgot, hogy végig is hallgatta az ottani osztályfőnököt. Sőt, miután akkoriban híres ember volt, még autogramot is osztogatott! Nem zavarta, hogy a fia két utcával arrébb tanul!

Visszatérve Lellére, ebben a kellemes környezetben sok klasszis játékossal együtt nyaraltunk, együtt fürödtünk. Volt aki nekem kedvesebb, barátságosabb volt. Emlékszem az esti programokra, filmvetítésekre, Senkit nem érdekelt a korhatár, vagyis helyesbítek… engem nem érdekelt a korhatár! Minden este ott voltam a filmvetítésen. Szegény szüleimnek nehéz lehetett egy ilyen éjjeli bagoly gyerekkel. Az utolsó vetítés után még meg akartam beszélni a látottakat! Persze ők már rég kidőltek.

Egy játékos volt csak, aki mindig ott maradt, és segített megérteni a sci-fi meg a krimi számomra kibogozhatatlan világát. Schumann Peti, aki akkor talán a legfiatalabb volt abban a sokszoros bajnokcsapatban. Igaz, ezen a néven senki nem szólította őt . Ő volt a Sün! Ezt hamar megtanultam a többiektől! Milyen jó becenév! SÜN! Egy csomó kedvenc mesémben szerepelt a tüskés hátú, erre itt van élőben egy SÜN! És még jófej is! Vége lett az összes programnak, Sünre voltam bízva! Sün pedig mindig megfogta a kezemet és átkísért a sötét parti sétányon a szállásra.

Ahogy teltek a napok, megszoktam, hogy ő mindig ott van. Aztán az egyik este üres volt a helye…Nem estem kétségbe, valami új űrhajós filmet vetítettek, de fel voltam készülve, előtte Schumann Peti elmagyarázta, hogy ez csak film, nem robban fel a színész bácsi. Aztán a film végére befutott a Sün. Azt mondta, tudta, hogy itt vagyok, és visszakísér, ahogy eddig. Sötét volt az a néhány méteres partszakasz, örültem Süninek. A szobánknál egymás tenyerébe csaptunk! Szia Sün! Mondtam neki, ő pedig mosolygott az ifjú barátjára. Gyerekfejjel sokat felejt az ember, de az a vicces kézfogás, az a pacsi 30 év múlva is itt van a szívemben.

valogatott.blog.hu
Schumann Péter beleszületett az Újpestbe, édesapja Schumann János (balra) szintén az Újpest labdarúgója, majd utánpótlás-edzője volt Forrás: valogatott.blog.hu

Huszonöt évvel később, 2003-ban megszületett a pici fiam, új, nagyobb lakásba költöztünk a családommal. Újpesten maradtunk, nem is kérdés…Megkaptam a kulcsot a kivitelezőtől, innen miénk a pálya!

Boldog vagyok, erre vágytam mindig…remélem a szomszédok is jó fejek. Az alattunk lakót nehezen tudtam megismerni. Azt gondoltam magamban, mit bujkál ez a figura?! Aztán egyszer csak egymásba botlottunk. Ránéztem, ő is rám… és egymás vállára borultunk.

Sün! Itt laksz alattam! De mit hallok Süni??!! Nem vagy jól? Fáj a lábad? Ne viccelj, ilyen kőkemény védőt nem ismert Újpest azóta sem. Megsérültél?? Süni, Te nem szoktál megsérülni! Mutatta a lábát. Bárcsak ne láttam volna, tudtam, hogy ez nem vicc. Hatalmas seb volt a sarkán, nem vagyok orvos, de ettől kétségbe estem.

Nagyon megörültünk egymásnak…másnap lementem hozzád Sün!. Egy csúnya sebet mutattál az Achilles-inadon. És, hogy nagyon fáj! Meg kell műteni.

Én nemsokára elköltöztem. Egyedül maradtál a pici lakásodban, és sajnos rohamosan romlott az állapotod. Azok a lábak, amikkel bajnokságot nyertél, már nem működtek rendesen. Rossz híreket hallottam felőled. Kórházban vagy, sőt… a legtragikusabb is bekövetkezett!

facebook.com!ujpaestbaratikor
Schumann Péter 2013 karácsonyára egy elektromos autót kapott az újpesti öregfiúktól és az UTE Baráti Körtől Forrás: facebook.com!ujpaestbaratikor

 

Micsoda? Le kell amputálni a lábad?? A Sünnek? Doki! Tudod miről beszélsz? A Sünnek a lábát?? Ez az ember az újpesti Aranycsapatban játszott!

Bekövetkezett a legrosszabb..Nincs más megoldás?? Eltelt pár hónap…és újra megtalált ez a rosszindulatú betegség. Nem volt elég az a sors, amit Rád mért…a másik lábadat is akarja! Sün, tarts ki!

Most megint itt fekszel Újpesten, kórházban vagy Sün…sokat gondolok rád, kicsordulnak a könnyeim…Mindkét lábadat elvitte a betegség…nekem pedig a szívemet törte össze az, hogy nem tudtam segíteni!

Meglátogattalak…újra összehaverkodtunk…de aztán lejárt a látogatási idő! Csak ennyit mondtál: Mindenre emlékszem…de… Edus, ugye nem baj, ha most nem kísérlek le??

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik